De spits en de coach, geen sprookje: Haalt Glen De Boeck vijf jaar na clash nog het beste uit Felipe Avenatti?

Vijf jaar geleden veegde toenmalig KVK-coach Glen De Boeck voor een volle kleedkamer zijn Uruguayaanse targetman Felipe Avenatti de mantel uit. Had ik niet mogen doen, zegt hij nu. Maar bij zijn rentree als coach liet De Boeck Avenatti tegen Cercle uit de selectie, en tegen Westerlo haalde hij hem na 68 minuten van het veld. Komt het nog goed tussen die twee?

Dat was toch wel heel opmerkelijk: nog voor hij één training geleid had, besliste Glen De Boeck dat Felipe Avenatti tegen Cercle niet in de wedstrijdselectie thuishoorde. Was de Uruguayaan in een depressie verzeild geraakt toen hij had vernomen wie de opvolger van Edward Still was? Wou de nieuwe coach hem een trap onder de kont geven?

“Het was een bewuste keuze”, verklaarde De Boeck in Het Laatste Nieuws. “Als ik naar de laatste statistieken van Felipe kijk, dan zie ik een Felipe die ik heb gekend in mijn periode hier. Toen was de samenwerking niet ideaal. Dat lag volgens mij veel meer aan hem dan aan mij. Ik zal een gesprek met hem aangaan. Het zal aan Felipe zijn om duidelijk te maken wat hij zelf met zijn carrière wil. Het is een jongen met heel veel kwaliteiten, maar talent alleen is niet genoeg.”

Wat was er tussen De Boeck en Avenatti gebeurd, in die vijf maanden dat ze vijf jaar geleden in Kortrijk samenwerkten?

Dagdromen

Avenatti werd eind augustus 2018 van Bologna gehuurd. Hij mocht meteen starten, in Charleroi, en scoorde. De week erna, tegen Genk, werd hij na 68 minuten vervangen, en bij de volgende wedstrijd zat hij in de tribune. De Boeck vond dat hij niet hard genoeg werkte. De atypische targetman, een brave reus met fluwelen voeten, viel op het veld wel eens te betrappen op dagdromen of op een te energiezuinige inzet. De Boeck werd hoorndol van hem. Na een invalbeurt tegen Standard pakte hij hem voor een volle kleedkamer verbaal hard aan. Vier dagen later werd De Boeck ontslagen.

“Avenatti gaf niet de indruk met veel goesting naar Kortrijk te zijn gekomen”, vertelde De Boeck daarover later. “Elke dag kwam hij binnen alsof hij naar de gevangenis moest, schoorvoetend, één minuut voor negen of één minuut erna. Mentaal was hij niet klaar voor België. Ik praatte er enkele keren met hem over en hij begreep mij wel, maar deed er niks mee. Uiteindelijk zijn we gebotst. Ik weet nog dat ik tegen hem zei: ‘Jij bent het soort speler door wie een trainer ontslagen kan worden.’ Hij bewoog niet tijdens die invalbeurt! Hoe dan ook, ik had die jongen niet zo mogen aanpakken terwijl iedereen erbij was. Het gebeurde uit frustratie, omdat hij mij in de steek liet. Wat ik bij hem miste, was de drive om beter te worden, de wil om zichzelf pijn te doen, om elke dag weer de beste Avenatti te willen zijn.”

Onder De Boecks opvolger Yves Vanderhaeghe bloeide Avenatti open. Daarvoor gebruikte de nieuwe coach positieve psychologie: zijn welbevinden boosten, zijn sterke kanten benadrukken, en hem laten doen wat hij het best kan.

De manier waarop

“Ik wil De Boeck niet bekritiseren, want hij wou echt wel het beste voor mij”, zei Avenatti toen daarover. “Maar de manier waarop hij dat deed, was voor mij niet de beste. Ik denk dat vooral dat het probleem was. Onder Vanderhaeghe heb ik niet het gevoel dat, als ik een fout maak, hij mij daarop zal pakken. Ook hij kan agressief zijn, maar dan om te motiveren. Nu speel ik bevrijd. Voor mij is dat heel belangrijk. De vorige coach sprak veel tegen mij over dingen die ik niet goed deed. Dan ga je daarin mee, begint dat in je hoofd te spelen, en op den duur sloeg ik tilt.”

Avenatti scoorde na de trainerswissel nog twaalf keer, sloot het seizoen af met vijftien doelpunten, en verhuisde naar Standard. Maar dat bleek geen opstapje naar zijn droomcompetitie: de Premier League. Na een weinig succesvolle periode bij de Rouches en even matige uitleenbeurten aan Antwerp, Union en Beerschot, belandde hij weer in Kortrijk.

“Ik had een goed gesprek met Felipe en ik zag goede dingen op training”, zei De Boeck vorige vrijdag. “Dat laat het beste vermoeden voor de toekomst.” ‘s Anderendaags bracht hij de speler in Westerlo aan de aftrap en haalde hij hem na 68 minuten weer van het veld.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

The post De spits en de coach, geen sprookje: Haalt Glen De Boeck vijf jaar na clash nog het beste uit Felipe Avenatti? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Biden volhardt in campagnestrijd, ondanks rijzende twijfels: “Ik doe mee aan deze race en niemand zal me wegduwen”

Joe Biden bevestigt dat hij kandidaat blijft om zichzelf op te volgens als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Biden gezegd in een videovergadering. Sinds het dramatische debat tegen uitdager Donald Trump rijzen er ook binnen zijn eigen partij steeds grotere twijfels over de kandidatuur van de 81-jarige Biden voor de presidentsverkiezingen in het najaar.

Lees meer »

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »

KIJK. Justin Timberlake maakt mopje over dronken rijden tijdens concert

Justin Timberlake maakte tijdens zijn concert in Boston een mopje over zijn arrestatie van vorige week. De zanger werd in de boeien geslagen nadat hij onder invloed van alcohol aan de kant werd gezet door een politieagent. Daarvoor moet Timberlake, die beweert slechts één Martini gedronken te hebben, zich eind juli verantwoorden in de rechtbank. Het gênante moment was voer

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist

Van 6 juli tot 1 september kun je in Knokke-Heist opnieuw terecht voor het Cartoonfestival. Thema van deze 63ste editie is ‘Choose life’, over de essentiële vraag hoe we ons leven vormgeven. Nieuwe hoofdlocatie van het gratis evenement is zaal Ravelingen, vlakbij het station van Heist.
The post 63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Besox nieuwe naamsponsor Handbalclub Izegem

Besox wordt de nieuwe naamsponsor van Besox Handbalclub Izegem. Besox werd twee jaar geleden in één klap hoofdsponsor van de club en heeft extra inspanningen geleverd om volgend seizoen ook naamsponsor te worden.
The post Besox nieuwe naamsponsor Handbalclub Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gerecht wil schot in de zaak: Sven Pichal (45) komt snel voor rechter

Sven Pichal (45) zal op dinsdag 9 juli voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. Het gerecht wil duidelijk dat er schot in de zaak komt, want pas drie weken geleden kreeg Pichal te horen dát hij voor de rechtbank zou komen. Nu is er dus al een datum geprikt. Maar wat zal er die dag dan precies gebeuren?

Lees meer »