Orthodoxe ‘Tigray’ komt thuis in Sint-Elooiskerk in Kortrijk

Na jaren zoeken heeft de Tigray orthodoxe gemeenschap een plaats gevonden waar ze hun erediensten kunnen houden. De Noord-Ethiopische christenen zochten al jaren een locatie om de vele slachtoffers van de burgeroorlog uit hun herkomstland te eren. Op 23 september overhandigde deken Geert Morlion officieel de sleutel van de Sint-Elooiskerk in Kortrijk. Vanaf nu kan de Tigraygemeenschap elke derde zaterdag van de maand er een dienst houden.

Voor de orthodoxe Tigray-kerkgemeenschap is 23 september een historische dag. Op die dag kregen ze officieel de sleutel in handen van hun nieuwe thuishaven, de Sint-Elooiskerk. De gelovigen krijgen voor de eerste keer een vaste locatie om hun diensten te houden. De drijvende kracht achter de overeenkomst is Rishan Kahsay. “Mijn zoektocht begon drie jaar geleden. Via het akkoord van het Bisdom Brugge en stad Kortrijk is mijn vraag eindelijk beantwoord. We zijn met de gemeenschap heel dankbaar”, aldus Rishan.

Elke derde zaterdag van de maand zal de Sint-Elooiskerk de Tigray orthodoxe gemeenschap ontvangen voor een eredienst. De dienst duurt van 8 uur tot rond 12 uur. “Onze ceremonie is lang, maar onze gemeenschap is ruim verspreid. We hebben christenen die zelfs uit Nederland, Luxemburg en Duitsland komen. Zij moeten ook de kans krijgen om hier te geraken”, vertelt Rishan. Duitse bisschop Kesis Abraham neemt de taak op zich om de diensten te leiden.

Slachtoffers eren

De overhandiging van de sleutel, die gevolgd werd door een gezamenlijke processie, was een emotioneel moment voor de Ethiopische gemeenschap. “Na een jarenlange burgeroorlog heerst er nog steeds veel onrust in Ethiopië. Die conflicten kostten al duizenden mensen het leven. Nu we een kerk hebben, kunnen we eindelijk de slachtoffers eren”, sluit Rishan af. Na de processie grepen deken Geert Morlion en bisschop Kesis Abraham het moment aan om samen het Onzevader op te zeggen, elk in hun eigen taal.

(Siel Vandorpe)

The post Orthodoxe ‘Tigray’ komt thuis in Sint-Elooiskerk in Kortrijk is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »

LIVE. “Torenhoog favoriet? Net daar ligt de valkuil”: Belgian Arrows zien onbekende Italianen als gevaarlijke klanten

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

Onderzoeksrechter houdt drie jonge Franse autodieven aan die op heterdaad betrapt werden in Kortemark

De onderzoeksrechter in Brugge heeft drie jonge Franse autodieven van 20 en 26 jaar aangehouden op verdenking van poging tot diefstal van twee auto’s in Kortemark. De daders werden dinsdagochtend op heterdaad betrapt en in hun wagen werden blanco autosleutels gevonden. “Er wordt nu verder onderzocht voor wat de drie in aanmerking komen”, zegt Griet De Prest van het West-Vlaamse

Lees meer »

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

“Na 40 jaar is het tijd om het iets rustiger aan te doen”: restaurant Lamme Goedzak in Damme sluit eind augustus de deuren

Op 25 augustus ontvangt de familie Meiresone de laatste klanten in restaurant Lamme Goedzak in de Kerkstraat in Damme. Het pand, dat hun eigendom was, werd onlangs verkocht, maar de bestemming ervan is nog onduidelijk. “Na veertig jaar horeca is het tijd om het iets rustiger aan te doen”, zegt Steven Meiresone.
The post “Na 40 jaar is het

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »