Roemeense ramkraker krijgt vijf jaar cel: “Dit waren geen prutsers!”

Een 37-jarige Roemeen is in beroep veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan dertig maanden met uitstel, voor zijn aandeel in zeven ramkraken.

In de nacht van 30 op 31 december 2013 pleegde een Roemeense bende met twee wagens een ramkraak op kledingzaak The Fashion Store in Sint-Eloois-Vijve. De gangsters maakten er voor 25.000 euro aan kledij buit. Op 14 juli 2014 sloeg de bende toe bij Media Markt in Roeselare. Met een oude Ford Proton die ze uit een schuur in Heule gestolen hadden, ramden ze een etalage en graaiden voor 300.000 euro smartphones mee. In het najaar van 2014 volgden gelijkaardige feiten bij kledingwinkels in Kuurne en Deinze, Krëfel in Waterloo en Dreamland in Oostende en Doornik. Bij de feiten in Oostende werd dader Gabriël P. (34) werd gefilmd. Hij kon als enige geklist worden. Het gerecht kon nog drie anderen identificeren, maar zij bleven spoorloos.

Londen

De vier kregen in april 2018 elk vijf jaar effectief. Dader Daniël R. (37) zit momenteel in een Londense gevangenis en tekende beroep aan tegen zijn veroordeling. De advocate van R. vroeg om hem geen celstraf meer op te leggen. “In zijn thuisland kreeg hij in mei 2018 al zes jaar cel voor een gelijkaardige ramkraak in 2015”, verduidelijkte ze. “Mijn cliënt ontkent ook dat hij betrokken was bij de ramkraken in Deinze, Roeselare en Waterloo. Nu heeft hij gebroken met het criminele milieu. Hij heeft drie kinderen en werkt in Londen in de bouw.”

Begrip

Omdat hij straks wordt uitgeleverd aan Roemenië om zijn straf van zes jaar – die hij volledig zal moeten uitzitten – vroeg zijn advocate dat het hof in Gent hem niet nog eens vijf jaar cel oplegt. “Anders komt hij in totaal op elf jaar cel, terwijl de feiten in Roemenië en België eigenlijk in dezelfde periode plaats vonden.”

De procureur-generaal wees erop dat dit een professionele bende was, die professioneel werk afleverde. “Dit waren geen prutsers!” Toch had hij begrip voor een straf deels met uitstel, rekening houdend met de straf in Roemenië. Het hof stond dat toe en behield de vijf jaar cel, maar dertig maanden werden verleend met uitstel. (OSM)

The post Roemeense ramkraker krijgt vijf jaar cel: “Dit waren geen prutsers!” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Natacha zwerft al jaren alleen rond in oorlogsgebied

Ik liep Natacha voor het eerst tegen het lijf op 2 oktober 2022, twee dagen na de bevrijding van ­Lyman. Ze woonde vroeger op de Krim, maar was haar papieren kwijtgeraakt in Kiev, waarna ze de grens met het door Rusland bezette gebied niet meer over mocht. Na veel omzwervingen kwam ze in Lyman ­terecht. Toen de oorlog uitbrak, kon

Lees meer »

“Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28) en Jérémy (29) ommuren huis met 2.000 bierbakken als trouwcadeau

West-Vlaamse woningen werden afgelopen maand verbouwd met bierbakken en deze huwelijksgeschenken groeiden telkens in omvang. Het record staat nu in Zandvoorde: maar liefst 2.000 bierbakken rond de volledige woning van Jérémy Desmet (29) en Maïté Beernaert (28). “Wij wilden niet onderdoen”, aldus hun vrienden.
The post “Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28)

Lees meer »

63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist

Van 6 juli tot 1 september kun je in Knokke-Heist opnieuw terecht voor het Cartoonfestival. Thema van deze 63ste editie is ‘Choose life’, over de essentiële vraag hoe we ons leven vormgeven. Nieuwe hoofdlocatie van het gratis evenement is zaal Ravelingen, vlakbij het station van Heist.
The post 63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom zijn de aardbeien dit jaar zo lekker, maar ook zo duur?

De aardbeien zijn fors duurder dan vorig jaar. Voor een bakje van vijfhonderd gram betaal je makkelijk vijf euro, terwijl dat vorig jaar slechts drie euro was. “Maar ze zijn ook lekkerder, en daar is een hele goeie reden voor”, zegt Gert Reijnders van de Linkertse Aardbeienautomaat in Linkhout bij Lummen.

Lees meer »