Rik en Martine stoppen eind dit jaar met hun buurtwinkel Huis Cottens in Waregem: “Onze bereidingen zijn onze sterkste troef”

Het was toch even slikken voor de klanten toen ze te horen kregen dat eind dit jaar het doek valt over Huis Cottens of beter gezegd Cotties, een van de laatste authentieke buurtwinkels in Waregem en omgeving. Rik Cottens (70) en Martine Vandevelde (66) gaan dan na ruim veertig jaar met pensioen. “Het wordt voor iedereen wennen”, klinkt het bij hen.

Cotties heeft nog altijd een trouwe schare aan bezoekers die wekelijks langskomen voor vers gemaakte soep, een halve kilo gehakt, een tros bananen, een krant, de lotto maar ook voor het plezier en de leuke babbel die ze er altijd hebben. Voor zij die het nu in Keulen horen donderen, de buurtwinkel bevindt zich in de Jozef Duthoystraat 98 tussen de Ring en het centrum van de stad. Nog tot 31 december van dit jaar gaan Rik en Martine door maar dan valt het doek over Huis Cottens, waarmee de ouders van Rik op 1 januari 1949 van start gingen. Dat zal dan net geen 75 jaar geleden zijn. Een gesprek met twee vriendelijke mensen die met veel passie over hun zaak praten.

Rik, je was nog niet geboren toen je ouders hier van start gingen. Wat herinner je je van de winkel van toen je zelf nog een kind was?

Rik: “Dat mijn ouders er van bij de start alles voor overhadden om de klanten goed te bedienen. Bij de Waregemnaars die te veraf woonden, ging mijn vader aan huis de bestellingen opnemen om die daarna met zijn bestelwagen te leveren. Ik heb dat zelf nog een tijdje gedaan bij een dertigtal klanten toen mijn vrouw en ik alles hadden overgenomen. Ik herinner me ook vaag de verbouwingen eind jaren vijftig toen de kruidenierswinkel plots een van de grootste was van de provincie. Het was nog net de tijd voor de eerste supermarkten hun deuren openden. Nadien veranderde er veel natuurlijk.”

De groeiende populariteit van de warenhuizen betekende het einde van veel buurtwinkels. Lukte het om de concurrentie het hoofd te bieden?

Rik: “Tot twintig jaar geleden hadden we relatief weinig last van die grote ketens. Toen daar verandering in kwam, zijn we allerlei bereidingen beginnen aan te bieden. Tot vandaag bakt mijn vrouw nog altijd wafels en cake, maar er is ook dagelijks verse soep te koop en regelmatig ook stampi. Voorts kan iedereen hier een ontbijt bestellen, een goed gevulde kaas- of vleesplank of belegde broodjes. Ik mag zeker ook haar preparé niet vergeten die nog altijd erg gegeerd is. Dat alles maakte dat de mensen graag naar hier zijn blijven komen en wij onze boterham goed konden blijven verdienen.”

Ik kan me voorstellen dat het in de hoogdagen van de buurtwinkel hard werken was.

Martine: “Jazeker en aanvankelijk waren we ook het hele jaar non-stop open. Vakantie zijn we pas beginnen te nemen nadat Rik vijftig was geworden. Dan hebben we beslist dat we jaarlijks een week of drie de deuren zouden sluiten. Sedertdien gaat alles hier dicht rond Waregem Koerse en is dat het moment om de batterijen te gaan opladen in de bergen en de gezonde lucht van Oostenrijk. We zijn ook lang de hele zondag opengebleven. Pas toen ook de warenhuizen dat begonnen te doen, zijn we daarmee gestopt. Nu zijn we de zondag nog tot ’s middags open.”

Jullie hebben als koppel al die tijd van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat samengewerkt. Zorgde dat wel eens voor spanningen?

Martine: “Eigenlijk viel dat goed mee. Ik kan me niet herinneren dat er ooit woorden geweest zijn tussen ons. Wat ik wel weet is dat we hier vaak veel leute gehad hebben met de klanten. We durfden wel eens een grapje uit te halen. Zo ging de deur lange tijd al om vijf uur ’s morgens open en dan stonden er altijd al klanten aan de deur die hun krant kwamen halen.

“De mensen wisten goed dat er hier altijd wel iets te beleven was”

Mijn man durfde ze dan wel eens enkele minuten langer buiten te laten staan vooraleer te openen (lacht). De mensen wisten goed dat er hier altijd wel iets te beleven was, al was er ook altijd ruimte om een babbeltje te slaan. Wel moest je niet bij ons zijn om over de andere mensen te klappen. Hier was geen plaats voor roddels.”

Sedert wanneer weten de klanten dat het hier straks gedaan is?

Rik: “Deze zomer hebben we een blad aan de voordeur gehangen waarop staat dat alles over te nemen is. Voordien hadden we dat wel al enkele keren gezegd, maar niemand geloofde dat. De reactie was altijd: ‘Jullie gaan wel blijven doordoen‘. Sommigen reageerden wel heel ontgoocheld toen ze merkten dat het ons menens was. ‘Waar gaan we straks naartoe moeten? Ga je ons dan in plan laten?‘. Het zal ook voor ons wennen worden.”

Is er inmiddels al een overnemer?

Rik: “Neen, we hebben al behoorlijk wat projectontwikkelaars aan de deur gehad maar we zijn niet gehaast. Van zodra iemand de prijs geeft die we vragen is het voor ons in orde, maar voor de rest hebben we tijd. Ik vermoed dat er hier appartementen gaan komen, al hoop ik dat er ook nog ruimte zal zijn voor een kleine winkel onderaan.”

Rik en Martine

Privé: Rik Cottens (70) is getrouwd met Martine Vandevelde (66). Ze wonen in de Groene Wandeling in Waregem. Ze hebben twee kinderen: Karel (45) en Peter (44). Er zijn ook vier kleinkinderen: Margot, Benoit, Sander en Brent.

Huis Cottens: De winkel, die in de volksmond Bij Cotties genoemd wordt, opende de deuren op 1 januari 1949. Georges en Simonne, de ouders van Rik, hielden ruim dertig jaar alleen de winkel open vooraleer Martine in 1982 en een paar jaar later Rik erbij kwamen. Op 31 december van dit jaar zal de winkel voor het laatst open zijn. De gebouwen zijn over te nemen. (vfb)

The post Rik en Martine stoppen eind dit jaar met hun buurtwinkel Huis Cottens in Waregem: “Onze bereidingen zijn onze sterkste troef” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Twee jaar cel voor twintiger die moeder foltert met waterboarding na ruzie over avondeten: “Ze kwam in mijn comfortzone”

Na een ruzie over het avondeten sleurde M.S. (26) zijn moeder naar de badkamer, waar hij haar ‘waterboardde’ met een natte badjas. Pas toen hij merkte dat ze moeilijk ademde, hield hij op. Het was lang niet de eerste keer dat de twintiger zijn moeder te lijf ging. De rechter gaf hem twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Lees meer »

Smeulende wrakken blijven achter: gewapende overval op geldtransport op Zuid-Italiaanse snelweg, bende gaat er met meer dan 3 miljoen vandoor

Een gewapende bende heeft donderdag op een autosnelweg bij Brindisi, een havenstad in de hak van Italië, een geldtransport overvallen. De bendeleden blokkeerden plots het verkeer in beide richtingen met brandende voertuigen en dwongen de bewakers van het transport om meer dan 3 miljoen euro af te geven, voor ze ervandoor gingen. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

Lees meer »

Wim Opbrouck zoekt strandbloemen

Wim Opbrouck is de curator van het vernieuwde Provinciaal Hof op de Markt in Brugge. Hij is nu samen met zijn team volop bezig het Hof der Dingen vorm te geven dat er een vaste stek krijgt.
The post Wim Opbrouck zoekt strandbloemen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het leek een voetnoot, maar het nieuws van Vanessa was géén detail”: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Afbraak van Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare start in september

In september begint de afbraak van het Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare. Alleen de zuidelijke vleugel van het ziekenhuis blijft staan. In de plaats komen er woningen, appartementen en ook een woonzorghotel, met studio’s en assistentiewoningen. De blikvanger van de nieuwe site is een hoog woonblok van 16 verdiepingen. Daarnaast komt er ook een park. Over 4 jaar zouden de eerste

Lees meer »

Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen

Haike Demuylder en Ruben Raedt, eigenaars van babyboetiek Orsetto, openden Casa Osito, een vakantiewoning in Spanje volledig gericht op gezinnen met jonge kinderen. “Kindvriendelijke, volledig uitgeruste vakantiewoningen in het buitenland zijn quasi onbestaand.”
The post Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen appeared first on KW.be.

Lees meer »