Sint-Bavovrienden maken zich op voor 172ste hondenzwemming: “Mooi eerbetoon aan ons boegbeeld André”

Oktober breekt aan en dat betekent kermis in Sint-Baafs-Vijve. Uiteraard zijn er tal van activiteiten maar de 172ste editie van de hondenzwemming vormt toch het hoogtepunt. In gedachten zijn de organiserende Sint-Bavovrienden ook bij André Naessens, van wie ze in april afscheid moesten nemen. “We zullen hem passend eren”, zegt Vincent Herman.

Oktober staat in Sint-Baafs-Vijve synoniem voor de hondenzwemming en alle activiteiten die daarrond plaatsvinden. Dit jaar wordt bijvoorbeeld sterk gefocust op kinderen. “We stelden een meer dan boeiend programma voor hen samen”, zegt Vincent Herman, woordvoerder en duivel-doet-al bij de Sint-Bavovrienden.

“De Ketnetband komt op zaterdag 7 oktober langs om 14 uur, met gratis toegang, daarna is er een snoepworp, volgt de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd en start het oliebollenfestijn. Het kinderprogramma ‘loopt’ eigenlijk naadloos over in de Kidsrun van Wielsbeke Loopt. Later die avond is er ook al gratis Sven Ornelis die de afterparty verzorgt van de dag die eigenlijk al om 7.30 uur begint met de rit voor wielertoeristen en recreanten in samenwerking met wielerclub WTC SBV.”Ook zondag 8 oktober openen de wielertoeristen en recreanten de dag met hun rit over 35 en 65 km. Daarna komt het hoogtepunt van het kermisweekend eraan: de hondenzwemming.

Verdubbeling

Het wordt uitkijken of het record van vorig jaar van 125 honden overtroffen wordt. “Dat was toen een verdubbeling tegenover het jaar ervoor”, weet Vincent Herman. Maar daar is hij zelf mee een stuk verantwoordelijk voor. Hij staat onder meer in voor de PR van het gebeuren en gaf de publiciteit errond een boost door een Facebookpagina én website te verzorgen. Hij trok zelfs naar optredens van de Ketnetband en de Romeo’s, die op zondagavond afsluiten, om een promofilmpje met de artiesten op te nemen.

“In april nog moesten we afscheid nemen van één van onze boegbeelden André Naessens die overleden is na een slepende ziekte”

“Eigenlijk zijn we het jaar rond met dit weekend bezig”, bekent hij. “Maar we beschikken over een goed geolied bestuur dat recent aangevuld is met jongere krachten. Enkele oudgedienden hebben een stapje opzij gezet en in april nog moesten we afscheid nemen van één van onze boegbeelden André Naessens die overleden is na een slepende ziekte. Hij wou er vorig jaar nog één keer bij zijn en dat werd ook nog mogelijk gemaakt. Nu gaan we hem zeker en vast eren. We zullen André en wat hij voor ons betekende nooit vergeten. Een gedachtenis zal geprojecteerd worden tussen de andere beelden op de grote schermen hier.”

Helpende handen

André Naessens nam ook jarenlang de presentatie van het gebeuren op zich. Geheel in zijn bekende stijl praatte hij het gebeuren aan elkaar en interviewde de winnaars. De taak van speaker neemt Vincent eveneens op zich. “Ik was destijds actief bij de vrije radio, het presenteren is me dus niet onbekend”, knipoogt hij. Vincent maakt sinds 2014 deel uit van de Sint-Bavovrienden. Zelf heeft hij echter nog nooit deelgenomen aan de zwemming. “We hebben ooit een hond gehad, maar die is spijtig genoeg na enkele jaren al overleden.”

Hij steekt ook zijn dankbaarheid voor alle helpende handen niet onder stoelen of banken. “Zonder al die vrijwilligers zou het niet lukken. We krijgen ook hulp van drie verenigingen om de bar uit te baten. Op die manier spijzen ze ook hun kas. Nu we het over die bar hebben: wat ook nieuw is, is de introductie van herbruikbare bekers. Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad.”

Hoogwater

De Sint-Bavovrienden zijn er dus klaar voor en dat is ook het geval met de oude Leie-arm. “Dankzij de gemeente werd alle begroeiing uit het water verwijderd. Hiertoe werd een speciale boot ingezet. Vrachtwagens vol werden afgevoerd. Ook de oevers zelf werden vrijgemaakt. Opvallend is dat het water dit jaar hoog staat, een gevolg van de natte zomer”, geeft Vincent aan. Het zal er de zwemming nog spannender op maken. De inschrijvingen starten om 13 uur. De honden worden opgemeten en in drie categorieën ingedeeld. Om 15 uur gaan de eerste viervoeters dan te water.

Nadat alle overtochten zijn gemaakt en alle prijzen zijn uitgedeeld is er om 17.30 uur de traditionele hondenworp met waardevolle prijzen. De Romeo’s krijgen de eer de 172ste hondenzwemming af te sluiten met om 18.30 uur een ook al gratis optreden.

The post Sint-Bavovrienden maken zich op voor 172ste hondenzwemming: “Mooi eerbetoon aan ons boegbeeld André” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Inwoners van de Polderstraat in Londerzeel blijven in shock achter na destructieve windhoos: “Ik weet niet of ik ooit nog kan terugkeren”

Een tiental seconden. Langer had een gitzwarte windhoos niet nodig om een spoor van vernieling achter te laten in de Polderstraat in Londerzeel. Onze reporter trok naar de zwaarst getroffen straat van Vlaanderen, waar geschokte inwoners de schade opmeten: “Mijn dakkapel is gaan vliegen”, zegt Jef. “Een van mijn zonnepanelen ligt twee straten verder in een tuin”, getuigt Iris.

Lees meer »

Braziliaanse oud-president Bolsonaro aangeklaagd voor witwassen en ontvangen van geheime diamanten

De voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, wordt door de federale politie beschuldigd van witwassen van geld en criminele betrokkenheid bij geheime diamanten die hij tijdens zijn ambtsperiode uit Saoedi-Arabië heeft ontvangen. Dit is de tweede juridische procedure tegen de extreemrechtse politicus sinds zijn aftreden. In maart werd hij al aangeklaagd van het vervalsen van zijn COVID-vaccinatiecertificaat.

Lees meer »

Jochen Vanhoudt is al meer dan 25 jaar dé BV-kapper: “Ik zat zelfs in de eerste afleveringen van ‘De Pfaffs’”

Hij is dé BV-kapper bij uitstek. Jochen Vanhoudt nam al de haren van onder meer Lesley-Ann Poppe, prinses Delphine en zelfs Pamela Anderson onder handen en ook op zowat alle grote muziekshows is hij aan het werk. In ‘Dag Allemaal’ vertelt hij honderduit over z’n job, de intieme gesprekken die hij heeft met BV’s en de grote ster wiens nummer

Lees meer »

Post Title

Op zaterdag 13 juli komt de internationale Legends of Rock Tribute Tour naar de tot festivalterrein omgebouwde Kasteeltuinen van Kasteel Bossuit in Avelgem. Wat je kan verwachten? Een spectaculair rock- en metalfestival. “We werken met een groep van 40 mensen en trekken jaarlijks naar 60 à 80 evenementen.”
The post appeared first on KW.be.

Lees meer »

Binnenkort meer stiltewagons bij NMBS: “Een groot succes”

Spoorwegmaatschappij NMBS gaat door met de stiltezones op de trein. Een proefproject op enkele treinen in 2023 was een succes; in de toekomst zullen meer treinen zo’n rustige zitruimte krijgen. Dat blijkt uit het activiteitenverslag dat werd gepubliceerd op de website van de spoorwegmaatschappij.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Oekraïense drones vernielen Russisch wapendepot – Moskou claimt vernietiging lanceerinrichting voor Patriot-raketten in Odesa

Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben Iskander-raketten twee lanceerinrichtingen vernietigd voor Patriot grond-luchtraketsystemen in de regio Odesa, in het zuiden van Oekraïne. En Oekraïense drones hebben in de nacht van zaterdag op zondag een Russisch wapendepot vernield in de Russische regio Voronezj, die grenst aan het noordoosten van Oekraïne. In het depot van 90.000 vierkante meter bevonden zich volgens

Lees meer »

E40 versperd in Oostkamp door verkeersongeval met verschillende voertuigen

Op de E40 gebeurde zondag ter hoogte van Oostkamp een zwaar verkeersongeval. Minstens vijf voertuigen raakten betrokken. Richting Brussel is de snelweg volledig versperd, zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Het ongeval gebeurde rond 15.55 uur. Op de autosnelweg E40 richting Brussel kwamen ter hoogte van Oostkamp vijf voertuigen in aanrijding met elkaar. Momenteel is de snelweg richting Brussel versperd en

Lees meer »