Emma Toebat (22) kreeg op haar tiende kinderreuma: “In maand tijd kon ik niets meer”

Donderdag 12 oktober was Wereldreumadag. Jaarlijks krijgen heel wat mensen te horen dat ze lijden aan deze chronische ziekte. Emma Toebat (22) uit de Karel de Goedelaan kreeg de diagnose op haar tiende en zo veranderde haar jeugd op slag. Intussen is de ziekte onder controle, maar kent ze nog steeds mindere dagen.

Emma Toebat woont met haar ouders Sylvie Kesteloot en Wim Toebat in de Karel de Goedelaan op de Bosmolens. Ze heeft nog een oudere broer Jordi en een jongere zus Britt. “Toen ik 10 was, waren we op vakantie geweest in de bergen. Daar zakte ik plots uit het niets door mijn knie”, begint Emma haar verhaal. “Natuurlijk vonden mijn ouders dat niet normaal en gingen we naar de dokter. Snel werd duidelijk dat er meer aan de hand was.”

Emma kreeg te horen dat ze kinderreuma had. “Die diagnose kwam binnen. Ik kon eerst nog alle dingen die mijn leeftijdsgenoten ook konden en op een maand tijd verslechterde de situatie zienderogen. Opeens kon ik bijna niets meer. Ik kon niet meer wandelen noch schrijven en ook mijn haar wassen en andere gewone handelingen lukten mij gewoon niet meer. Dat is heel onwezenlijk om mee te maken.”

Bednet

Kinderen van 10 gaan gewoon naar school, maar dat lukte Emma plots niet meer. “Mijn jeugd is er helemaal anders gaan uitzien nadat ik dat woord reuma opgeplakt kreeg. Naar school gaat zat er voor mij soms gewoon niet in. Ik heb vaak halve schooljaren thuis gezeten. Dat is heel heftig. We spreken over ruim tien jaar terug en toen was Bednet niet wat het nu is. De scholen waar ik les volgde deden hun best om mij de lessen van thuis uit te laten volgen, maar vaak was ik aangewezen op zelfstudie.”

Emma kon uiteraard rekenen op de steun van haar familie. “Mama is een tijd thuisgebleven van haar werk en heeft lang voor mij gezorgd. Daarna ging ik veel bij oma en opa. Gelukkig waren zij er allemaal en maakten ze de ziekte en de beperktheden voor mij toch draaglijker. De sociale media waren toen nog niet alomtegenwoordig en de ziekte heeft dus enorm veel impact gehad op mijn sociaal leven. Ik had gelukkig een paar goede vrienden die er alles aan deden om mij te blijven zien. Toch zijn sommige vriendschappen gewoon stilletjes uitgedoofd. Makkelijk was dat niet.”

Reumapatiënten hebben het doorgaans lastiger in de winter en dat heeft ook Emma ervaren. “Als het kouder wordt, is dat niet makkelijk. Je leert er door de jaren heen wel mee leven, maar het maakt het niet eenvoudiger. Intussen kan ik wel zeggen dat de ziekte behoorlijk onder controle is. Met de juiste medicatie kan ik eigenlijk veel doen zonder last te hebben. Toch sta ik af en toe eens op en voel ik meteen dat het geen zo’n goede dag zal zijn. Dat hoort er nog altijd bij. Ik ben er mij erg van bewust dat de ziekte plots in haar volle hevigheid kan terugkomen.” Emma neemt al sinds haar tiende medicatie en daar zal niet meteen verandering in komen. “Mijn ouders zijn op een bepaald moment op zoek gegaan naar alternatieve geneeskunde en zo kwam ik bij acupunctuur terecht. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar ik ben daar wel echt mee geholpen.”

Zinloze pijn

Reuma is een zware diagnose om te krijgen en dat beseft Emma heel goed. “Ik heb geen doorsnee jeugd gehad, maar het heeft mij voor een stuk ook gemaakt tot wie ik nu ben. Toch heb ik de ziekte niet omarmd. Ik heb er leren mee leven, maar alle pijn die ermee gepaard ging en gaat, dat is echt zinloos en dat is moeilijk om te aanvaarden. Ik heb mij heel vaak alleen gevoeld. Ik hoop dat kinderen die vandaag dezelfde diagnose krijgen, toch vlotter in contact komen met lotgenoten.”

“Nu kan ik gelukkig meestal doen wat ik wil, zonder al te veel pijn. Ik heb mijn diploma bachelor Nederlands en godsdienst en ben momenteel een master theologie en godsdienstwetenschappen aan het afwerken. Daarna hoop ik op een mooie job!” (MV)

The post Emma Toebat (22) kreeg op haar tiende kinderreuma: “In maand tijd kon ik niets meer” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte

Naar aanleiding van hun diamanten huwelijksverjaardag werden 85-jarige Eelhart Peirs en de 84-jarige Jeannine Degezelle tijdens de receptie gehuldigd door het gemeentebestuur van Zulte. Ze ontvangen naast het diploma van het koningshuis ook een bloemetje.
The post Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Rusland claimt vernietiging Oekraïense gevechtsvliegtuigen

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Filip Dewinter (Vlaams Belang) neemt vandaag eed af van Vlaamse Parlementsleden

Vandaag leggen de 124 Vlaamse Parlementsleden – onder wie maar liefst 67 nieuwkomers – de eed af. Dat doen ze bij de tijdelijke voorzitter Filip Dewinter van het Vlaams Belang, een controversiële figuur. Meteen ook een drukke eerste zittingsdag voor het Vlaams Parlement, dat een nieuwe voorzitter moet verkiezen én moet beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams

Lees meer »

B&B Stee 23 uit Oostkamp is maandag te zien in ‘Met Vier in Bed’

Maandag 8 juli is B&B Stee 23 te zien in het VTM-programma Met Vier in Bed. In de groene en rustgevende omgeving van het Kampveld ligt B&B Stee 23 in de Papenvijversstraat 23, uitgebaat door Inge Jacobus (51) en Bruno Declerck (53). Zes jaar geleden is de B&B open gegaan na een grondige renovatie van de verschillende gebouwen. Ze hebben

Lees meer »

KIJK. Beelden tonen hoe woedende DJ Hardwell abrupt zijn optreden beëindigt op Saga Festival: “Zo kan ik dit niet”

De Nederlandse Robbert van de Corput (36), beter bekend als DJ Hardwell, heeft zijn optreden op het Saga Festival in Boekarest op vrijdagavond vroegtijdig beëindigd. Tijdens zijn set uitte hij zijn frustratie over het festival, omdat hij naar eigen zeggen niet betaald werd. Daarnaast klaagde hij ook over de gebrekkige kwaliteit van de apparatuur. “Zo kan ik niet optreden.”

Lees meer »

’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen

Voortaan kan je in de inkomhal van het stadsmuseum ‘t Schippershof een interactieve wand raadplegen, boordevol toeristische informatie over de grensstad. Het toeristische informatiepunt werd gesubsidieerd door de provincie en moet bezoekers toelaten om op een moderne manier aan toeristische informatie te geraken.
The post ’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »