Verlaagd btw-tarief voor wie pand heropbouwt voor verhuur in Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare

Ontwikkelaars of investeerders die in een van de 32 centrumsteden, waaronde Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare, een pand heropbouwen om te verhuren, zullen volgend jaar een beroep kunnen doen op het verlaagde btw-tarief van 6 procent, op voorwaarde dat de omgevingsvergunning nog dit jaar is ingediend. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vrijdag, nadat het kernkabinet de notificaties bij de begrotingsopmaak voor volgend jaar heeft vastgelegd.

Het definitief vastklikken van het btw-tarief voor sloop en heropbouw op 6 procent was een van de beslissingen die Vivaldi begin deze week nam tijdens het begrotingsconclaaf.

Voorwaarden

Dat verlaagd tarief bestond al langer in de 32 centrumsteden, weliswaar met beperkingen. Om de schok van de coronacrisis te verteren, besliste de regering dat tarief tot eind dit jaar uit te breiden naar het hele land, al waren daar sociale voorwaarden aan gekoppeld.

Vanaf volgend jaar geldt in het hele land een tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw van woningen. Het gaat echter enkel om de eigen en enige woning van particulieren met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 vierkante meter, en voor particulieren en rechtspersonen die woningen laten bouwen met het oog op sociale huisvesting.

Overgangsmaatregelen

Voor de 32 centrumsteden komt er evenwel een overgangsmaatregel voor tweede verblijven of projecten voor verhuur buiten sociale huisvesting. In dat geval zullen de betrokken ontwikkelaars of investeerders een beroep kunnen doen op de 6 procent btw op werken die tot eind 2024 worden gefactureerd of betaald. Voorwaarde is wel dat de omgevingsvergunning nog dit jaar is ingediend.

Eerder raakte al bekend dat ook wie een heropgebouwde woning aankocht bij een bouwpromotor, tot eind volgend jaar slechts 6 procent btw moet betalen. In dat geval moet de vergunning wel ingediend zijn voor 1 juli 2023. Die overgangsmaatregel geldt voor het hele land.

The post Verlaagd btw-tarief voor wie pand heropbouwt voor verhuur in Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KAART. Van Mil in Mol tot Emma in Malle: deze namen kregen baby’s de voorbije 10 jaar het vaakst in jouw gemeente

Olivia en Noah waren in 2023 de meest gegeven babynamen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel België. Een stad als Mortsel kan dan ook als representatief worden gezien, want tussen 2014 en 2023 waren Noah (19 keer) en Olivia (16) de meest gegeven voornamen aan pasgeboren baby’s. Maar in heel wat andere steden en gemeenten voeren andere meisjes- en

Lees meer »

Claude Vindevogel uit Diksmuide staat met zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ op het MENT-podium in Diksmuide

Op de Grote Markt in Diksmuide verwelkomde MENT bekende, maar ook minder-bekende artiesten. Claude Vindevogel uit Diksmuide is al altijd bezig geweest met muziek, maar op nationaal vlak is hij niet zo populair. Toch kreeg hij van de zaakvoerders van MENT eveneens een uitnodiging om zijn zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ te zingen voor het publiek. Weldra zie je zijn verschijning

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen overlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun overlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan”

Met de ondertekening van de oprichtingsakte in het stadhuis schoot Welzijnsvereniging Blankenberge officieel uit de startblokken. “Een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de nieuwe synergetische zorgsite in Blankenberge”, aldus burgemeester Björn Prasse (Open VLD).
The post Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

Marktkramer die fruit van 600 euro verkoopt, reageert: “Prijzen staan mooi aangegeven. Meer kunnen we niet doen”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven”

Het Veurns stadsbestuur wil alle inwoners van Veurne stimuleren om bij te dragen tot een meer hittebestendig en biodivers klimaat door iedere tuin wilder en natuurlijker te maken. Dat is de kernboodschap van de actie #ByeByeGazon. Ook al zit MaaiMeiNiet er op, elke extra inspanning loont!
The post Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Dat koppel wilde alleen maar winnen. De rest interesseerde hen niet”: B&B-uitbaters over de impact van ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »