Triënnale Brugge verkent met twaalf internationale kunstenaars het potentieel van verborgen plekjes

Van 13 april tot 1 september 2024 vindt de vierde editie van de Triënnale Brugge plaats. Twaalf internationale kunstenaars en architecten, onder wie twee Belgen, zullen met artistieke ingrepen minder bekende plekjes in Brugge iets extra geven. Het project, dat ook Zeebrugge en Ver-Assebroek aandoet, krijgt ‘Spaces of Possibility’ als thema.

Niet toevallig werd maandag de Triënnale Brugge officieel voorgesteld in de verborgen tuin van de Paters Kapucijnen in de Hauwersstraat. “De Stad Brugge kocht de site op en herbergt er Oekraïense vluchtelingen. De tuin wordt één van de locaties van het vijf maanden durend artistiek project met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties”, stelt burgemeester Dirk De fauw.

Curatoren

Twee vrouwelijke curatoren – de Brugse Shendy Gardin en de Griekse Sevie Tsampalla – mochten de ‘barrières doorbrekende’ artiesten selecteren en het programma samenstellen. “We hebben samen met hen de voorbije maanden in Brugge gewandeld, op zoek naar de beste locaties”, vertelt Shendy Gardin.

“De bedoeling is om het stereotiepe beeld van Brugge iets extra te geven. De stad toekomstproof maken, ze biedt tal van ‘Spaces of Possibility’: onderbenutte en verborgen locaties. We zien Brugge als een laboratorium vol sluimerend potentieel. Er is geen echt thema, maar duurzaamheid, diversiteit, klimaatverandering en verbinding zijn toch belangrijk voor dit project.”

“Hoe kan een door Unesco beschermde historische stad, waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid? Hoe kunnen hedendaagse kunst en architectuur hiervoor een nieuw kader scheppen? De internationale kunstenaars willen samen met het Brugse culturele veld een inspirerende, actuele editie van de Triënnale Brugge maken”, aldus de Brugse co-curator.

Twee Belgen

Onder de twaalf geselecteerde kunstenaars bespeuren we twee Belgische artiesten. De Waal Adrien Tirtiaux is een visueel kunstenaar met een diploma van ingenieur-architect. “Ik beeldhouw als een architect”, zegt hij. Eerder al dwong hij kijkers met zijn kleurrijke, soms humoristische installaties om in Luik, Leuven en aan de IJssel positie in te nemen tegenover het kapitalisme en de klimaatverandering.

Het Brusselse bureau Traumnovelle profileert zich als een militante groepering die fictie en non-fictie verweeft tot projecten op papier of in steen. “We zullen ons in Brugge zeker kunnen uitleven met ingrepen die radicaal ingaan op hun omgeving en zo een debat op touw zetten”, glimlacht de Belgische Congolees Johnny Leya.

Naast deze twee Belgen nemen de volgende kunstenaars deel: de Colombiaan Ivan Argote, de Mexicaanse Mariana Castillo Deball, de Brit Ivan Morison, het Zweedse bureau Norell/Rodhe, de Japanse architecten Shingo Masuda en Katsuhisa Otsubo, het Amerikaanse bureau So–Il, de Rotterdamse Studio Ossidiana en Boonserm Premthada van Bangkok Project Studio uit Thailand.

De Libanese Mona Hatoum werd in 2019 gelauwerd werd met de Japanse Praemium Imperiale Award. Counterspace van de Zuid-Afrikaanse Sumayya Vally gaf eerder dit jaar de eerste Islamic Arts Biennale in Jeddah in Saudi-Arabië vorm en was recent nog te zien op La Biennale di Venezia.

Brugse culturele veld

Franky Demon, voorzitter van de organiserende vzw Brugge Plus, rekent erop dat deze editie, net als de vorige, een blijvende impact zal hebben op Brugge: “Vergeet niet dat we het zomerse zwemmen in de reitjes te danken hebben aan het project Liquid City in 2018. De vierde editie belicht de stad vanuit een nieuwe hoek en zal ruimte scheppen voor ideeën over de toekomst van Brugge en andere steden.”

Cultuurschepen Nico Blontrock is blij dat het Brugse culturele veld betrokken wordt in de Triënnale: “Cultuurcentrum, De Republiek, Het Entrepot en Musea Brugge werken zelf een programma uit rond ‘Spaces of Possibility’. Zo neemt ook Brugs talent deel aan de Triënnale.”

“De Brugse videokunstenaar Brecht Vanhoutte maakt een film, zes kunstenaars met Brugse roots exposeren in de Poortersloge, Architectuuratelier Dertien12 geeft Brugse plekjes een tijdelijke invulling. Met Rebel Garden komt er in drie musea, waaronder het gerenoveerde Sint-Janshospitaal een expo rond het klimaat.”

The post Triënnale Brugge verkent met twaalf internationale kunstenaars het potentieel van verborgen plekjes is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”

Er komt geen einde aan in Wevelgem. Voetpad na voetpad wordt in opdracht van Proximus opengegooid om er een fiber kabel te leggen. Vaak blijven die voetpaden lang open liggen, in veel gevallen is de herstelling bovendien niet naar behoren uitgevoerd. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat er voorlopig geen nieuwe sleufwerken mogen starten in de gemeente. Eerst moeten alle

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

Waregem krijgt label ‘kindvriendelijke stad’

De Paardenstad mag zich de komende zes jaar met trots Kindvriendelijke Stad noemen. Na een lang en succesvol traject overhandigde de Vlaamse kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens het bijzondere label aan het stadsbestuur.
The post Waregem krijgt label ‘kindvriendelijke stad’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe details over koningin Letizia’s vermeende affaire overschaduwen militaire ceremonie van prinses Leonor

Een nieuwe stap in haar militaire opleiding: prinses Leonor (18) van Spanje is woensdag benoemd tot onderofficier tijdens een officiële ceremonie. Aanwezig en apetrots waren haar ouders koning Felipe (56) en koningin Letizia (51). Ze leken zorgeloos, terwijl er enkele uren voor de ceremonie een explosief interview heeft plaatsgevonden met de vermeende minnaar van Letizia. Jaimie Del Burgo, tevens haar

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

Geluidssignaal, trilling of knippering: nieuwe auto moet je voortaan verplicht waarschuwen wanneer je te snel rijdt

Elke nieuw verkochte auto moet voortaan uitgerust zijn met een zogenoemde ‘intelligente snelheidsassistentie’. Dat betekent dat de auto zelf aangeeft wanneer je te snel rijdt, bijvoorbeeld door een lichtje, een trilling of een geluid. Dat de auto zelf met jou gaat meedenken, heeft zo zijn voordelen, al staat die aanbeveling nog niet altijd en overal op punt, zegt Filip Rylant

Lees meer »

Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck uit ‘Het eiland’ woonde acht jaar in het Amazonewoud: “Er waren momenten dat we écht honger hadden”

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

“We worden steeds meer belaagd”: topman van Douane wil betere beveiliging na tweede inbraak in loods op Brucargo

De administrateur-generaal van de Douane, Kristian Vanderwaeren, zegt dat de Douane steeds vaker een doelwit wordt van criminele bendes. Hij reageert daarmee op de inbraak in een Douane-depot in Brucargo. Dieven gingen daar aan de haal met kilo’s in beslag genomen drugs. Dat de Douane niet de eigenaar is van de meeste depots omschrijft de administrateur-generaal als een ‘zwakke plek’.

Lees meer »

De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst voor in Ingelmunster: “Klaar voor de toekomst”

Onder grote belangstelling stelde de huidige meerderheid De Brug/N-VA/Open VLD de voltallige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Op zondag 13 oktober kunnen de dorpsgenoten stemmen op veertien onafhankelijken, vijf N-VA-kandidaten en twee Open VLD’ers. Elf van de 21 kandidaten zijn nieuw op de lijst.
The post De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst

Lees meer »

Kapel van Zusters Karmelietessen in Blankenberge wordt ontmoetingsplaats: “Eerst zijn er grondige verbouwingswerken gepland”

Vzw Oranje zal samen met de buurtbewoners een nieuwe invulling geven aan de kapel van het klooster van de Zusters Karmelietessen langs de Koning Albert-I laan in Blankenberge. De ruimte kreeg ook de nieuwe naam ‘De Karmijn’ die onthuld werd tijdens een buurtfeest donderdagavond. “Een van de eerste initiatieven die we hier willen organiseren is een markt met producten van

Lees meer »