Poperinge lanceert label ‘dementievriendelijke handelaar’: “Ziekte van de toekomst”

Poperinge wil een stad zijn waar mensen met dementie een volwaardig lid van de samenleving blijven. Werkgroep Dementievriendelijk Poperinge wil ervoor zorgen dat andere inwoners dementie herkennen en weten hoe ze iemand met dementie kunnen bijstaan. De werkgroep organiseert verschillende acties om de ziekte bespreekbaar te maken, zo lanceerden ze onlangs het label ‘dementievriendelijke handelaar’.

“Voor personen met dementie is het belangrijk dat ze zo lang mogelijk hun dagelijkse activiteiten kunnen voortzetten. Boodschappen doen, een koffietje drinken, op restaurant gaan… zorgt ervoor dat ze actief blijven, ook al is dat niet altijd evident”, zegt schepen van Welzijn Bryan Vanderhaeghe.

Drempel verlagen

Werkgroep Dementievriendelijk Poperinge is ervan overtuigd dat handelaars een grote rol kunnen spelen in dit verhaal. “Ze roepen hen daarom ook op om het label ‘dementievriendelijke handelaar’ aan te vragen. Deelnemende zaken krijgen informatie en tips over hoe je met mensen met dementie omgaat. Door het label op een goed zichtbare plaats te hangen, verlagen ze ook de drempel voor die mensen om een handelszaak binnen te stappen”, vult burgemeester Christof Dejaegher aan.

“Het is mooi dat we op tijd erbij stilstaan en ervan bijleren” – Eveliene Top van apotheek Ameloot

Op de stadswebsite staat een lijst met alle handelaars. “Bakkerij Stefaan uit Proven, apotheek Ameloot en La Poupée zijn de eerste handelaars die het label kregen. Ze komen alle drie dagelijks in contact met senioren en mensen met dementie. Met het label willen ze een signaal geven dat iedereen welkom is. Tegelijk krijgen ze zo ondersteuning en tips van de werkgroep”, aldus schepen Vanderhaeghe.

Bijleren

Zaakvoerster Eveliene Top van apotheek Ameloot mocht het label al in ontvangst nemen. “De handelaars kregen een opleiding via stad Poperinge. Hoe kan dementie zich uiten, wat zijn de gevolgen.. Voor ons was het een opfrissing, maar ik denk dat voor andere handelaars er een nieuwe wereld openging”, zegt Eveliene.

“Door het label ben je wel weer wat attenter om die mensen op te merken en je tijd te nemen. Wij gaan sowieso snel naar thuisverpleegkunde, familie of mantelzorgers vragen, om te weten met wie we contact kunnen opnemen als je voelt dat het niet goed gaat. Bijvoorbeeld als geld tellen niet meer lukt of als een uitleg na de derde keer nog niet opgenomen of begrepen is… Dementie is de ziekte van de toekomst. Het is mooi dat we op tijd erbij stilstaan en ervan bijleren.”

Zelf ook dementievriendelijke handelaar worden? Neem vrijblijvend contact op via [email protected] of 057 34 65 00. Dementievriendelijk Poperinge is een samenwerking tussen Stad Poperinge, Lokaal Dienstencentrum De Bres, Zorgsite Proventier en vzw O.L.V. Gasthuis.

Info: www.poperinge.be/dementievriendelijk

The post Poperinge lanceert label ‘dementievriendelijke handelaar’: “Ziekte van de toekomst” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.
The post Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.<br

Lees meer »

Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria

Op het einde van het schooljaar wuifden de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Klavertje Vier in Keiem twee juffen uit met een lange staat van dienst. Juf Griet nam afscheid na een carrière van 41 jaar in het onderwijs, juf Ria heeft er 39 jaar opzitten.
The post Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria appeared

Lees meer »

Waarom tieners brand stichten: neuropsycholoog schetst wat er in hun hoofd speelt

Bij zowel de ‘vuilnisbakbrand’ in Hoegaarden als de brandende boerderij in Merchtem lijken jongeren de brandstichters te zijn. Waarom zoeken tieners die gevaarlijke situaties op? Kunnen ze de gevaren niet goed inschatten? En hoe kun je dat gedrag als ouder helpen vermijden? Neuropsycholoog Jelle Jolles legt uit hoe het puberbrein werkt: “Bij leeftijdsgenoten worden hun hersenen actiever”

Lees meer »

Nu nog zonnig, maar vanavond slaat het weer om: felle onweersbuien op komst, grote hagelstenen en mogelijk tornado’s verwacht in grensstreek

Op dit moment schijnt het zonnetje nog, maar vanavond en vannacht trekken felle onweersbuien over delen van België. Het KMI waarschuwt met code oranje in het zuiden van het land. Ook in Vlaanderen houden we het niet overal droog, maar vooral in onze buurlanden dreigt het weer helemaal om te slaan. “Belgische toeristen die op weg zijn naar hun vakantiebestemming,

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

LG breit vervolg aan Camping Rollkap

De Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle organiseert op zaterdag 6 juli de tweede editie van Camping Rollkap. Het evenement kadert dit jaar eveneens binnen de festiviteiten van Vlaanderen Feest.
The post LG breit vervolg aan Camping Rollkap appeared first on KW.be.

Lees meer »