Heemkring Aan De Schreve schenkt appel- en perenboom aan familie d’Udekem d’Acoz

Heemkring Aan De Schreve uit Poperinge organiseerde onlangs zijn tweede vertelwandeling over de Pensejagher in Kasteeldomein ’t Couthof, onder leiding van Hans Vandenbroucke. Als bedanking aan de familie d’Udekem d’Acoz schonk de heemkring een appel – en perenbomen.

“In mei stond de eerste vertelwandeling gepland. Wegens groot succes hadden we een tweede keer gepland, met weer een enorm succes. Meer dan 120 wandelaars hebben over de twee dagen deelgenomen. Als bedanking aan de familie d’Udekem d’Acoz hebben we appel – en perenbomen geschonken”, vertelt Isabel Decrock, bestuurslid Aan de Schreve.

“In de archieven van het kasteel heeft Pierre d’Udekem d’Acoz, zoon van Bernard en huidige eigenaar van het kasteel, een schriftje teruggevonden met de volledige oplijsting van de perenbomen die zo’n honderd jaar terug in ’t kasteeldomein moet hebben gestaan. De meeste van deze bomen zijn ondertussen verdwenen. Het is de stille wens van de kasteelheren om de fruitgaard, zoals hij er toen heeft bijgelegen, terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat.”

Fruitgaard

“Aangezien we met de heemkring het domein mochten gebruiken voor onze vertelwandeling zochten we naar een gepast geschenk. Wat konden we beter doen dan de eerste stappen te zetten tot de heropbouw van deze fruitgaard? We willen meewerken aan de uitbouw van de oorspronkelijke fruitgaard van ’t Kasteeldomein ’t Couthof. In mei hebben we twee perenbomen geschonken – een Bergamote Esperen en een Beurré Hardy. Bomen die we bij Boomkwekerij De Linde uit Kemmel, van Bart Dequidt, konden aanschaffen, aangezien Bart ook heel wat oude rassen in het gamma heeft staan. Bart heeft ook het schriftje met de perenbomen volledig kunnen ontrafelen en opgelijst wat er ooit gestaan heeft.”

Kaarten uit leisteen

“Met de heemkring hebben we kaartjes in leisteen laten maken zodat te allen tijde merkbaar is welk ras het is, maar ook dat wij als heemkring mee hebben gezorgd voor de uitbouw van de fruitgaard. Onlangs hebben we terug een gepast geschenk gegeven met twee appelbomen. Een Président van Dievoet en een Lombarts Calville. Dat zijn opnieuw twee oude appelsoorten, die mogelijk in het kasteeldomein hebben gestaan in de fruitgaard”, zegt Isabel.

“Het schriftje van de oplijsting van de appelbomen is nog niet teruggevonden, maar het is quasi zeker dat de Président van Dievoet er gestaan moet hebben. De reden is volgende: Camille De Clercq was een fruitteler nabij het station van Poperinge, begin vorige eeuw. Camille heeft het appelras President van Dievoet zelf ontwikkeld en er de naam aangegeven van Henricus van Dievoet, hij was een Belgische boomkweker en tuinder en ook burgemeester van Meise. Meer nog, Camille De Clercq was ook tuinman op het kasteeldomein ’t Couthof.”

The post Heemkring Aan De Schreve schenkt appel- en perenboom aan familie d’Udekem d’Acoz is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.
The post Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

Volgens de exitpolls wint de Britse oppositiepartij Labour de Britse parlementsverkiezingen met overwicht. De partij van Keir Starmer zou maar liefst 410 van de 650 zetels in het parlement kunnen claimen. De Tories van premier Rishi Sunak volgen op ruime afstand en zakken weg tot 131 zitjes. De Liberal Democrats gaan van 11 naar 61 zetels. Reform UK, de nieuwe

Lees meer »

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »

LIVE GIRO DONNE. Rijdt Lotte Kopecky meteen naar de ‘maglia rosa’ in de openingstijdrit? “Het wordt een soort van zwaar trainingsblok”

Zondag begint het vrouwenpeloton aan de 35e editie van de Giro Donne – de Ronde van Italië voor vrouwen. In en rond Brescia begint wereldkampioene Lotte Kopecky aan haar strijd om de eindzege met een tijdrit van 15,7 kilometer. Dwingt de Belgisch kampioene tijdrijden meteen een goede start af onder het motto ‘goed begonnen is half gewonnen’?

Lees meer »

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »