Een op de acht nieuwe Gentenaars komt uit West-Vlaanderen

In 2022 verlieten 17.196 Gentenaars de stad om elders te gaan wonen, een aanzienlijk aantal in West-Vlaanderen. Tegelijk kwamen 19.498 mensen in Gent wonen. 12,1 procent van deze nieuwe Gentenaars komt uit West-Vlaanderen.

De laatste vijf jaar zijn er 3.864 meer mensen naar Gent verhuisd dan er weggetrokken zijn. Van een algemene stadsvlucht door de hoge woonprijzen lijkt dus geen sprake, al is het resultaat niet voor alle demografische groepen hetzelfde.

Oekraïners

Het aantal verhuisbewegingen naar Gent stijgt al tien jaar, met uitzondering van de jaren 2017 en 2020 waar een terugval te zien is door de covid-19-pandemie. De trends lopen grotendeels gelijk met de periode van 2013 tot 2017.

Nieuw in de cijfers zijn Oekraïners, die 1,5 procent uitmaken van de inkomende verhuisbewegingen.Van de mensen die de laatste vijf jaar naar Gent verhuisden, komt 41,2 procent uit het buitenland. Dat is een stijging tegenover de periode 2013-2017, toen het om 37,5 procent ging.

Die stijging van 3,7 procent is deels toe te schrijven aan de Oekraïners. Op 1 januari 2023 telde Gent 1.391 personen met de Oekraïense nationaliteit. Daarmee staat Oekraïne nu op de tweede plaats, na Bulgarije en voor Afghanistan, Roemenië en Spanje, die de top 5 vervolledigen.

West-Vlamingen

Gent blijft tot ook aantrekkelijk voor Oost-Vlamingen: 33,7 procent komt van elders in de provincie, vooral de buurgemeenten. Ook West-Vlamingen komen nog steeds graag in Gent wonen: 12,1 procent van de nieuwe Gentenaars komt uit die provincie.

Ook wat betreft Gentenaars die de stad verlaten, blijven de trends ongeveer gelijk. Gentenaars die vertrekken, verhuizen nog steeds vooral naar de gemeenten rond het Gentse. In de top 5 van de meest populaire gemeenten staan Evergem, Destelbergen, Merelbeke, Deinze en Lievegem. Daarnaast verhuist een aanzienlijk aantal ook naar Antwerpen en West-Vlaanderen.

The post Een op de acht nieuwe Gentenaars komt uit West-Vlaanderen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Vals of echt? Fans speculeren over verandering in ‘popprinses’ Sabrina Carpenters uiterlijk

Sabrina Carpenter (25) is volop bezig aan haar Short ‘n’ Sweet-tour in Noord-Amerika. Ze paradeert op het podium in glitteroutfits en hoge hakken, maar het zijn vooral haar lange blonde lokken die met de aandacht gaan lopen. Fans vermoeden dat de zangeres een pruik of haarstuk draagt, aangezien ze nu een veel volumineuzer kapsel lijkt te hebben. “Het is normaal

Lees meer »

Wist jager Bernard F. (50) dat hij géén haas had doodgeschoten of niet?

Wist jager Bernard F. (50) dat hij metaaldetectorist Ken Moons (31) doodschoot op een veld nabij Tongeren? Het is dé vraag die na de rechtszaak blijft zinderen. De man riskeert vier jaar cel met uitstel en een monsterboete, al blijft F. zeggen dat hij die avond vertrok nadat hij op een haas had gemikt. De nabestaanden van het slachtoffer vragen

Lees meer »

Howest bekroond met beste design- en gameopleiding ter wereld

Elk jaar publiceert The Rookies een wereldwijde ranglijst van scholen waar volgens hen het meeste talent in de creatieve sector te vinden is. Howest scoort opnieuw internationaal goud voor Productontwerpen en Mobile Game Design.
The post Howest bekroond met beste design- en gameopleiding ter wereld appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Plakkers maakt werk van de toekomst

In het zaalvoetbal is de eerste ploeg van De Plakkers dit seizoen opnieuw in derde nationale actief. De club, onder leiding van Didier De Muynck, werkt ondanks dat men uiteindelijk niet kon promoveren verder aan de toekomst.
The post De Plakkers maakt werk van de toekomst appeared first on KW.be.

Lees meer »

Griepvaccinatie bij ouderen blijft te laag: experts roepen op om prik te zetten

Griepvaccinatie is cruciaal voor ouderen, mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen. Vorig jaar liet slechts de helft van de 65-plussers een prik zetten, ver onder het doel van 75 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat moet beter, zeggen experts woensdag op een persconferentie van huisartsenvereniging SSMG, waar ook viroloog Marc Van Ranst zijn licht liet schijnen over het komende

Lees meer »

CGK Group geeft bezoekers unieke kijk achter de schermen van gloednieuwe productiehal tijdens Open Bedrijvendag

CGK Group uit Gullegem, gespecialiseerd in duurzame oplossingen voor corrosie gerelateerde problemen, presenteert zondag 6 oktober de gloednieuwe productiehal en magazijnen aan het grote publiek tijdens de Open Bedrijvendag. Een investering van 7 miljoen euro waar 32 maanden aan gewerkt werd.
The post CGK Group geeft bezoekers unieke kijk achter de schermen van gloednieuwe productiehal tijdens Open Bedrijvendag appeared

Lees meer »