Jana (23) uit Heestert is Belgisch kampioen motorcross: “Volgend jaar wil ik mijn titel zeker verlengen”

Jana Calus is Belgisch Kampioen motorcross geworden bij de dames open MCLB. De Heestertse maakt samen met haar papa Kristof deel uit van het officieuze ‘Team Calus’. De liefde en het talent voor de motorcross zit dus duidelijk in het bloed, want Kristof pakte in 2015 de Belgische titel bij de de Experten en Masters.

De 23-jarige Jana Calus kreeg haar Belgische titel niet op een presenteerblaadje. Ze was de regelmatigste van een lang seizoen dat begon in mei en pas vorige week zijn ontknoping kende. “Vorige week boekte ik de dagoverwinning in Hamme, wat mij de titel opleverde”, glundert Jana.

Wie is Jana Calus?

* 23 jaar

* Woont in Heestert

* Dochter van Kristof (50) en Kathy (50), zus van Pieter-Jan (25)

* Studeerde sportmanagement

* Beroep: autosector

“Voor het kampioenschap zijn er een tiental wedstrijden die in aanmerking komen met nog andere tussenin die ook punten opleveren. Tijdens de eerste proef kreeg ik met motorpech af te rekenen. Maar meestal pakte ik de meeste punten.”

Twee beenbreuken

“Ik had er echt niet bij stil gestaan dat dit mogelijk zou zijn. Naarmate het seizoen vorderde, kwam het besef er langzaam. Dit is nog altijd moeilijk te geloven. In 2017 , toen nog bij de VMO jeugdbond was ik er al eens dichtbij. Het werd een toen een pechjaar met tweemaal een sleutelbeenbreuk bij een valpartij waardoor ik weken was uitgeschakeld. Ik stond aan de leiding in het BK en verloor uiteindelijk de titel. Ik stond toen heel lang bovenaan. Nu had ik gelukkig deze pech niet. Ik rijd voor ‘Team Calus’. We noemen het lachend zo omdar mijn papa en broer in hetzelfde team rijden, vandaar.”

“Van een echt team maak ik geen deel uit. Het onderhoud van de motor gebeurt voornamelijk door mijn papa, maar ook door mijn broer. Ikzelf weet ook wel wat over motoren. Ik probeer zoveel mogelijk aan mijn conditie te werken door te fietsen, te lopen en natuurlijk ook op de motor, iedere woensdag in Komen.”

“Het motorcrossverhaal begon bij mij in 2014. Mijn papa Kristof had ook al de microbe te pakken, net als mijn opa. “Papa’s hoogtepunt in zijn carrière was de nationale titel in 2015 bij de Experten en Masters. Voorts was er ook nog een vierde plek in 2016 en een derde in 2017, op amper zes punten van de zilveren plak. Mijn broer Pieter-Jan, die begon in 2012, reed dit jaar niet zoveel wedstrijden. “Toen ik begon met mijn favoriete hobby was er de eerste vier maanden nog geen damesreeks. Die kwam er pas in 2015.”

“Ik ben vorig jaar in september afgestudeerd in de richting Sportmanagement. In januari had ik een baan in de autosector. Ik ben mijn werkgever heel dankbaar voor de glijdende uren waarop ik kan rekenen. Zo kan ik bijvoorbeeld naar Komen om er te trainen. Mede dankzij die flexibiliteit van mijn werkgever behaalde ik de Belgische titel.”

Titel verlengen

“Mijn doel is nu die titel te verlengen”, zegt Jana vastberaden. ‘Omdat wij geen grote categorie qua aantal deelneemsters zijn, rijden we samen met de nieuwelingen. In dat ruimere pak wil in de top tien finishen. Ik probeer me telkens zo goed mogelijk voor te bereiden op een race. Voldoende rust en gezond eten en leven is daar essentieel voor..

“Om deel te mogen en kunnen nemen aan een Europees of Wereldkampioenschap zou ik het trainingsvolume gevoelig moeten opdrijven. Dit zal echter nog niet voor onmiddellijk zijn. Ik heb daar eerlijk gezegd nog niet over nagedacht. Maar dit zou de droom van iedereen moeten zijn”, besluit Jana.

(EL)

The post Jana (23) uit Heestert is Belgisch kampioen motorcross: “Volgend jaar wil ik mijn titel zeker verlengen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd”

Tijdens het weekend van 12 tot 14 juli is Snellegem weer in de ban van de middeleeuwen. En dat weekend is er maar één Johan echt belangrijk, namelijk De Rode Ridder. Die legendarische stripfiguur viert immers zijn 65-jarig bestaan tijdens het middeleeuws festival.
The post De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd” appeared first on

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

Gehavende Thor De Baene ambieert ereplaatsen in Vichte: “Blij dat ik meer kan dan gewoon in het peloton blijven”

Thor De Baene koerst komende zondag voor eigen volk in de junioreskoers van Vichte. Als alles goed gaat tenminste, want afgelopen weekend kwam hij zwaar ten val in de Acht van Bladel, met veel averij als gevolg. De tweedejaarsjunior was nochtans best tevreden over zijn seizoen en hoopt de komende weken en maanden nog eens dichte ereplaatsen in de wacht

Lees meer »

Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme

Lees meer »

Brugse hoteliers over start zomervakantie: “Steeds meer lastminuteboekingen”

De zomervakantie staat in de startblokken. Brugge ontvangt een vijfde van haar jaarlijks aantal bezoekers in juli en augustus. Visit Bruges wil vooral met de Triënnale toeristen lokken. Terecht? Volgens hotelier Dimitri Thirion boeken weinig toeristen hiervoor een kamer.
The post Brugse hoteliers over start zomervakantie: “Steeds meer lastminuteboekingen” appeared first on KW.be.

Lees meer »