Bakelandtcomité doet rover Bakelandt volgend jaar herleven in musical

Ruim 120 acteurs en zangers, livemuziek, paarden, boten… Het Bakelandtcomité haalt alles uit de kast voor een heuse musical over het leven van Ludovicus Bakelandt die zal plaatsvinden op 4, 5 en 6 juli 2024 in het Vijverpark in Langemark. Regisseur van dienst is Hans Robyn, terwijl Danny Jonckheere op zijn 64ste nog eens in de rol kruipt van de befaamde struikrover.

Sinds de theaterwandelingen Pepe’s Groote Oorlog in 2018 en de halloweentocht Vreemde Geruchten in Langemarkse Gehuchten in 2019 bleef het een tijdje stil rond het Bakelandtcomité, maar het blijkt stilte voor de storm te zijn. In juli 2024 pakt het comité uit met een grootschalige musicalproductie over het leven van Ludovicus Bakelandt. “Langemark-Poelkapelle is immers een Bakelandtgemeente maar de jeugd is daar niet meer mee opgegroeid”, vertelt Koen Verdru, voorzitter van het Bakelandtcomité. “Wij willen ervoor zorgen dat de jeugd Bakelandt leert kennen en het Bakelandtidee weer herleeft in Langemark. Uiteindelijk is dat toch de essentie van ons comité.”

Droom

Het idee van een musical komt niet zomaar uit de lucht gevallen. “Dat is een droom die het comité en ik al meer dan vijftien jaar hebben”, zegt Koen. “Wel vonden we dat als we het doen, we het ook meteen goed moeten doen, dus met meer dan honderd acteurs, zangers, paarden… We werken ook samen met de Academie Ieper, die speciaal voor de musical muziek zal componeren, en Sint-Cecilia Langemark. We hebben ook een vijftiental goeie zangers die de belangrijkste rollen voor hun rekening kunnen nemen. De rest zingt of acteert mee in groep.”

“We willen dat de jeugd Bakelandt weer leert kennen”

De musical zal plaatsvinden op en rond de vijver van Langemark. “Het Vijverpark zal worden afgezet en het publiek zal kunnen plaatsnemen op tribunes. Per voorstelling zullen 300 mensen kunnen komen kijken en er worden minimum zes voorstellingen gespeeld, goed voor 1.800 mensen dus. Kaarten zullen verkocht worden voor een schappelijke prijs. In ieder geval zal de prijs niet opwegen tegen de totale kostprijs van het totaalspektakel. Het wordt een hele uitdaging en we hopen dat het voor mensen uit de streek veel nostalgie zal oproepen. De mensen vragen altijd: wanneer doe je nog eens een stoet? Met deze musical bedienen we die mensen alvast op hun wenken.”

In de refter van de vrije basisschool in Langemark vond onlangs een eerste bijeenkomst plaats voor alle deelnemers aan het spektakel. “Aan alle acteurs die wensen deel te nemen eens uitleggen hoe het project er ongeveer zal uitzien en de eerste rolverdeling gemaakt. Zo is iedereen nu al op de hoogte van wat er van hen verwacht wordt. Iedere donderdag vanaf januari zal er bijvoorbeeld een repetitie zijn.”

Ambitieus project

Hans Robyn zal als regisseur alles in goede banen leiden. Hij is voorzitter van het toneel in Boezinge en regisseerde verschillende theaterwandelingen, maar ook voor hem is het een ambitieus project. “In totaal gaat het om ongeveer 120 acteurs, zangers en figuranten, maar ik ben ook jaren hulpregisseur geweest van de Kattenstoet, dus met Bart Cafmeyer had ik een goeie leermeester”, knipoogt Hans Robyn. “We zijn al van september 2022 bezig met de voorbereidingen. Ik kreeg veel informatie van Danny Jonckheere die destijds Bakelandt speelde in de Bakelandtstoet. Het scenario is dan ook grotendeels gebaseerd op het verloop en de taferelen van de stoet. De locatie is alvast een grote troef.”

De rol van Bakelandt zal gespeeld worden door verschillende acteurs en zangers, maar in hoofdzaak door de ondertussen 64-jarige Danny Jonckheere. “De laatste keer was wellicht tijdens de laatste Bakelandtstoet in 2002”, zegt Danny. “Ze hadden het gevraagd en eigenlijk heb ik er niet over getwijfeld. Bakelandt was dan wel in de dertig toen hij werd terechtgesteld, maar ze drongen erop aan. Voor mij is het ook nostalgie. Het is leuk als je op deze manier nog eens het hele Bakelandtgegeven kan ondersteunen. In december geef ik trouwens nog een historische lezing over Bakelandt in Houthulst. Het is ook wel een zeer mooi concept dat Hans Robyn heeft uitgewerkt. Mensen die destijds de stoeten gezien hebben zullen dus zeker een en ander herkennen.”

The post Bakelandtcomité doet rover Bakelandt volgend jaar herleven in musical is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jochen Vanhoudt is al meer dan 25 jaar dé BV-kapper: “Ik zag de liefde van Koen Wauters en Valerie groeien, maar helaas ook uitdoven”

Hij is dé BV-kapper bij uitstek. Jochen Vanhoudt nam al de haren van onder meer Lesley-Ann Poppe, prinses Delphine en zelfs Pamela Anderson onder handen en ook op zowat alle grote muziekshows is hij aan het werk. In ‘Dag Allemaal’ vertelt hij honderduit over z’n job, de intieme gesprekken die hij heeft met BV’s en de grote ster wiens nummer

Lees meer »

Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.
The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.
The post N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en

Lees meer »

Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke

Liefhebbers van leuk indoor amusement zitten vanaf deze week op het juiste adres in zaal de B’ARENA. Gevestigd in hotel Acropolis, Westendelaan 94, in de ruimte waar tot voor kort het Casino was ondergebracht.
The post Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere

Lees meer »

Dit weekend Eekhoutefeesten in Proven: “Wijkfeesten kregen nieuw jasje”

Het wijkcomité van de Eekhoute in Proven is volop in de weer met de voorbereidingen van zijn jaarlijkse wijkfeesten. Nieuw is de quiz op vrijdagavond. Enkele grote namen binnen de Vlaamse muziekwereld sluiten de feesten af op zondagavond.
The post Dit weekend Eekhoutefeesten in Proven: “Wijkfeesten kregen nieuw jasje” appeared first on KW.be.

Lees meer »