Anzegem viert massaal driedubbel feest voor geliefde Rosette van café De Sportduif

Rosette Deconinck blaast niet alleen 75 kaarsjes uit. Ze viert niet één maar drie bijzondere mijlpalen in haar leven en dat laat Anzegem niet koud! Haar café De Sportduif met 100 jaar familiegeschiedenis is een monument en ook Rosette is een icoon als immer zorgzame, luisterbereide en discrete moederfiguur voor jong en oud.

Terwijl veel cafés deze dagen spartelen om het hoofd boven water te houden, vindt generatie na generatie de weg naar De Sportduif waar Rosette al 50 jaar de tapkraan bedient! Dochter Kathy en zoon Davy Demets stelden een mooi programma samen om te proosten op deze onvergetelijke gelegenheid. “Iedereen is van harte welkom!”, klonk het. Deze boodschap vertaalde zich in een grote volksverhuizing van iedereen die Rosette in zijn of haar hart draagt, want geliefd, dat is ze zeker!

Op 25 september 1948 werd Rosette geboren, een late nakomer na twee zussen en een broer. Vanaf vierjarige leeftijd groeide zij op in Café De Sportduif. Vandaag staat Rosette vijftig jaar aan het roer in café De Sportduif. Op 1 oktober 1973 nam zij samen met haar man wijlen Hendrik Demets café De Sportduif over van haar vader. Tot op de dag van vandaag staat zij nog steeds met veel liefde en toewijding in haar zaak. Van stoppen is geen sprake. “Ik heb in die vijftig jaar nog geen seconde gedacht aan stoppen”, klinkt het bij Rosette Deconinck (75). “Ik zeg altijd dat ik nog nooit gewerkt heb. ’t Is een hobby, veel of weinig volk, ik doe het met een oprechte glimlach. Vijftig jaar bier geschonken en nooit gedronken. Enkel op de dinsdag van de kermis in september, drink ik uit eerlijke verplichting een half glaasje champagne om de kermis samen met de klanten af te sluiten. Anders is het altijd cola of plat water.”

Een eeuw familiegeschiedenis: 100 jaar familie Deconinck

Rond 1920 begon Rosette haar grootvader, Jules Deconinck, op het Dorpsplein in Anzegem als uitbater van café De Postduif. Na meerdere renovaties is het café nog altijd daar gelegen. In 1952 nam Jules zijn zoon, Florent Deconinck, het café over en zorgde voor de naamsverandering naar De Sportduif of beter gekend als “Bij Florimontro”.

Eens klant, altijd klant

Rosette haar klanten van het eerste uur, zijn met de regelmaat van de klok, nog steeds trouwe klanten. “Eens klant, altijd klant”, glimlacht Rosette. En dat bevestigen Odette De Wintere (84) en Wilfried Heyse (81) vanop een zitbankje in het café. “Het is moeilijk om hier te passeren en niet binnen te gaan”, klinkt het koppel eenstemmig. “Rosette is een cafébazin uit de duizend. Ze klapt van niemand en is koekegoed. ’t Is hier altijd in orde en we hebben de beste herinneringen aan de feesten die we hier gaven voor onze coureurs François en Franco en aan ons zestigjarig jubileumfeest!”

Centrale ontmoetingsplek

Er zijn opvallend veel tafeltjes ingenomen op het terras voor het café door groepjes jongeren. “Sinds twintig jaar komen we hier met de oud-leiding als vaste uitvalsbasis”, zegt oud-leider Chiro Anzegem Jeremie Van Eeckhout (gemeenteraadslid INZET en co-voorzitter Groen, 38). “Iedereen is hier altijd echt welkom, alleen of in bende, onderling is er veel respect tussen de klanten en daar waakt Rosette ook over. Voor mij is zij de ideale cafébazin: zorgzaam en discreet met daarbij de vaardigheid om altijd de perfecte pintjes te tappen.” Daan Ryckoort (33) bevestigt dit en voegt eraan toe dat zowel Rosette als haar café monumenten zijn. “Het is uniek hoe jong en oud hier blijven plakken. Ze blijft iedereen aantrekken en dat zie je nu op haar schitterend feest: iedereen wil erbij zijn!”

The post Anzegem viert massaal driedubbel feest voor geliefde Rosette van café De Sportduif is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom, je moet enkel graag willen zingen”

Hoe zou het nog zijn met het Kortrijkse Stadskoor? “Alles goed en wel en in volle verdere opbouw”, zegt drijvende kracht Diederik Glorieux, een Kortrijkse componist. “Om elk op hun eigen manier – met een eigen verhaal, taal of melodie – het geluid van de stad Kortrijk te weerspiegelen.”
The post Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom,

Lees meer »

Gents drugopvangcentrum zoekt nieuw gebouw, met verschillende ingangen: “Wie afkickt, komt aan de deur best geen druggebruikers tegen” 

Het MSOC (Medisch Sociaal Opvangcentrum) in Gent is is ondergebracht in het centrum van de stad. Het gebouw heeft één ingang, waardoor drugsverslaafden mensen kruisen die aan het afkicken zijn. "Ze zien elkaar, er worden woorden gewisseld, voor de mensen die proberen af te kicken is dat confronterend", zegt Steve Sercu van het MSOC. "Een gebouw met 3 ingangen zou

Lees meer »

Lieva (55) verloor haar twee benen in een ongeval, net als slachtoffer van Nick Bril: “Nog elke ochtend denk ik: zouden ze er weer aangegroeid zijn?”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken in afdaling: “Het was een beetje eng”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

Na de verwijdering van 700 ton asbest op oude site Heilig Hartziekenhuis: woonproject ‘t Groen Hart schiet uit de startblokken

Nu 700 ton asbest bijna volledig uit het oude Heilig Hartziekenhuisgebouw verwijderd is, gaat het licht op groen voor de eigenlijke ontwikkeling van de nieuwe woonbuurt ’t Groen Hart in Roeselare. Voor projectontwikkelaars Coussée Bouw & Project en ION is dit dan ook het startschot voor de lancering van de eerste fase en tonen ze voor het eerst meer gedetailleerde

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »