Schepen misnoegd nadat Brugse monumenten beklad worden met graffiti: “Zoiets doe je gewoon echt niet”

“Ik ben geschokt. Ik kan niet begrijpen waarom iemand een monument beklad.” Zo reageert schepen van Cultuur Nico Blontrock (cd&v) op de vandalenstreek afgelopen weekend in Brugge. Zowel het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck op de Markt als het Belfort werden beklad met graffiti. Ook buiten het centrum werd vandalisme vastgesteld.

Het was een opvallend zicht voor wie afgelopen weekend de Markt van Brugge passeerde. Op het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, de twee lokale volkshelden die in 1302 een grote rol speelden in het Vlaamse verzet tegen de Franse koning, hadden stadsmedewerkers eerst een wit doek gehangen, waarover korte tijd later een Brugse vlag werd geplaatst. Het onderschrift? ‘Graffitischade wordt verwijderd’.

Zaterdag werd in de loop van de ochtend vastgesteld dat er graffiti werd gespoten op dit iconische standbeeld. In afwachting van het anti-graffititeam van de stad – dat de tags zal verwijderen – werd beslist om de vandalenstreek af te dekken. Opvallend is dat het niet het enige Brugse monument is dat werd geviseerd. Ook het Belfort werd beklad, maar dat kon gelukkig snel en meteen verwijderd worden.

Geen begrip

Dat er in Brugge sporadisch graffiti wordt gespoten op plaatsen waar het niet mag – denk aan de stationsomgeving of fietstunnels – is geen nieuw gegeven. Maar dat er monumenten worden beklad, daar wordt logischerwijs zwaar aan getild. Schepen van Cultuur Nico Blontrock (cd&v) slaakt een diepe zucht. “Ik ben verontwaardigd. Als schepen én als Bruggeling”, zegt Blontrock. “Ja, ik ben geschokt en kan niet begrijpen waarom iemand een monument beklad. Hier kan je geen begrip voor hebben. Dit doe je niet. Nergens, en zeker dit op monumenten. Het is zonde en een schande.”

Ook buiten het stadscentrum werd nog graffiti vastgesteld, bevestigt burgemeester Dirk De fauw (cd&v). Dat gebeurde aan het parochiaal centrum van Sint-Andries. Of het om één en dezelfde dader(s) gaat, zal het onderzoek duidelijk moeten maken. Maandag zal alle overgebleven graffiti meteen verwijderd worden door de bevoegde dienst.

(MM)

The post Schepen misnoegd nadat Brugse monumenten beklad worden met graffiti: “Zoiets doe je gewoon echt niet” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Massagefestival in het groen van Moorsele: “In vijf cabines maak je kennis met allerlei technieken”

Verschillende massagetechnieken, een gezellige loungebar en zelfs een kidscorner? Welkom bij het Massagefestival van Moorsele. Te midden het groen van de landelijke natuur, verwelkomt Joke Lenez (56) iedereen op 20 en 21 juli. “En wie helemaal geprikkeld wordt, kan hier meteen ook les volgen.”
The post Massagefestival in het groen van Moorsele: “In vijf cabines maak je kennis met

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken Aziatische hoornaar bij kinderen

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om covoorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het covoorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Vrijdagvoormiddag werd Arthur Defour (15), die in april van Krant van West-Vlaanderen de titel van Kinderkrak van Brugge kreeg, door burgemeester Dirk De fauw ontvangen in het stadhuis. De jongeman die in opleiding is bij de jeugdbrandweer hielp vorig jaar de spuitgasten bij een woningbrand in zijn buurt.
The post Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Lees meer »

Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge

Buurtbewoners zijn bij de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw procedures gestart tegen het nieuwe stadion van Club Brugge. Dat meldt Focus-WTV. Het is niet duidelijk hoeveel vertraging deze nieuwe demarche kan veroorzaken.
The post Opnieuw procedures tegen nieuw stadion Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »