Zattemansklap

Laura Schuyesmans leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.

Zattemansklap of niet, racisme is nooit goed te praten. Conner Rousseau, de ambitieuze leider van Vooruit, trok in de voorbije weken heel wat aandacht met zijn schokkende uitspraken over de Roma-bevolking. Zo gaf hij toe dat hij in een gesprek met enkele agenten zou geïnsinueerd hebben dat de politie ten opzichte van de Roma-gemeenschap beter af en toe “de wapenstok zou gebruiken om respect af te dwingen”.

Deze uitspraken, vol van vooroordelen en generalisaties, werpen een donkere schaduw over de idealen van solidariteit en gelijkheid die zijn partij beweert te omarmen. Wat nog verontrustender is, is de impact van deze uitspraken op niet alleen de Roma-gemeenschap, maar op iedereen die slachtoffer is van racisme.

Racisme heeft verwoestende gevolgen voor individuen en gemeenschappen en het normaliseren van dergelijk gedrag vanuit een leiderschapspositie is dan ook onaanvaardbaar. Rousseau zou moeten begrijpen dat het de taak is van elke progressieve leider om te strijden tegen elke vorm van discriminatie en ongelijkheid, niet om ze te versterken. Racisme is een gif dat onze samenleving kapotmaakt, we kunnen het ons dus niet veroorloven om het te tolereren.

Racisme is een gif dat onze samenleving kapotmaakt

Zijn uitspraken voeden het vuur van haat en verdeeldheid en maken het voor zowel de Roma-gemeenschap als anderen die slachtoffer zijn van racisme moeilijker om gelijke kansen te krijgen en volledig deel te nemen aan onze samenleving. Het ondermijnt de kernwaarden van gelijkheid en rechtvaardigheid waarvoor de socialistische beweging zou moeten staan.

Wat mij ook zorgen baart, is dat wanneer enkele moedige leden van zijn eigen partij, zoals de jongsocialisten uit Gent, zijn uitspraken veroordelen, Rousseau hen zonder enige aarzeling onder de bus smijt. Dit toont een gebrek aan respect voor interne democratie en het recht van partijleden om hun mening te uiten.

Het is aan ons, politieke jongerenorganisaties, maar ook aan u om actie te ondernemen, om op te staan tegen racisme, discriminatie en intimidatie. Het is aan ons om te zorgen dat er in tijden van oprukkend extreemrechts meer ruimte wordt gecreëerd voor debat en democratie, binnen en buiten partijen. Alleen zo zorgen we ervoor dat de juiste prioriteiten op de agenda worden gezet en politici op hun verantwoordelijkheden gewezen worden.

The post Zattemansklap is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

En plots is het de Vlaamse formatie die stroef loopt: “Voor onze gevoeligheden is echt nul respect”

De federale ‘boemeltrein’ is net weer vertrokken, maar nu staat de Vlaamse trein weer vast in een tussenstation. CD&V kraakt de ‘landingsnota’ van Matthias Diependaele (N-VA) af, en ook voor Vooruit scoort die een dikke buis. “N-VA geeft ons het gevoel dat ze ons gewoon niet in deze coalitie willen.” Ondertussen verliest de Vlaamse formatie kostbare tijd en kruipt de

Lees meer »

Ewoud Vromant pakt zilver in tijdrit op Paralympische Spelen

Op de Paralympische Spelen in Parijs heeft Ewoud Vromant ons land een 4e medaille bezorgd. Vromant werd 2e in de tijdrit in de klasse C2. De Fransman Leauté was twee seconden sneller, maar Vromant bleef wel de Australische titelverdediger Hicks voor. Lees er alles over bij onze collega’s van Sporza.

Lees meer »

Financieel medewerkster (40) pluimt Vives-Hogeschool voor 93.000 euro: “Ik had problemen door verbouwingen thuis”

Een 40-jarige ex-financieel medewerkster van de Vives Hogeschool in Brugge heeft haar werkgever in vier jaar tijd in totaal 93.618 euro afhandig gemaakt. De vrouw riskeert er een jaar cel voor, maar zal wellicht milder gestraft worden omdat ze meteen alles toegaf aan Vives en nu maandelijks terugbetaalt. “Ik schaam me enorm. We kwamen thuis in financiële problemen door een

Lees meer »

Botenhelling in gebruik genomen in Roesbrugge, jaagpad alleen voor wandelaars

Zaterdagnamiddag werd in Roesbrugge de botenhelling of slipway op de IJzer officieel in gebruik genomen. De brandweer van Zuid-IJzer gaf er, onder leiding van postoverste luitenant Daan Vandenbussche, een demonstratie door hun boot te water te laten. Volgens burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher (CD&V) wordt het jaagpad langs de IJzer binnen enkele weken aangepakt. Maar voorlopig zal dat alleen voor

Lees meer »

Vier maanden effectieve celstraf voor beruchte tafelschuimer uit Kortrijk

De beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk is op de correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier maanden voor flessentrekkerij. In Kortrijk en Gent bleven er onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent achter.
The post Vier maanden effectieve celstraf voor beruchte tafelschuimer uit Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK LIVE. Bedrijvige Evenepoel kan sprint niet ontlopen, Govekar wint slotrit Tour of Britain – Kijk hier naar de nabeschouwing!

Zonder een onfortuinlijke Magnier, zag Evenepoel in de slotetappe van de Tour of Britain zijn kans. Maar ondanks veelvuldige pogingen raakte de olympische kampioen niet weg. In de onvermijdelijke massasprint was de Sloveen Govekar de snelste. Kijk hieronder naar de nabeschouwing van de Britse rittenkoers, met deskundig commentaar van Michel Wuyts. Nog geen abonnee? Via deze link kan u daar

Lees meer »

Vijftiger rijdt 86 per uur in bebouwde kom, maar verkeersbord veroorzaakt discussie: “Schuld van boerenprotest”

M.E. werd in februari aan 86 kilometer per uur geflitst toen hij de bebouwde kom van Pervijze inreed. De 51-jarige man moet zich daarvoor in de politierechtbank verantwoorden, al betwist hij een deel van de feiten. Tijdens de boerenprotesten hing het bord dat de bebouwde kom aanduidt, omgekeerd. Daardoor is het verkeersteken volgens zijn advocaat niet rechtsgeldig en kan hij

Lees meer »

Schutter München zou linken hebben gehad met terreurgroep HTS

De 18-jarige Oostenrijker van Bosnische afkomst die werd gedood toen hij donderdag een terroristische aanslag wilde plegen op het Israëlische consulaat-generaal in München, zou linken hebben gehad met Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), een voormalige lokale tak van al-Qaida. Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek aan dpa.

Lees meer »

25-jarige motorrijder in levensgevaar na zware klap tegen flank van auto

Een 25-jarige motorrijder raakte maandagmiddag levensgevaarlijk gewond na een zwaar verkeersongeval in Torhout. Hij botste in de flank van een auto die vanuit een hoeve net de weg was opgereden. “De man werd 35 meter weggeslingerd op straat en raakte daarbij kritiek gewond”, zegt Annemie Wittesaele van politiezone Kouter.
The post 25-jarige motorrijder in levensgevaar na zware klap tegen

Lees meer »