Christien Dutoit stelt tentoon in eigen atelier in Harelbeke

Gedurende twee weekends stelt kunstenares Christien Dutoit in haar eigen huis en atelier haar sculpturen uit keramiek en brons tentoon.

Christien Dutoit volgde studies plastische kunsten en regentaat plastische opvoeding aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en deed vervolgopleidingen naaktstudie aan de academie van Kortrijk en keramiek aan de stedelijke academie Harelbeke. Ze houdt van brons en keramiek.

“Als ik er niet dagelijks mee bezig kan zijn, zou ik ‘ambetant’ worden’, het is een uitlaatklep”, zegt ze. Haar inspiratie hangt af van het moment. “Creatief bezig zijn met mijn handen, met verf, klei of andere materialen geeft mij voldoening op velerlei vlakken. Je bent optimaal gefocust, alleen vorm, kleur en expressie bepalen je gedachten, er is geen ruimte meer voor de beslommeringen van ons dagelijks bestaan. Er wordt zelfs een nieuwe ruimte geschapen in mijn geest die mij toelaat alles weer te ordenen en een plaatsje te geven. Voor mij staat de mens centraal met zijn gedragingen, eigenaardigheden en zelfs frustraties. Bezig zijn met klei of andere materialen maakt je geest vrij, laat je in een wereld vertoeven waaraan je de vorm kunt geven die jij zelf verkiest. Soms schep je een wereld waar schoonheid, evenwicht en harmonie een gegeven zijn. Soms kan ik een afvoerkanaal creëren voor het negatieve en wordt mijn kunst een schreeuw.”

Beweging

In de woning zelf kan je zien hoe de werken een aparte eigen sfeer creëren in een huiskamer. Je kan je weg vervolgen doorheen de knusse tuin waar de buitenbeelden opgesteld staan. Telkens weer word je uitgenodigd een nieuwe wereld in te stappen bij het zien van één van de werken. “De specifieke natuurtinten in mijn keramische sculpturen geven de beelden een warme uitstraling. De bronzen daarentegen hebben een ander rijk kleurenpalet eigen aan brons met tinten overgaand van bruin en groen naar beige. Wat ik ook toon, is hoe ik beweging in het beeld breng, niet van het gemakkelijkste in keramiek.”

De beelden zijn te zien in Veldrijk 240 in Stasegem op 7 en 8 oktober in het kader van de opendeurdagen en op 14 en 15 oktober van Buren bij Kunstenaars van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

The post Christien Dutoit stelt tentoon in eigen atelier in Harelbeke is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Die keer dat we met Henk…

Half Tielt en omstreken heeft wel een verhaal dat begint met ‘die keer dat we met Henk … ’. Vaste ingrediënten: rock-’n-roll, veel zielen veel vreugd, een fris pintje en wat baldadigheden links en rechts. Maar evengoed een knisperend kampvuur, kwispelende honden, ruisende bomen en de intimiteit van in stilte zijn.
The post Die keer dat we met Henk…

Lees meer »

Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter politieke loopbaan: “De cirkel is nu mooi rond”

Geen Kortemarkenaar die Rik Waeyaert niet kent. Hij is niet alleen al meer dan 35 jaar politiek actief in de gemeente, maar is ook voor iedereen het ACV-gezicht van de Kortemark. Rik staat in september voor zijn laatste politieke wapenfeit: cc De Beuk officieel openen.
The post Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter

Lees meer »

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »

LIVE GAZA. Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

ILVO stelt Vlaanderens eerste zaai-drone voor: “Minder druk op de bodem, en ook minder onkruid”

Op termijn kunnen landbouwers een zaai-drone gebruiken in plaats van zware machines, als ze nieuwe gewassen willen zaaien. Zeker op akkers die er slecht bijliggen kan zo’n drone nuttig zijn. ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, heeft de drone uitgetest en spreekt alleen van voordelen. "Het enige nadeel, is het ontbreken van een goed wettelijk kader", zo klinkt

Lees meer »

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »