Jet Center en Holding Xavier Degroote tekenen nieuwe toekomst voor Jet Center uit: renovatie of nieuwbouw?

Het Jet Center praat met de groep rond Xavier Degroote over de ontwikkeling van de site na 2027. “Er komt een toekomstplan met als doel het harmonieus samengaan van winkels, kantoren en wonen”, luidt het. Er is nog niet uitgemaakt of het Jet Center gerenoveerd wordt of vervangen door nieuwbouw. Geruchten dat er plannen zijn voor hoogbouw, worden ontkend.

Het Jet Center werd gebouwd in opdracht van wijlen Gerard Brackx en kwam tegemoet aan de nood aan kantoren voor zijn steeds groter wordende touroperator Jetair, later opgenomen in Tui. De site vlakbij het Kennedyrondpunt werd in drie verschillende fases gebouwd tussen begin jaren ‘90 en 2002. Die fasering was nodig omdat de laatste bewoonster, Helena Ducheyne, niet wou wijken uit haar boerderijtje. Na 2002 kwamen op de site, naast Jetair/Tui, ook winkels, een bank en andere kantoren. Zo’n twee derde van de kantoren wordt nu nog ingenomen door Tui. Er zijn een zevental appartementen en een 20-tal bedrijven. Ook handel is een belangrijk deel van de activiteiten op de site. Maar het gebouw staat er ruim 30 jaar en het huurcontract met Tui loopt af.

De bouw van het Jet Center in meerdere fasen was nodig omdat Helena Ducheyne, die woonde in een boerderij op de site, van geen wijken wou weten. (foto EFO)

Het Jet Center start nu exclusieve gesprekken met investeringsholding Atavus Holding rond Xavier Degroote. Die groep is onder meer actief in de renovatie en het uitbaten van hotels. Atavus is de persoonlijke holding van Xavier Degroote en heeft tegenwoordig niets meer te maken met Vastgoedgroep Degroote, actief in Oostende.

Familie Brackx

Het Jet Center is eigendom van de familie Brackx. Bart Brackx: “Met Tui, die een belangrijke huurder is, hebben we een lopende overeenkomst tot eind 2027. Het is belangrijk dat we in de toekomst kantoren en handelsruimtes kunnen aanbieden die beantwoorden aan de noden. Na 30 jaar moeten we grondig nadenken hoe de site er uit ziet en wat we doen met het gebouw en de ontwikkeling. Het is de bedoeling dat het een gemengde functie blijft van kantoren en wonen. Ook de handelszaken zijn succesvol en blijven zeer belangrijk voor de ontwikkeling. Het is nu voorbarig om conclusies te trekken over de woonfuncties. We zijn nu in exclusief gesprek met Atavus om te zien hoe de site kan ontwikkeld worden na 2027. ”

Het Jet Center werd gebouwd in opdracht van wijlen Gerard Brackx, stichter van Jetair. (foto EFO) © PETER MAENHOUDT

Bij touroperator Tui, die op de site nog kantoren huurt voor 450 medewerkers, reageert woordvoerder Piet Demeyere: “Tui is geen vragende partij om het contract te stoppen en wat ons betreft mag het gerust verder lopen. We zijn nu zelfs volop bezig met de renovatie van de kantoren en dat gaan we niet doen als het nog maar drie jaar zou lopen. We hebben geen intentie om het Jet Center of Oostende te verlaten.”

Atavus

“We willen de huidige huurders respecteren. We willen in samenspraak met de stad Oostende een visie uitwerken naar architectuur en duurzaamheid, die retail en woonfuncties kan doen samengaan”, duidt Yannick Maertens, CEO van Atavus. “Het bestaande gebouw is 30 jaar oud en we moeten renovatie nog bekijken naar duurzaamheid, maar er zijn ook ideeën die uitgaan naar een nieuwbouw. We zijn exclusieve partner, maar het Jet Center is nog niet gekocht of verkocht. We willen in de eerste plaats in gesprek gaan met de stad Oostende en de huurders en bewoners.”

Stadsbestuur: “Eerst vergunning nodig”

Het stadsbestuur is op de hoogte over de mogelijke samenwerking. Geruchten over hoogbouw worden ontkend. Schepen van Wonen en Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open VLD): “Op de site is een BPA van kracht, die de combinatie tussen wonen, winkels en kantoren toelaat. Ik weet niet wat de concrete plannen zijn, maar in de toekomst kan eenzelfde volume gerealiseerd worden. Als er plannen zijn om hoger te bouwen, dan moet er meer open ruimte komen. Dat wordt bepaald door de VOT-index en die is met het bestaande gebouw bijna volledig ingevuld. Ook met de gemengde vorm van wonen, kantoren en winkels hebben we geen probleem. Een exclusief woonproject kan niet.”

Kurt Claeys bevestigt dat er al contact was: “We hebben hen gezegd wat de mogelijkheden zijn. Wie op de site iets wil doen, zal eerst een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen.”

The post Jet Center en Holding Xavier Degroote tekenen nieuwe toekomst voor Jet Center uit: renovatie of nieuwbouw? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel

Het eerste padelwisselbekertornooi in Elverdinge kreeg de toepasselijke naam Padel-Ver-Volg Cup mee, een samentrekking van de namen van de organiserende club en de sponsor.
The post Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short rally Oekene

Dit weekend wordt in Oekene de derde editie van de TBR short rally verreden. Met meer dan 100 wagens aan de start en geen uitgesproken favoriet belooft het een spannende wedstrijd te worden met daar bovenop het burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof bij de historics.
The post Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft”

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in heel de Westhoek. Ze ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Om tegemoet te komen aan de nood aan vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek en voor jongeren met een beperking werd een nieuw aanbod uitgewerkt onder de noemer JokiFun en Tjsakut

Lees meer »

Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten”

Van 12 tot en met 14 juli vindt in het heraangelegde Minnewaterpark in Brugge het jaarlijks Cactusfestival plaats. Deze 41ste editie is ook het afscheid van Bruggeling Patrick Keersebilck, die in oktober als directeur van Cactus Muziekcentrum met pensioen gaat.
The post Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten” appeared

Lees meer »

Brand in opvangcentrum Fedasil: 26-jarige Palestijn opgepakt voor brandstichting

De hulpdiensten snelden vrijdagvoormiddag naar het opvangcentrum van Fedasil in het West-Vlaamse Poelkapelle na een melding van brand. Eén persoon werd preventief afgevoerd ter controle naar het ziekenhuis. Een deel van het gebouw is onbewoonbaar verklaard, voor de bewoners wordt een noodopvang gezocht. De politie arresteerde een 26-jarige Palestijn voor brandstichting.

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

“Crimineel!”: Spaanse pers spreekt schande over fout Kroos op Pedri, die kruis mag maken over verdere EK

Slechts zeven minuten stond Pedri op het veld in Spanje – Duitsland. Zwaar onderuit geschoffeld door Toni Kroos, moest de middenvelder al huilend naar de kant in de kwartfinale van het EK voetbal. De Spaanse online media spreken met schande over de ingreep van Kroos die niet eens geel opleverde. Met een interne laterale verstuiking van zijn linkerknie, is het

Lees meer »

LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg zetten de besturen van Ferm en Landelijke Gilde van Egem hun leden, die zelf de zorg voor een familielid of vriend op zich genomen hebben, in de bloemetjes.
The post LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Mangala, die “nog niet weet of hij basisspeler zal zijn”, vindt Frankrijk favoriet: “Zij hebben hiermee meer ervaring”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »