Eerste voorstelling sociaal-artistiek project ‘BONNIE’ in Oostende: “Iéder van ons is kwetsbaar”

Vrijdagavond gaat in 0.666 op Oosteroever het sociaal-artistiek project ‘BONNIE’ in première: uniek belevingstheater in een levensgrote kijkdoos. Het project staat in het teken van 25 jaar armoedevereniging BMLIKO. “De boodschap is dat we allemààl kwetsbaar in het leven staan”, zegt coördinator Lisa Tahon.

Lisa Tahon (34) van vzw ZandZand is al meer dan tien jaar vrijwilligster bij de Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen in Oostende (BMLIKO). “Naar aanleiding van het twintigjarig bestaan kwamen we naar buiten met een fotoproject. Dat viel toen zo goed in de smaak dat we nu, vijf jaar later, opnieuw de handen in elkaar slaan voor een uniek theaterstuk”, vertelt Lisa Tahon.

Samen met kunstenaar Koen van Loocke en leden van de armoedevereniging ontwikkelde ze een levensgrote kijkdoos waarin de toeschouwer ondergedompeld wordt in een meeslepend luisterspel. Alles in de kijkdoos – inclusief de personages – bestaat uit papier-maché. “Met ZandZand leggen we de focus sowieso op het circulaire: bij al onze projecten werken we met wegwerpmateriaal. Het idee van die papier maché heeft daarnaast ook als voordeel dat de personages anoniem kunnen blijven. Van iemand die in een kwetsbare situatie zit, weten we dat niet altijd: je kan het niet zien aan je gezicht. Anderzijds is dit ook gewoon krachtiger, omdat je zo echt een beroep doet op de verbeelding van je publiek. En per slot van rekening staan we allemààl wel ergens kwetsbaar in het leven. Ook dat is de boodschap die we met ‘BONNIE’ wilden meegeven. Op 17 oktober is er trouwens de Werelddag tegen Armoede”, aldus Lisa.

Pakkend verhaal

‘BONNIE’ is een pakkend verhaal over vriendschap én kwetsbaarheid, doorspekt met gezonde zelfironie. Belevingstheater dat wil inspireren, door de moed en creativiteit van veerkrachtige mensen te tonen. Ondertussen is er in de kijkdoos ook van alles in beweging. “Een beetje Eftelingachtig”, glimlacht Lisa. “Armoede is natuurlijk wel een heel beladen thema, maar geluk kan ook in de kleine dingen zitten – er wordt bij BMLIKO ook best wel wat afgelachen. Het stuk is daarom humoristisch met ernstige ondertoon.”

“Het stuk is humoristisch met ernstige ondertoon”

‘BONNIE’ gaat vrijdag 13 oktober om 17 uur in première in 0.666, Hendrik Baelskaai 27. De voorstelling duurt twintig minuutjes, per voorstelling kan er twintig man binnen. Na de première is er tot 22 oktober dagelijks een voorstelling. “We willen er daarna nog mee op verplaatsing trekken. ‘BONNIE’ kan bijvoorbeeld perfect als schoolvoorstelling. Maar ook in de inkomhal van een gebouw, als kunstinstallatie waar mensen vrij in en uit kunnen wandelen… En volgende zomer op Theater Aan Zee: zou dat niet mooi zijn?”, knipoogt Lisa.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.zandzand.be.

The post Eerste voorstelling sociaal-artistiek project ‘BONNIE’ in Oostende: “Iéder van ons is kwetsbaar” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Probeer eerlijke sprinter te zijn”: Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering waarvoor z’n vriendin hem moest kalmeren

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

“Ik had het toen al moeilijk met mijn geaardheid”: Jitske Van de Veire en vader Peter in tranen tijdens gesprek over scheiding

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »

Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II

Club Brugge heeft donderdag de contractverlenging van Cisse Sandra bekendgemaakt. De twintigjarige middenvelder ondertekende een nieuwe overeenkomst bij blauw-zwart tot medio 2027. Club verhuurt hem komend seizoen aan de Nederlandse promovendus Willem II.
The post Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II appeared first on KW.be.

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »