Dave Vannieuwenhuyse pastoor van parochiale federatie: “Mijn moeder bracht me eerst op andere gedachten”

Met veel enthousiasme hebben de gelovigen van de parochiale eenheid Sint Germanus hun nieuwe pastoor, Dave Vannieuwenhuyse, verwelkomd. De pastorale eenheid omvat vier parochies en wordt gevormd door Ardooie, Koolskamp, Beveren en de Tassche.

De nieuwe pastoor werd geboren in Lauwe, 47 jaar geleden. Nu is hij Ardooienaar want als pastoor heeft hij zijn intrek genomen in de pastorij aan de kerk in Ardooie. “Maar ik wil voor iedereen in de parochiale federatie de verantwoordelijke pastoor zijn, tot welke parochie ze ook behoren”, vertelt Dave. Zijn roeping kwam relatief laat. Voortgaande op zijn gevolgde studierichting en groene vingers, zag het ernaar uit dat hij tuinier zou worden. “En zo begon mijn beroepsloopbaan ook. Gedurende zes jaar werkte ik in tuinen”, zegt hij. Maar na verloop van tijd leek dit niet zijn ware roeping. Een loopbaanwending bracht hem bij de politie, grotendeels in de zone VLAS, het zuiden van West-Vlaanderen. “Drie jaar werkte ik bij de federale op de dispatching. Daarna werd ik ingeschakeld in de zone VLAS om dan bij de gemotoriseerde politie-eenheid aan de slag te gaan. Veel de baan op in het verkeer, dat deed ik wel graag.” Maar ook dit bleek nog zijn echte ding niet te zijn. “Iets in mij zei, toen ik 18 was, dat ik priester moest worden. Moeder bracht me echter op andere gedachten. Het idee bleef me weliswaar achtervolgen.”

Seminarie

“In 2013 kon ik op aanraden van een gedreven priester naar het seminarie. Een paar jaar was ik diaken en in juni 2021 werd ik tot priester gewijd. Ik kreeg een functie als medepastoor in Torhout, een functie die ik ook twee jaar uitoefende. Dan kwam de vraag om hier pastoor te worden, en zo geschiedde. Ik ben hier met veel goesting en vol verwachtingen”, aldus Dave. In de aanloop tot de officiële aanstelling heeft pastoor Dave Vannieuwenhuyse al heel wat pastorale activiteiten achter de rug. In Beveren droeg hij al de Heilige Mis op. In Koolskamp was er de indrukwekkende tractorwijding waar hij ijverig de kwispel hanteerde en in Ardooie ging hij voor op de viering van zeventig jaar Okra. De kerntaak van de nieuwe pastoor is de liturgie in de verschillende kerken op één lijn brengen. Daarnaast moet hij ook de betrokkenheid van jonge mensen verhogen. “Ik maakte al kennis met de lokale medewerkers en diakens van de parochiale werking. Het is een gedreven team en dat is nodig: de rol van de leek in de kerk is veel groter en belangrijker geworden”, vertelt Dave.

Heeft een pastoor met drie kerken en vier parochies nog tijd voor een hobby? “Het is belangrijk tijd voor jezelf te maken, ook voor een pastoor. Modelbouw is altijd mijn hobby geweest. Een vliegtuigje of auto in elkaar knutselen is een ontspannende bezigheid.”

Hartelijk welkom

De nieuwe pastoor kreeg een hartelijk welkom en is ondertussen helemaal geïnstalleerd in zijn nieuwe werkomgeving. Onder een stralend zonnetje vertrok een stoet met collega’s, medewerkers en sympathisanten naar de kerk. Daarna volgde een receptie in Cultureel Centrum De Tassche. Een goede start voor deze nieuwe uitdaging van een innemende persoonlijkheid..

The post Dave Vannieuwenhuyse pastoor van parochiale federatie: “Mijn moeder bracht me eerst op andere gedachten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Appartementsbewoners trekken aan alarmbel: “We worden geterroriseerd door een dealer die minderjarigen aan het werk zet met baseballknuppels”

De bewoners van appartementen in Residentie Dirk Martens in de Aalsterse Raffelgemstraat worden geterroriseerd door een drugsdealer. Er is sprake van geweld, bedreigingen en vandalisme. “Hier moet een einde aan komen of er gebeuren ongelukken”, zegt een van de bewoners. Burgemeester D’Haese (N-VA) belooft alvast verscherpt politietoezicht en gaat samen met de syndicus op zoek naar een permanente oplossing voor

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede

Het is duidelijk goed en gezond wonen in wzc Sint-Jozef in Ruiselede, want er mocht weer een 100-jarige gevierd worden: Maria Deschamphelaere.
The post Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

KIJK. Geïrriteerde De Bruyne struikelt over ‘stupid question’, en steunt nadien Tedesco: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

Wim Vandoorne (RC Bissegem): “Allicht mijn laatste seizoen”

RC Bissegem, vorig seizoen met steile ambities gestart, moest uiteindelijk met minder genoegen nemen. Pas nadat Pascal De Vreese het sportieve roer in handen nam, geraakte Racing op kruissnelheid en kwam nog dicht bij een eindrondeticket. Voor komend seizoen houdt voorzitter Marc Cheyns het deze keer voorzichtig: “Een top vijf plaats moet kunnen.”
The post Wim Vandoorne (RC Bissegem):

Lees meer »

Luxemburg krijgt Belgische groothertogin: groothertog Henri maakt weg vrij voor nieuw tijdperk

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »