Britse families bezoeken graven van familieleden in Maldegem

Bijna 80 jaar nadat tijdens de Tweede Wereldoorlog een Stirling LK 170 neerstortte, kon de Britse familie afscheid nemen van hun gesneuvelde familieleden.

Op 19 september 1944 stortte in het Nederlandse Eede de Stirling LK 170 tijdens een van zijn raids neer. De Britse militaire bemanning kwam daarbij om het leven. Door de verwarring van de naam Eede of Ede was het voor officiële Britse instanties moeilijk te achterhalen waar de Stirling LK 170 was neergestort en wie de bemanningsleden waren. Pas 79 jaar later kunnen familieleden afscheid nemen van hun gesneuvelde familieleden. In onze regio waren heel wat mensen die in de geschiedenis van WO II geïnteresseerd zijn er al decennia van op de hoogte dat in Eede een Brits vliegtuig met zijn bemanning was neergestort en nog in de grond zat.

Geïdentificeerd

Het is pas recent dat het vliegtuig is opgegraven en dat de identiteit van een van de leden van de crew als Alfred Wheeler (22) achterhaald kon worden. De gesneuvelde werd, samen met het lichaam van een lid van de bemanning dat niet geïdentificeerd kon worden, bijgezet op het Canadees kerkhof in Adegem. Afgelopen week kon familie van Flight Sergeant Arthur Marston (navigator, 23) en de families Malcomm Trimm en Paul Bakker voor het eerst de plaats waar het vliegtuig neerstortte en de graven van de bemanningsleden bezoeken. Zij werden daarbij begeleid door burgemeester Koenraad De Ceuninck en burgemeester Vermue van Sluis. Geert Beerlaert en Robin Van Kerschaver, die mee aan de basis lagen van de opgraving van het vliegtuig en het bezoek van de Britse families aan onze regio, blijven ook in de toekomst verder in contact met de families. (LV)

The post Britse families bezoeken graven van familieleden in Maldegem is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

KIJK. Bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani (26) spreekt voor het eerst: “We moeten leren om lief te hebben in plaats van te haten”

De bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani heeft in een videoboodschap opgeroepen om de overgebleven gevangenen in Gaza niet te vergeten. Argamani liet voor het eerst publiekelijk van zich horen sinds ze op 8 juni gered werd door Israëlische strijdkrachten. De 26-jarige werd op 7 oktober door Palestijnse miitanten van Hamas ontvoerd van een muziekfestival, achterop een motor. De hartverscheurende beelden

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware coronabesmetting: “Ik krijg een zuurstofkuur en infraroodbehandeling”

“Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld, liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Toen ik me recent wou

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

Cercle Brugge leent Lawrence Agyekum van Salzburg

Cercle Brugge en het Oostenrijkse Red Bull Salzburg hebben een overeenkomst bereikt voor de tijdelijke overgang van Lawrence Agyekum. De 20-jarige middenvelder wordt er tot eind dit seizoen geleend, met een aankoopoptie.
The post Cercle Brugge leent Lawrence Agyekum van Salzburg appeared first on KW.be.

Lees meer »