Knokke-Heistse burgemeester Piet De Groote: “Open brief is beschadigingsoperatie, hypocriet en de schaamte voorbij”

In een nieuwe episode van de politieke oorlog in Knokke-Heist ondertekenden alle schepen en gemeenteraadsleden van Gemeentebelangeneen open brief waarbij ze de ‘aan het licht gekomen wanpraktijken’ veroordelen. Huidig burgemeester Piet De Groote werd bij het initiatief niet betrokken en stond dus niet bij de ondertekenaars. De burgemeester reageerde nog tegenover KW, maar zonder al te zeggen dat hij dezelfde avond zijn ontslag zou aankondigen. “Deze open brief is een hypocriete, schaamteloze electorale beschadigingsoperatie”, reageert burgemeester De Groote.

Met een open brief in enkele kranten en op online platformen probeerde meerderheidspartij- en fractie Gemeentebelangen – dus zowel Gemeentebelangen zelf als de aansluitende partijen CD&V en Open VLD – de schade van de voorbije woelige politieke maanden, met vooral heisa rond mogelijke belangenvermenging en het al dan niet te dicht te staan bij de vastgoedsector, te beperken.

“Als trotse burger en inwoner van Knokke-Heist verdien jij beter: een sereen politiek klimaat en een ploeg die onze gemeente open en correct bestuurt. Onze eigenheid is onze grootste troef, onze aantrekkingskracht en die mag niet verloren gegaan worden. Zeker niet door de wanpraktijken en normvervaging die recent aan het licht zijn gekomen”, klinkt het scherp in de open brief, in de vorm van een betaalde krantenadvertentie. Deze werd door alle schepenen en gemeenteraadsleden en ook enkele oud mandatarissen, partijvoorzitter Lucas Vanden Bussche en ook sympathisanten zoals Valery Lippens, zoon van… ondertekend.

Stemming

Maar dus meer dan duidelijk niet door burgemeester Piet De Groote die hierbij duidelijk buitenspel werd gezet. Eerder werd al duidelijk dat een geheime stemming uitwees dat De Groote door een meerderheid van zijn partij niet meer gewenst is als lijsttrekker voor Gemeentebelangen bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Na dagenlang stilzwijgen reageert burgemeester De Groote voor het eerst op de voor hem erg moeilijke politieke situatie.

“Deze open brief is niet meer dan een beschadigingsoperatie ten aanzien van mijn persoon. Het voorafgaand geheim conclaaf en de grootse opzet doet denken aan de Nacht van de Lange messen”, klinkt het scherp in een statement op Facebook. “De brief werkt de indruk alsof dat datgene waar de ondertekenaars voor staan niet van toepassing zou zijn voor de burgemeester. Alsof het woelige vaarwater is ontstaan sinds mijn aanstelling. Daarnaast is het frappant te moeten vaststellen dat tal van ondertekenaars, die toch jarenlang mee het beleid hebben gevoerd (sommige decennialang), er plots van overtuigd zijn anders te kunnen besturen en een integer, eerlijk en warm beleid te kunnen voeren waar iedereen beter van wordt. Indien dit vroeger niet het geval was, stelt zich de vraag of het voor de ondertekenaars- beleidsmakers-verkozenen-van-het-volk niet gepast is in eigen boezem te kijken – of beschouwen zij zich als gedwee meelopers?”

Electorale agenda

Volgens De Groote is het duidelijk dat de opzet van de brief kadert in een verdoken electorale agenda. “Er werd mij niets gevraagd. Dat doet mij pijn. Ik word nu als zondebok de woestijn ingestuurd, beladen met alle zonden. Bepaalde ondertekenaars hebben maandenlang van alles en nog wat naar de pers gelekt om bepaalde mandatarissen en onze gemeente in een slacht daglicht te stellen. En nu gaan ze in een open brief pleiten voor een integer, eerlijk en warm beleid. Het is de schaamte voorbij!”

Later op de avond kondigde De Groote bij Play4 in het programma ‘De Tafel van Vier’ aan dat hij woensdag zijn ontslag indient als burgemeester.

The post Knokke-Heistse burgemeester Piet De Groote: “Open brief is beschadigingsoperatie, hypocriet en de schaamte voorbij” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. “Als je ouders je niet willen, neem ik je wel mee”: opmerkelijke ontmoeting tussen Donald Trump en jonge fan gaat viraal

Op sociale media gaan beelden viraal van een opvallende ontmoeting tussen voormalig president Donald Trump en een jonge fan. De jongen had zich als Trump verkleed en raakte tot tranen toe bewogen toen hij zijn idool zag. De ex-president probeerde het kind op te vrolijken en gaf hem plots wat “zakgeld”. Vervolgens grapte hij dat hij de kleine dubbelganger wel

Lees meer »

Staf en nieuwe voorzitter Club Roeselare klaar voor jubileum: “Ons niet aan avonturen wagen”

Club Roeselare hield zondag zijn spelersvoorstelling, maar er was veel meer nieuws op het Rodenbachstadion. Want er is ook een nieuwe voorzitter, een nieuwe technische staf, men viert straks het 25-jarig bestaan en toekomstgericht willen ze ook een nieuwe vip- en ontvangstruimte bouwen. Er zit dus nog veel muziek bij de ‘Club van ’t Stad’.
The post Staf en

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

“Fenomenale show van een rasechte legende vergezeld door een geweldige band”: dit was Bruce Springsteen in Werchter

Bruce Springsteen heeft voor het tweede jaar op rij zijn opwachting gemaakt op de wei van Werchter. Vorig jaar diende hij als afsluiter van TW Classic, dit jaar draaide het helemaal rond the Boss zelf. Thibault Christiaensen van Studio Brussel was erbij en werd naar eigen zeggen omvergeblazen door de performance. “Springsteen is niet van deze wereld. Wat een fenomenale

Lees meer »

Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem

Het echtpaar Marcel Vincke en Ginette Vermaut konden onlangs hun diamanten huwelijksjubileum vieren. Ze waren op 18 juni 60 jaar gehuwd.
The post Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen voor crisispleegzorg

Pleegzorg Vlaanderen is op zoek naar pleeggezinnen, in het bijzonder voor crisispleegzorg. Daar is de nood immers het hoogst en zonder voldoende plaatsen komen de kinderen terecht op minder aangewezen plaatsen. Om de oproep kracht bij te zetten, voert de organisatie volgende week actie.

Lees meer »