Klimaatactivisten die rijweg in Brugge blokkeren opgepakt door politie

Zaterdagnamiddag hielden de klimaatactivisten een betoging in het centrum van Brugge. De actie mondde uit in een blokkade van de Smedenstraat, waarna een groot aantal manifestanten opgepakt werden. Een viertal onder hen bleef zich verzetten en werd bij handen en benen in de politiebus gesleurd.

De intussen bekende Brugse klimaatactivist Wouter Mouton, die al jarenlang manifesteert met zijn bekende oranje bord, kreeg vandaag zaterdagnamiddag versterking van leden van de groep Extention Rebellion bij een actie in de Brugse binnenstad.

De manifestanten, een dertigtal in totaal, hielden aanvankelijk in de vorm van toeristen die achter een gids met vlaggetje liepen een wandeltocht vanuit het Minnewaterpark, door de winkelstraten en zo tot op de Markt.

Te warm voor oktober

“Tijdens de tocht, waarbij we ons niet bekend maakten als klimaatactivisten, spraken we wel mensen aan en vroegen we bij bepaalde winkels of ze zich bewust waren van de milieu- en klimaatverwoestende invloed bij de productie van bepaalde producten”, vertelt woordvoerder Bart Verstraete van Extention Rebellion.

“Op de Markt aangekomen hebben we dan wel onze spandoeken ontvouwt en slogans gescandeerd. Onze dag om te manifesteren was goed gekozen want het is opnieuw opmerkelijk warm voor oktober. De voorbije maand september zal overigens wereldwijd de warmste maand september zijn sinds de metingen.”

“Wat wij eisen is dat de overheid de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroept, dat diezelfde overheid nu handelt om de broeikasuitstoot naar netto nul te herleiden en dat ze de burgers mee laat beslissen over een rechtvaardige transitie naar niet fossiele brandstoffen.”

Neerzittend protest in Smedenstraat

Het leek dus een eerder rustige manifestatie, maar al vlug bleek dat de manifestanten nog wat meer in hum mars hadden. Via de Steenstraat en Zuidzandstraat, trokken ze te voet en met spandoeken richting ‘t Zand, dat ze overstaken om vervolgens midden op de rijweg van de Smedenstraat te gaan neerzitten in protest.

De politiecommissaris met dienst liet aan de manifestanten verstaan dat ze zouden opgepakt worden als ze de rijweg niet snel ontruimden. Op een bepaald moment kregen ze nog drie minuten om weg te gaan. Ongeveer de helft ervan besloot de bevelen van de politie te volgen maar de rest bleef dus zitten.

Daarop liet de politie versterking aanrukken, met ook een grote politiebus om ze weg te voeren en bestuurlijk aan te houden. Het gros liet zich dan gedwee naar de politiebus begeleiden maar een viertal bleef halsstarrig zitten of zelfs liggen. Ze werden door de politiemensen dan ook bij handen en voeten in de politiebus gesleurd. In totaal was de Smedenstraat zo’n drie kwartier afgesloten voor het verkeer.

(PDV)

The post Klimaatactivisten die rijweg in Brugge blokkeren opgepakt door politie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »

Tractorbestuurder wijkt uit voor tegenligger en rijdt elektriciteitspaal omver in Handzame: “Jammer, ik wou wél plaats maken”

Een bestuurder van een tractor met aalkar reed dinsdagochtend een elektriciteitspaal omver in de Amersveldestraat in Handzame bij Kortemark. De paal knakte af en kwam over de volledige breedte van de weg te liggen met de kabels over de grond. “Ik moest uitwijken voor een personenauto die geen plaats wilde maken. Bij het achteruit rijden, reed ik de paal omver”,

Lees meer »

KIJK. De verwoestende versnelling van ontketende Pogacar en verlossende opgestoken duim: dé momenten van de tweede etappe

Vluchter Vauquelin won de tweede rit van de Ronde van Frankrijk, maar vooral de eerste krachtmeting tussen Pogacar en Vingegaard blijft bij. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus was het eerder in de etappe even schrikken, zij kwamen ten val bij een tussensprint waar Philipsen pech had. Van Aert stelde snel gerust met een opgestoken duim. Een renner

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit

Niet alleen voor de leerlingen en leerkrachten van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde zit het schooljaar erop, dat geldt ook voor vijf leden van het bestuursorgaan. Tijdens de laatste schoolweek nam de school afscheid van vijf bestuursleden die zich jarenlang hebben ingezet voor de school.
The post Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »