Vooruit-fractieleider laakt houding burgemeester in dossier residentie Margaux: “Ik stel mij hier grote vragen bij”

Tijdens de jongste gemeenteraad vertelde de burgemeester dat hij de 5.000 euro die de gemeente had ontvangen voor een stukje bouwgrond zal terugbetalen aan de ontwikkelaar. Hij voelt zich hierin gesterkt door een mail van de administratie Opmetingen en Waarderingen (het vroegere ‘kadaster’). Vooruit-fractieleider Enigo Vandendriessche reageerde geschokt.

In februari had de gemeenteraad het bewuste stukje bouwgrond gratis overgedragen aan de ontwikkelaar van Residentie Margaux in de Kortrijkstraat. Vooruit was het hier niet mee eens en diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur en de gouverneur. Die oordeelden dat het gratis wegschenken van het perceel onwettig is en in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur, het zuinigheidsprincipe en het zorgvuldigheidsprincipe. Met andere woorden: de gemeente mag een stuk bouwgrond niet gratis wegschenken aan een vastgoedontwikkelaar. De gouverneur vernietigde dan ook de beslissing van de gemeenteraad uit februari. In maart kwam er dan een nieuwe beslissing, waarbij het stuk bouwgrond voor 5.000 euro werd verkocht.

“Gemeente kreeg gelijk”

Burgemeester Windels keerde terug naar die gemeenteraad van februari. “Wij stelden toen dat een kosteloze grondafstand te verantwoorden was, omdat de oorsprong van het perceel geheel onduidelijk was. Aansluitend op deze beslissing volgde er een hele polemiek, waarbij van alle daken werd geschreeuwd dat de burgemeester gratis gemeentegrond weggeeft aan een projectontwikkelaar uit Sint-Martens-Latem. Dit dossier werd in de schandaalsfeer geduwd. Er volgde vertraging van het bouwdossier. Het spreekt voor zich dat de bouwheer in dit dossier reputatieschade opliep. Aansluitend hebben onze diensten de vraag gesteld aan het kadaster om de historiek van het perceel te onderzoeken. Na vier maanden kregen we uitsluitsel”, zegt de burgemeester.

Politiek spel

Zo’n twee jaar geleden stond de burgemeester al op de voorpagina en uitvoerig binnenin de folder van Residentie Margaux, die iedere dorpsgenoot in de brievenbus kreeg. © Repro PADI

“Het kadaster bevestigde dat het perceel is geschrapt. De gemeente heeft dus over de hele lijn gelijk gekregen. Dit dossier zorgt wel voor een zure nasmaak bij mij persoonlijk, maar ook bij de ontwikkelaar en de kopers. Allemaal mensen die in een verhaal zijn meegesleurd dat hen finaal veel geld heeft gekost. Maar bovenal is het ook een zuur verhaal voor onze administratie. Naast het betreuren van dit schabouwelijke politieke spel hoop ik vooral dat in de toekomst goed wordt nagedacht voor alle mogelijke bedenkelijke communicatieve registers worden opengetrokken. De 5.000 euro die de gemeente mocht ontvangen, gaat terug naar de ontwikkelaar.”

“Ontwikkelaar krijgt hier zomaar 40 m² bouwgrond cadeau van de gemeente” – Enigo Vandendriessche, Vooruit-fractieleider

Vooruit-fractieleider Enigo Vandendriessche reageerde geschokt na de woorden van de burgemeester. Hij zei dat de gouverneur wel degelijk die beslissing had vernietigd en dat hij in zijn betoog iets niet meedeelde. “De burgemeester is nu al zeven maanden op zoek naar een reden om toch zijn cadeau te kunnen geven aan het vastgoedbedrijf. De mail van het kadaster verandert niets aan de situatie. De gemeente was juridisch eigenaar op het moment van de overdracht en moet dus, zoals de gouverneur oordeelde, een marktconforme prijs vragen voor het stuk bouwgrond. Blijkbaar moest en zou de burgemeester een cadeau doen aan de ontwikkelaar. En wij mogen ons hier dan geen vragen bij stellen?”

Onschuldig bezit

“Blijkbaar kon de burgemeester hier moeilijk mee leven, want hij bleef ook na de veroordeling van de gouverneur zeven maanden zoeken naar een reden om toch het cadeau te kunnen geven. Bij het dossier van de gemeenteraad zat ook een mail waarin de notaris van de ontwikkelaar bevestigt dat de gemeente wel degelijk eigenaar was van het perceel: Er is sprake van eigendomsbezit van de gemeente aangezien er meer dan 30 jaar onschuldig bezit was. Onze stelling blijft dus helemaal overeind. De ontwikkelaar zal nu dus zomaar 40 m² bouwgrond cadeau krijgen van de gemeente. Ik stel mij hier serieus vragen bij.”

The post Vooruit-fractieleider laakt houding burgemeester in dossier residentie Margaux: “Ik stel mij hier grote vragen bij” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kempenaar Lennart Driesen over het leven na ‘De mol’: “Ik had meer in de media kunnen doen, maar Brussel was me te ver”

Hij profileerde zich als simpele, goedlachse kerel uit de Kempen. Maar Lennart Driesen (29) ontpopte zich in 2021 tot de gewiekste Mol aller tijden. Sindsdien belandde de opvoeder uit de jeugdzorg voor de klas, veranderde hij van flexi-job, nam hij afscheid van zijn axolotl en verhuisde hij. “Maar ik woon nog steeds in Schoonbroek, niet in Retie. Dat is hier

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp

Oldtimerfreak Philippe Claeys organiseert voor de zesde keer een rit voor oldtimers en exclusieve wagens. Hij tekende een nieuw parcours uit van 90 km. De bolides rijden dit op zondag 14 juli af vanuit de Kortekeer op de grens van Ardooie en Beveren. .
The post Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Katje Rambo (15) twee keer beschoten met loodjesgeweer, eigenaar waarschuwt voor kattenhater in Menenstraat in Izegem

Rambo, de 15-jarige kater van Maité Slambrouck uit Izegem, werd tot twee keer toe beschoten met een loodjesgeweer. Dat werd deze week duidelijk bij een bezoek aan de dierenarts. “Wie doet er nu zoiets”, aldus Maité die graag andere dierenliefhebbers waarschuwt voor een kattenhater in de omgeving van de Menenstraat in Izegem.
The post Katje Rambo (15) twee keer

Lees meer »

Een drukfout op de affiche, dacht onze man. Måneskin bewees hem ongelijk: “Putain, caramel, jambon: ge hád ons”

Måneskin als headliner. Een gok volgens sommigen, een zwaktebod volgens anderen. Grijnzende bassiste Victoria had voor de gelegenheid hartjes uit zwarte tape geknipt, maar had na de tepelstickers nog genoeg over om criticasters de mond te snoeren. Werchter hield de adem in. Onze man niet, maar was toch aangenaam verrast. “Damiano bleek de ultieme Italian Stallion. Alsof hij het beruchte

Lees meer »

In deze Brusselse buurt dweilt de politie met de kraan open: “Wie wil hier nog iets komen eten met zijn kinderen?”

Het Zuidstation is dan wel opgekuist, in de buurt errond tieren de drugs en het geweld welig. Dat bewijst ook de schietpartij van vorige week. “Dit is de Far West geworden”, getuigt een buurtbewoner. Ook schrijfster Lize Spit ziet haar buurt steeds meer verpieteren: “We horen elke week wel eens geschreeuw en zien dan iemand weglopen, dan wordt er iemand

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »