Het Lab in Brugge ziet zijn Vlaamse subsidies verdubbelen

Het Lab, de verzameling open creatieve ateliers in Het Entrepot in Brugge, ziet zijn werkingsmiddelen de komende vier jaar verdubbelen. Een mooie erkenning van Vlaanderen voor het traject dat Het Lab en zijn community afgelopen jaren aflegden. Al zijn de middelen ook broodnodig om de werking structureel te verdiepen.

Toen Het Lab in 2019 de deuren opende, was het nog een klein printlab in Het Entrepot. Jongeren leerden er werken met een risoprinter, etspers en enkele zeefdruktafels. Wanneer ze de technieken voldoende beheersen, kunnen ze Het Lab boeken om zelfstandig te werken met alle aanwezige apparatuur.

Creatieve disciplines

Die formule sloeg aan, dus werd er al snel nagedacht om Het Lab uit te breiden met andere creatieve disciplines. Voorzitter van Het Entrepot Mathijs Goderis zag Het Lab alleen maar groeien: “Eerst werd er een videolab uitgebouwd waarbij jongeren met camera’s en montagesoftware leren werken. Op vraag van enkele jonge fotografen werd later een donkere kamer uitgebouwd om analoge foto’s te ontwikkelen.”

“Om tegemoet te komen aan de noden van veel jonge muzikanten, schreven we enkele jaren geleden een ambitieus dossier uit om Het Lab uit te breiden met een muziekstudio. Dankzij die middelen en dankzij de inzet van een community gedreven jongeren, slaagden we erin om een studio te bouwen waarin professionalisering en experiment centraal staat.”

Sound Track

Dat de studio zijn effect niet miste, werd eind 2021 mooi geïllustreerd tijdens de West-Vlaamse finale van Sound Track. Alle laureaten (The Christian Club, Bobbi Lu en Barno Koevoet) kwamen uit de community van Het Lab, en werden met de finale in zicht klaargestoomd.

Volgens Mathijs Goderis toont dat aan dat Het Lab een artistieke broedplaats is waarin jongeren niet alleen met hun artistieke praktijk bezig zijn, maar ook leren professionaliseren en gelijkgestemden ontmoeten. Het zijn creatieve ondernemers met heel specifieke ambities en noden die we aan onze stad en regio willen binden.”

Meer middelen

De werkingsmiddelen van Vlaanderen voor Het Lab worden vanaf volgend jaar verdubbeld in vergelijking met de afgelopen vier jaar tot 115.000 euro per jaar. Daarmee werd tegemoetgekomen aan de vraag van Het Entrepot, dat Het Lab nog verder wil uitbouwen.

Mathijs Goderis wil de toegekende middelen gebruiken om Het Lab structureel verder uit te bouwen op drie sporen: “Ten eerste willen we meer workshops, trajecten en evenementen uitwerken. Ten tweede willen we de ruimtes en materialen beter faciliteren. Tot slot willen we van Het Lab nog meer een ontmoetingsplek maken waarin artistieke jongeren elkaar ontmoeten en inspireren.”

“Die doelstellingen zijn gebaseerd op een bevraging bij jongeren in en rond Brugge, dus we zijn ervan overtuigd dat Het Lab ook de komende vier jaar een belangrijke rol zal spelen bij creatieve jongeren in en rond Brugge. We zijn het departement Cultuur, Jeugd en Media én Vlaams minister van jeugd Benjamin Dalle erg dankbaar voor deze bijkomende middelen.”

The post Het Lab in Brugge ziet zijn Vlaamse subsidies verdubbelen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Onderzoeksrechter houdt drie jonge Franse autodieven aan die op heterdaad betrapt werden in Kortemark

De onderzoeksrechter in Brugge heeft drie jonge Franse autodieven van 20 en 26 jaar aangehouden op verdenking van poging tot diefstal van twee auto’s in Kortemark. De daders werden dinsdagochtend op heterdaad betrapt en in hun wagen werden blanco autosleutels gevonden. “Er wordt nu verder onderzocht voor wat de drie in aanmerking komen”, zegt Griet De Prest van het West-Vlaamse

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd”

Tijdens het weekend van 12 tot 14 juli is Snellegem weer in de ban van de middeleeuwen. En dat weekend is er maar één Johan echt belangrijk, namelijk De Rode Ridder. Die legendarische stripfiguur viert immers zijn 65-jarig bestaan tijdens het middeleeuws festival.
The post De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd” appeared first on

Lees meer »

Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut in Koekelare: “Het was een plezier dit te mogen doen”

Torhoutenaar Rik Gadeyne is zopas met pensioen gegaan als directeur van het Sint-Martinusinstituut in Koekelare, het zogenoemde SMIK. Hij oefende die functies halftijds uit. De andere helft werd bekleed door Wim Mattheus, die de school nu fulltime leidt. Voor Rik breekt er een zee van vrije tijd aan.
The post Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut

Lees meer »

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »

“Ik had diarree en legde daarom mijn GSM weg”: geen straf voor voyeur (35) die dames filmt in toiletten, wel vijf jaar burgerrechten kwijt

Een 35-jarige man uit Nieuwpoort die verschillende dames stiekem heeft gefilmd in toiletten op het strand van Nieuwpoort en Koksijde is schuldig bevonden door de rechter. De man krijgt evenwel geen straf, maar de gunst van de opschorting. Hij is wel voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt en moet één slachtoffer 1.000 euro schadevergoeding betalen. “Het was een bijzonder vies

Lees meer »

Waarom zijn Vlaamse wielertoeristen zo onvriendelijk? “Zelfs als je ‘hallo’ zegt en zwaait, negeren ze je”

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »