Stijn maakt film over legendarische cafébazin Marie-Jeanne van De Tijger

Stijn Vandamme is volop aan het filmen voor zijn nieuwste project ‘Dorpscafé’. Daarvoor brengt hij de historie van De Tijger in beeld, het Jabbeekse café van de legendarische uitbaatster Marie-Jeanne. “We gaan terug naar 1901 en eindigen vandaag. Op die manier brengen we heden en verleden samen”, licht de filmmaker al een tipje van de sluier op.

Filmmaker Stijn Vandamme (30) uit de Oude Stokerijstraat is aan een nieuw project bezig. De Jabbekenaar is volop aan het draaien voor zijn nieuwste film die voorlopig als werktitel ‘Dorpscafé’ kreeg. Meer bepaald maakt Stijn een film over het legendarische café De Tijger en zijn al even legendarische cafébazin Marie-Jeanne Depré. “De gemeente Jabbeke is onlosmakelijk met Marie-Jeanne en De Tijger verbonden. In mei 2018 werd het café in de Dorpsstraat afgebroken. Het gebouw en dat ernaast, maakten plaats voor een appartementsgebouw. Het idee om een film te maken over de historie, speelde al langer bij mij omdat ik vind dat deze geschiedenis absoluut bewaard moet blijven. Maar toen was corona daar, dus gingen de plannen even de koelkast in.”

Momenteel is Stijn druk aan het filmen in de Dorpsstraat, maar ook op andere plekken. “Bewoners en passanten zijn vaak nieuwsgierig wat ik kom doen met mijn camera. Ze vragen mij of ik kom filmen voor Focus-WTV”, zegt Stijn, die in 2020 de Krak van Jabbeke werd.

Stijn plant klaar te zijn met de opnames eind dit jaar. “Ik zou de film in het voorjaar graag tonen in het Vrijetijdscentrum, zodat de Jabbekenaren en andere geïnteresseerden hem op groot scherm kunnen bekijken. Of ik er anders nog plannen mee heb? Uiteraard zou ik het fijn vinden mocht ik met mijn film geselecteerd worden voor het kortfilmfestival of het documentairefestival. Dromen mag!”

Niet veel ‘sierk’

Stijn, die al heel wat ander Jabbeeks erfgoed in beeld bracht en kortfilms maakte en dus niet aan zijn proefstuk toe is, moet het wel zonder hoofdrolspeelster doen. Die gaf forfait. “Marie-Jeanne zelf wou niet meewerken aan de film, omdat ze de spotlights liever mijdt. Een keuze die ik uiteraard respecteer. Ik heb Marie-Jeanne in 2011 nog geïnterviewd, dus dat materiaal kan ik gebruiken in mijn film. Maar ook toen zei ze al dat ik er niet te veel sierk moest van maken, omdat ze maar een simpele mens is. Dus ik gun haar die rust.”

De Scheven Hoek

Maar er is nog zo veel meer materiaal waar Stijn mee aan de slag kan. “Ik breng zowel het heden als het verleden in beeld. De historie van De Tijger begon in het jaar 1901. Op de toenmalige hoeve zijn de ouders van Marie-Jeanne er met een café gestart. Marie-Jeanne heeft het café voortgezet en dat voor een periode van 60 jaar. In 2018, toen ze 73 jaar was, is ze ermee gestopt. Het café is gesloopt, maar vandaag vinden we in het landschap nog steeds aandenkens aan die jaren. In het buurthuis De Post bijvoorbeeld hangt een foto van Marie-Jeanne. De gemeente wou van het buurthuis een ontmoetingsplek maken, net zoals het café van Marie-Jeanne er vroeger één was. Maar ook in Stalhille vinden we aandenkens terug. Zo wordt de voormalige groene voordeur van De Tijger nu gebruikt aan café De Scheven Hoek. Ook de biljart kreeg er zijn nieuwe stek. Bij estaminet Alainprovist in Snellegem vinden we dan weer een deel van het voormalige meubilair uit De Tijger terug. Dit en nog zoveel meer, zal te zien zijn in de film.”

www.stijnvandamme.be

The post Stijn maakt film over legendarische cafébazin Marie-Jeanne van De Tijger is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn

Vladslo heeft er een nieuw speelplein bij. Het speelterrein ligt in de Beerststraat, net tegenover de vrije basisschool, op een terrein dat eigendom is van lokaal dienstencentrum De Klaproos.
The post Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

La Réserve is méér dan ooit terug: luxueus hotel krijgt als eerste aan Belgische kust label “vijf sterren superior”

Een klein jaar nadat La Réserve Resort de deuren opende, mag het hotel het label “vijf sterren superior” in ontvangst nemen. En dat is een primeur aan de Belgische kust. Marc Coucke en Bart Versluys werkten hard aan de comeback van een van de meest besproken hotels aller tijden. De zakenpartners haalden het onderste uit de kan – en hun

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »