Honderdtal manifestanten aanwezig op pro-Palestinabetoging Brugge

Op ‘t Zand in Brugge vond deze namiddag een betoging plaats waarbij de militaire reactie van Israël op de aanslagen van Hamas werd veroordeeld. Een kleine honderd mensen, vooral van Arabisch origine, namen deel.

De manifestatie ging uit van de organisatie Palestina Solidariteit en werd gesteund door andere verenigingen en individuen die sympathiseren met de Palestijnse zaak en dus ageren tegen de Israëlische politiek ten aan zien van de Palestijnen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Onmiddellijke aanleiding voor de manifestatie was uiteraard het terug erg sterk oplaaiende conflict tussen Israël en de Palestijnse bestuur, meer bepaald de organisatie Hamas die in de Gazastrook de plak zwaait.

‘Stop bombing Gaza’

Nadat vorige week zaterdag strijders van Hamas een ongezien zware aanval op Israël lanceerde, waarbij ook veel burgerslachtoffers vielen en mensen ontvoerd werden, reageerde Israël keihard door het aanhoudend bestoken van de Gazastrook. Deze kleine landstrook tussen Israël en de Middellandse Zee wordt nu ook zonder elektriciteit, water en andere levensmiddelen gezet.

De manifestanten hadden borden mee met opschriften als ‘stop bombing Gaza’, ‘stop this genocide’. Ze scandeerden ook quasi aanhoudend leuzen; vooral in het Arabisch. Wel in het Engels klonk het niet mis te verstaan ‘Israël Terrorist!’.

Opgekropte frustratie

Enigszins aan de rand van de manifestatie, maar er toch duidelijk mee sympathiserend, troffen we Marleen Pollet uit Sijsele aan. Marleen is ook bekend als vrijwilliger in het noodopvangcentrum voor vluchtelingen daar. “Ik sympathiseer al vele jaren me het Palestijnse volk dat te lijden heeft onder de manier waarop het door de Israëlische overheid behandeld wordt. Eerst moesten ze leven onder een echte bezetting en later met enorm veel beperkingen”, zegt Marleen.

“Akkoord, de erg zware aanval van Hamas is niet goed te keuren. Dat doe ik dus ook niet. Maar ik begrijp wel dat er heel veel opgekropte frustratie is. De Palestijnen, en dus ook heel veel onschuldige burgers, worden nu gewoon zonder water en elektriciteit gezet en het ergste moet nog komen; als de Israëli een echte grondoorlog zullen starten. Het antwoord is niet in verhouding en treft heel veel onschuldige mensen.” (PDV)

The post Honderdtal manifestanten aanwezig op pro-Palestinabetoging Brugge is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Geluidssignaal, trilling of knippering: nieuwe auto moet je voortaan waarschuwen wanneer je te snel rijdt

Elke nieuw verkochte auto moet voortaan uitgerust zijn met een zogenoemde ‘intelligente snelheidsassistentie’. Dat betekent dat de auto zelf aangeeft wanneer je te snel rijdt, bijvoorbeeld door een lichtje, een trilling of een geluid. Dat de auto zelf met jou gaat meedenken, heeft zo zijn voordelen, al staat die aanbeveling nog niet altijd en overal op punt, zegt Filip Rylant

Lees meer »

Juf Sabine Himpens gaat na 41 jaar met pensioen

Vrijdag 28 juni was voor Sabine Himpens (61) haar laatste schooldag in de Sint-Pieterschool in Oostkamp. Na 41 jaar lesgeven is het tijd voor een nieuwe fase in haar leven en een verdiend pensioen. Ze was koningin voor één dag en werd uitgezwaaid door meer dan 500 leerlingen.
The post Juf Sabine Himpens gaat na 41 jaar met pensioen

Lees meer »

“‘Het eiland’ was niet voor gevoelige zieltjes”: Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck blikt terug op ‘brutale sfeer’ op de set

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

FC Gullegem strikt ex-prof Bob Straetman: “Over mijn nieuwe club had ik niets dan lof gehoord”

FC Gullegem hield zich aanvankelijk in de luwte, in z’n zoektocht naar versterking. Tot de rood-witten onlangs fier als een gieter uitpakten met de komst van Bob Straetman, die overkomt van de failliete kampioen Eendracht Aalst. De 26-jarige Straetman was ooit prof bij SC Lokeren, en kan bij Gullegem een belangrijke rol spelen.
The post FC Gullegem strikt ex-prof

Lees meer »

Naar het pretpark met het gezin? Dat kost je minstens 178,30 euro, maar Plopsaland is iets goedkoper dan vorig jaar

Een dagje in een West-Vlaams pretpark kost je deze zomer net iets meer dan vorig jaar of toch in de meeste pretparken. Bellewaerde Park is het enige pretpark dat dit jaar hun ticketprijzen lichtjes verhoogde. Het eten in Plopsaland werd iets goedkoper. In Boudewijn Seapark daarentegen werd het menu een tikkeltje duurder.
The post Naar het pretpark met het

Lees meer »