Woonmaatschappij wil experimenteren met sociale cohousing in Menen: “Ook gebouw wordt experiment”

De twaalf leegstaande duplexen in het begin van de Generaal Lemanstraat in Menen krijgen een nieuwe bestemming. Woonmaatschappij Impuls Menen-Wervik gaat er experimenteren. De gebouwen worden grondig gerenoveerd én er komen nieuwe woonvormen in, zoals sociaal cohousen: “Bij mijn weten eerste in Vlaanderen.”

Ze staan er wat verkommerd bij, de twaalf bakstenen duplexen. Een toch wel trieste toegang tot de Tuinwijk in Menen. Maar daar komt verandering in. Woonmaatschappij Impuls Menen-Wervik heeft grootse plannen met de site, opgetrokken in 1954. “De gebouwen zijn verouderd en ook veel te klein”, zegt directeur Sonny Ghesquière.

Dubbel experimenteel plan

Daarom diende de woonmaatschappij een opdracht in bij de Vlaamse Bouwmeester in het kader van de Meesterproef Sociaal Wonen. Jonge architecten en kunstenaars gingen zo aan de slag met de projectzone. Dat resulteerde in een experimenteel plan.

Een dubbel experimenteel plan zelfs. Zo is er eerst de manier van bouwen. “We gaan namelijk niet slopen en daarna een nieuwbouw zetten zoals bij onze voorgaande projecten”, legt Ghesquière uit. “Dit keer gaan we voor een totaalrenovatie en komt er een stuk nieuwbouw voor. Eén woning zal verdwijnen en daar komt een passerelle.”

Interessante case

Voor de woonmaatschappij wordt het een interessante case om te zien in hoeverre het kostenplaatje veel verschilt tussen sloop en renovatie. Dat is echter niet het enige experimentele. Bedoeling is om in de vernieuwde site verschillende woonvormen onder te brengen. Een eenkamerappartement, maar ook een kangoeroewoning. Opvallendst is echter het cohousing. “Bij mijn weten bestaat er op vandaag geen sociaal cohousing”, meent de directeur. “Als voorloper weten we ook niet wat het zal geven, maar er zijn veel mogelijkheden. Mantelzorgers en de persoon waar ze voor zorgen, jongeren en ouderen, noem maar op.”

Dat biedt heel wat voordelen. “Personen die nu nog in voor hun te grote sociale woningen wonen, kunnen we daar onderbrengen, waardoor er plaats komt voor grotere gezinnen”, aldus Ghesquière. Al valt het nog af te wachten of er mensen zich geroepen voelen om aan cohousen te doen. “Hoe dan ook zijn de plannen zo gemaakt dat we de ruimtes kunnen omvormen naar andere woonvormen.”

Groenere omgeving en kunst integreren

Ook de omgeving zal worden aangepakt. Bedoeling is dat het geheel groener wordt en er kunst wordt in geïntegreerd. “Er komt een buurthuisje en ook een oven, die onder meer als barbecue kan dienen”, klinkt het. “Het groen zal bovendien aansluiten op het project in de Ieperstraat waar de mensen een gemeenschappelijke voortuin krijgen.”

De woonmaatschappij bekijkt daarnaast ook of er voor de bewoners kan gewerkt worden met deelwagens. De start van de werken zal ten vroegste Pasen volgend jaar zijn. Een kostprijs wil de directeur er voorlopig nog niet opplakken. (JDr)

The post Woonmaatschappij wil experimenteren met sociale cohousing in Menen: “Ook gebouw wordt experiment” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.
The post Na feiten in Oostende: trio

Lees meer »

Frankrijk heeft met Maignan een ‘bunker‘, maar Duivels rekenen op Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Jani Peiren verkeert in supervorm

Jani Peiren, een 24-jarige militair, is in topvorm. Nadat hij vorige week maandag in het Oost-Vlaamse Ursel een avondwedstrijd bij de elite 2 solo won, kroonde hij zich zondag in Lierde tot Belgisch kampioen bij de elite 3.
The post Jani Peiren verkeert in supervorm appeared first on KW.be.

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »

Hoe de rolkoffer een geldmachine werd

20:03 In de strijd tegen overvolle bagagebakken en geruzie tussen reizigers rekenen luchtvaartmaatschappijen steeds vaker een tarief aan voor rolkoffers die als handbagage mee in het vliegtuig worden genome…

Lees meer »

Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14”

Enkele weken na een nieuwe landstitel – de dertiende op rij, meteen de 25ste op het palmares van BCO – bereidt ‘s lands meest gelauwerde basketclub ooit zich al voor op een nieuw topseizoen in Oostende.
The post Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.
The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat

Lees meer »