Wijnhuis Vandenbulcke uit Roeselare viert 70ste verjaardag: “We drinken niet meer wijn, maar wel beter”

Wijnhuis Vandenbulcke bestaat 70 jaar en dat mag gevierd worden. Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober pakt het Roeselaarse wijnhuis uit met een jubileumdegustatie. En zoals het altijd is geweest, kan er eerst geproefd worden vooraleer er wordt gekocht.

Wanneer we een afspraak maken voor een artikel bij Wijnhuis Vandenbulcke krijgen we onmiddellijk te horen dat ze zeer graag hun verhaal vertellen maar dat we een beetje tijd moeten voorzien. “Over wijn praten zonder wijn te proeven, lukt niet”, lacht eigenaar en zaakvoerder Rik Balcaen. Rik is afkomstig van Bissegem maar woont in Oostende. In de lente van 2014 heeft hij Wijnhuis Vandenbulcke overgenomen. “Wijnhuis Vandenbulcke heeft eigenlijk een zeer lange geschiedenis want oorspronkelijk was Vandenbulcke tussen de twee wereldoorlogen handelaar in brouwerijgrondstoffen. In een volgende fase produceerden ze fruitwijnen, voerden ze bulkwijnen in uit Frankrijk en bottelden ze zelf die wijnen. Na verloop van tijd kwam meer en meer de klemtoon te liggen op het aankopen van wijn die ter plaatse was gebotteld en uiteindelijk viel het zelf bottelen weg.”

“Men heeft 25 jaar geleden de kelderwinkel volledig vernieuwd en nu hebben we dat opnieuw gedaan. Wat eerst kleine veranderingen zouden worden, is uiteindelijk een grote make-over geworden (lacht). We hebben de immense ruimte in onze kelderwinkel weer naar boven gebracht. De muren zijn in een frisse, lichte kleur geverfd, er komen kunstwerken aan de muren, de meeste elektrische kabels zijn weggewerkt en er hangen overal kleine spotjes van Exterus, het gerenommeerde lichtbedrijf uit Roeselare. Ja, we zijn zelf zeer tevreden over deze frisse en rustige ruimte. Ideaal om wijn te proeven en te vergelijken.”

“Als wijnhuis hebben we ook een lange weg afgelegd. In het begin was Vandenbulcke bekend voor zijn Bordeauxwijnen en een klein beetje Bourgognewijnen. Geleidelijk aan is de selectie uitgebreid met wereldwijnen en zeker de laatste tien jaar komen die nog meer aan bod. Nu hebben we een heel mooi aanbod Italiaanse wijnen met uitstekende domeinen. Natuurlijk hebben we ook aandacht voor biowijnen, biodynamische wijnen en ook veganwijnen. We hebben een zeer breed aanbod druivensoorten, meer dan 100 wijnen van een verschillende druivensoort. De druif is en blijft de basis van de smaak van iedere wijn.”

Echte pioniers

“Twintig à dertig jaar geleden was wijnhuis Vandenbulcke dé pionier op het vlak van info- en proefavonden in heel Vlaanderen. Van de kust tot in het verre Limburg: overal konden wijnliefhebbers een wijnavond volgen waar ze zes wijnen konden proeven met een deskundige uitleg door onze wijnadviseurs en een twintigtal wijnen proeven die niet in de geleide degustatie zaten. Nu focussen we meer op degustaties in onze kelderwinkel. We organiseren ook enkele keren per jaar een masterclass zoals een doorgedreven degustatie van de wijnen van Franc Pipeau uit Saint-Emilion of een rumproeverij van Plantation.”

“Als wijnhuis hebben we een lange weg afgelegd”

“De wijnliefhebbers zijn meer kenner geworden. Ze drinken niet méér maar ze drinken beter. Er is eigenlijk geen enkele reden om slechte wijn te drinken, in welke prijscategorie ook. Dat is de weg die wijnhuis Vandenbulcke volgt. Het is niet moeilijk om een goede wijn van 40 euro te vinden. Het is al een grotere uitdaging om een lekkere wijn van tien euro te selecteren. Als we een samenwerking aangaan met een domein kijken we of we hun topwijnen kunnen aanbieden maar ook hun (goedkopere) standaardwijnen. Gelukkig maken topwijnmakers naast uitzonderlijke cuvées ook meestal zeer lekkere standaardwijnen. Dat proberen wij aan te bieden in onze kelderwinkel: de duurdere feestwijnen maar ook de kwalitatief hoogstaande standaardwijnen voor dagelijks gebruik of eenvoudige gelegenheden.”

Jubileumdegustatie

“Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober presenteren 18 wijndomeinen hun beste wijnen en pakken we uit met aantrekkelijke promoties. De proeverij gebeurt aan een eigen tafel van maximum zes personen in onze historische wijnkelders. De wijndomeinen komen per tafel hun wijnen voorstellen. Wij zorgen voor een hapje en de nodige verfrissing tussen de wijnen. Er zijn trouwens 70 magnumflessen Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2020 te verdienen voor wie tijdig inschrijft met min. vier personen per tafel en die dag een bestelling plaatst. Gratis inschrijven kan op www.wijnhuisvandenbulcke.be.

The post Wijnhuis Vandenbulcke uit Roeselare viert 70ste verjaardag: “We drinken niet meer wijn, maar wel beter” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Plectrumfestival in Ichtegem viert 20ste editie

Dit jaar gaat de 20ste editie van het Plectrumfestival door begin juli. Wat in 2003 begon als een podium voor lokaal talent, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het lijstje van gekende zomerfestivals. Tijd dus voor een babbel met een van de ‘founding fathers’ Ben Mispelon en huidig (ontslagnemend) voorzitter Ives Deprez.
The post Plectrumfestival in Ichtegem

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

“Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”: wie is Vincent Verbeecke (29), de nieuwe kandidaat-voorzitter van Open Vld?

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

Novak Djokovic schendt dé gouden regel op Wimbledon… maar mag toch spelen

Technisch gezien illegaal. Novak Djokovic speelt op Wimbledon met een grijze kniebrace. Dat terwijl het reglement van het Londense grastoernooi zegt: “Deelnemers moeten gekleed zijn in bijna geheel witte outfit. Ook medische uitrustingen moeten indien mogelijk wit zijn.” De Serviër overtreedt dus de regels, maar krijgt tóch groen licht om te spelen.

Lees meer »

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »