Steeds minder zwerfkatten in Gistel

Zwerfkatten zijn helaas van alle tijden, maar in Gistel zit het fenomeen in een dalende lijn. Daarin speelt de vrijwilligersgroep ‘Zwerfkatjes Gistel’ een sleutelrol, in een goeie samenwerking met de stadsdiensten.

In april 2019 werd een actieve vrijwilligersgroep van een tiental krachten uit de grond gestampt met als doelzwerfkatjeseen waardig bestaan te geven en kittens te vrijwaren van het zwerversbestaan. In samenwerking met de StadGistelwordenzwerfkattengevangen en gecontroleerd op chip. Na controle op ziektes worden ze gesteriliseerd of gecastreerd, en teruggeplaatst op de vanglocatie. Ook worden schuil- en voederplaatsen voorzien. Tussen 2019 en 2022 had de werkgroep ‘Zwerfkatjes Gistel’ al ruim 450 katten gevangen om te castreren of te steriliseren. Het aantal meldingen van zwerfkatten en kittens zit nu wel in dalende lijn.

“Tot 1 oktober zijn in 2023 onder het zwerfkattenbeleid 18 katten gevangen. Deze werden gesteriliseerd of gecastreerd en weer uitgezet”, zegt bevoegd schepen Wim Aernoudt (N-VA). “Een aangereden zwerfkat was helaas niet meer te redden.”

Sensibilisering is nodig

Griet Huyghebaert, trekker van de groep, vult aan. “De vrijwilligers van Zwerfkatjes Gistel zorgden zelf voor de noodopvang van nog 27 katten en 26 kittens die via de opvanginitiatieven een nieuwe thuis kregen. Maar ook hier enkele katjes die het niet haalden. Jammer genoeg worden nog steeds veel kittens van eigenaarskatten gedumpt, zelfs tot in de hal van een appartementsgebouw. We blijven vaststellen dat nog te weinig katten gechipt zijn. Na chippen vergeten mensen ook heel dikwijls om hun adreswijziging te registreren. Sensibilisering blijft nodig.”

Toch konden enkele gechipte katten terug naar huis, onder andere ook in Jabbeke, Bredene en Koekelare. “Het wordt steeds meer een uitdaging om vrije plaatsen in opvanginitiatieven te vinden. Het Blauw Kruis in Oostende is vaak volzet. Dan wordt plaats gezocht tot ver in het binnenland. Gelukkig daalt het aantal katten dat vanuit Gistel aan deze initiatieven wordt bezorgd.”

Wie de vrijwilligerswerking wil steunen, kan contact opnemen via www.facebook.com/ZwerfkatjesGistel. Meldingen vanzwerfkattenkan bij de milieudienst op 059/27.02.21 ofzwerfkatten@gistel.be.

The post Steeds minder zwerfkatten in Gistel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »

“De tijd van de ultragoedkope Chinese spullen is straks voorbij. En maar goed ook”

Eindelijk lijkt Europa een versnelling hoger te schakelen tegen de dumpingpraktijken van Chinese webwinkels als Shein, Temu en Alibaba. Een beetje economisch protectionisme kunnen we alleen maar toejuichen. Al moeten wij, de consumenten, wel beseffen dat de redding van onze Europese economie met een prijs komt. Letterlijk zelfs. De tijd van de ultragoedkope spullen zal straks voorbij zijn. En maar

Lees meer »