Voorman uit Oostende en manager uit Beernem hebben lesje geleerd na arbeidsongeval in Zeebrugge

Bijna drie jaar geleden raakte op de terreinen van Depre Storage & Handling in de Zeebrugse binnenhaven een arbeider gekneld onder een bobcat. De man raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. De voorman en manager werden voor de rechtbank gedaagd, maar komen wellicht weg zonder straf. “Ze hebben hun les geleerd.”

Op 18 februari 2020 was het slachtoffer reinigingswerken aan het uitvoeren op een bobcat met een aangekoppelde borstelmachine. Toen hij op de kade de laadbak wou ledigen in het water, kantelde de bobcat voorover en raakte de man gekneld tussen het voertuig en een meerpaal. Hij werd met levensbedreigende verwondingen, waaronder een gescheurde lever, naar het ziekenhuis overgebracht en moest lange tijd revalideren.

Geen opleiding

Onderzoek wees uit dat het slachtoffer geen opleiding had genoten om het de bobcat te mogen rijden. “De beklaagden waren daarvan op de hoogte maar grepen niet in”, stelde arbeidsauditeur Evi De Clercq vrijdag.

Plantmanager L.B. (61) uit Beernem en voorman G.C. (55) uit Oostende staan terecht voor inbreuken op de welzijnswet, maar De Clercq nam genoegen met een strafopschorting gekoppeld aan probatievoorwaarden. Voor de vennootschap vroeg ze de minimumboete van 24.000 euro.

Badgesysteem

Bij een hercontrole twee jaar na het ongeval bleek het op het bedrijf nog altijd mogelijk voor onbevoegden om met een bobcat te rijden. Intussen werd wel een badgesysteem ingevoerd zodat enkel opgeleide arbeiders zo’n voertuig kunnen activeren.

“Bovendien werd het aantal voormannen verhoogd en álle arbeiders hebben nu de opleiding gevolgd”, klonk het bij de verdediging. “Deze mensen hebben hun lesje geleerd.” De uitspraak volgt op 10 november. (AFr)

The post Voorman uit Oostende en manager uit Beernem hebben lesje geleerd na arbeidsongeval in Zeebrugge is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan”

De 16-jarige Ward Desimpelaere is weer aan het koersen. Bij een val in de Vlaams-Brabantse Pijl in Korbeek-Lo (5/5) brak de Aarselenaar zijn elleboog. Zondag trekt de pion van Gaverzicht-BE Okay-Van Mossel naar de UCI-koers Menen-Kemmel-Menen.
The post Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Steenrijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

Europa wil spotgoedkope Chinese webwinkels als Shein, AliExpress en Temu zwaarder belasten

De Europese Commissie wil de douanevrijstelling voor e-commercepakketjes van minder dan 150 euro schrappen. Dit plan richt zich vooral op Chinese webwinkels zoals Shein, Temu en AliExpress, die met hun spotgoedkope en gesubsidieerde producten concurreren met Europese bedrijven. Op dit moment zijn de pakjes van minder dan 150 euro uit landen buiten de Europese Unie vrijgesteld van douanebelastingen. De Commissie

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »