Brand in varkensstal legde cannabisplantage bloot: procureur laat strafmaat over aan rechter omdat onderzoek te lang aansleepte

Toen het water hem aan de lippen stond liet Gistelnaar Nico D. (43) toe dat een bende op grote schaal cannabis kweekte in een leegstaande varkensstal op de ouderlijke boerderij in Zevekote. Tot een brand alles aan het licht bracht. “Ik deed het enkel voor het geld”, verweerde de landbouwerszoon zich. Maar omdat de feiten al van meer dan vier jaar geleden dateren wacht de man allicht geen zware straf. In de zaak staan nog vijf anderen terecht.

In de ochtend van 26 maart 2019 brak brand uit in een varkensstal op een landbouwbedrijf in de Haelinckstraat in Zevekote, deelgemeente van Gistel. Na de bluswerken trof de brandweer evenwel geen kadavers aan, maar wel 2.400 cannabisplanten. Voor de politie geen ál te grote verrassing want die was begin 2019 al een onderzoek gestart naar dubieuze activiteiten op de boerderij. Bij observaties waren verdachte voertuigen gespot met Nederlandse en Poolse nummerplaten. Een van die wagens kon gelinkt worden aan Metin Y. (42), een Nederlander uit het Antwerpse.

Na de ontdekking van de plantage werden niet enkel Nico D. (43) maar ook zijn ouders opgepakt. Die laatsten werden na verhoor meteen gelost want ze hadden niets met de feiten te maken. Nico D. beweerde aanvankelijk van niets te weten, maar afgeluisterde telefoongesprekken bewezen het tegendeel. Hij kreeg maandelijks 1.000 euro voor de huur van zijn stal. Zo streek hij in totaal 12.000 euro op. Na twee maanden voorhechtenis kwam de Gistelnaar terug vrij.

Verder onderzoek wees uit dat het huurcontract voor de stal werd afgesloten door Alexander D. (47) uit het Nederlandse Alkmaar. In de praktijk werd de plantage gerund door Metin Y. en Jeroen Z. (42), eveneens uit Alkmaar. Volgens het parket hielden Turken Ibrahim K. (63) en Tiabo K. (31) respectievelijk vanuit Turkije en het Nederlandse Heemskerk als spilfiguren de touwtjes in handen. Procureur Mike Vanneste gaf toe dat het onderzoek te lang aansleepte en liet de strafmaat over aan de rechter.

Geldproblemen

Op zijn proces gaf Nico D. toe dat hij met de bende in zee ging door geldproblemen. Naar eigen zeggen hadden ze hem eerst wijsgemaakt dat er meubelen in de loods gerestaureerd zouden worden. “Toen hij doorhad wat er werkelijk gebeurde kon hij niet meer terug”, pleitte zijn advocate. “Die brand was een opluchting want zo was hij er eindelijk vanaf. Hij werd immers bedreigd. Hopelijk kan de voorhechtenis volstaan als bestraffing.”

De procureur verwees snerend naar parallellen met de populaire VRT-reeks Eigen Kweek. “Het was erger dan op televisie”, lachte D. groen. “De voorhechtenis is een goede les geweest. Ik sta terug met mijn voetjes op de grond.” In een telefoontje naar zijn ex verklaarde D. dat “hij het enkel en alleen voor het geld deed”. Diezelfde ex stelde zich burgerlijke partij in de zaak. “De mensen dachten ten onrechte dat mijn cliënte ook met die zaak te maken had”, pleitte meester Isabelle Jacques. “Ook de impact op de kinderen valt niet te onderschatten.”

Metin Y. kwam als enige van de andere beklaagden opdagen voor zijn proces. “Hij kampt al jaren met psychoses en clusterhoofdpijn”, pleitte zijn advocate. “Hij kwam niet rond met zijn ziekte-uitkering waarna hij inging op een aanbod vanuit het drugsmilieu.” De advocate verwees naar de 24 maanden cel die Y. in 2021 in Hasselt al kreeg opgelegd voor zijn rol in een andere cannabisplantage en vroeg om geen bijkomende straf meer op te leggen.

De rechtbank doet uitspraak op 26 oktober. (AFr)

The post Brand in varkensstal legde cannabisplantage bloot: procureur laat strafmaat over aan rechter omdat onderzoek te lang aansleepte is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

De grasmat is een weide in het Pierre Cornelisstadion: “Dit is absurd”

Hallucinante beelden in het Pierre Cornelisstadion van Eendracht Aalst. Het gras is er – net zoals op jeugdcomplex Zandberg – al lange tijd niet gemaaid. Van een grasmat is geen sprake meer, het lange gras waait mee met de wind. Een rondgang door het stadion levert nog wel meer vreemde beelden op: in de business seats ligt een dode half

Lees meer »

KLASSEMENT EN UITSLAGEN TOUR. Campenaerts knap vijfde achter grote kanonnen, Evenepoel doet uitstekende zaak in klassement

Remco Evenepoel pakte z’n allereerste ritzege in de Tour de France. De wereldkampioen tijdrijden zette de snelste tijd neer in Gevrey-Chambertin. Ook Victor Campenaerts maakte indruk, ‘Vocsnor’ eindigde achter de grote kanonnen op een vijfde plek. Knap. In het algemeen klassement verkleinde Evenepoel z’n achterstand op Tadej Pogacar en breidde hij z’n bonus op Jonas Vingegaard uit.

Lees meer »

Luk (70) miste amper een festival, nam er duizenden foto’s en is nu zelf te zien in Dranouter: “Onze manier om merci te zeggen”

Oervrijwilliger Luk Dombrecht (70) neemt sinds jaar en dag foto’s in Dranouter, een van ’s lands oudste festivals. Voor de viering van het gouden jubileum stelt Dranouter een fractie van zijn duizenden foto’s tentoon in het dorp. Ook Luk is er te zien. “Maar die beelden waren moeilijk te vinden, want zelf staat hij niet graag op foto.”
The

Lees meer »

Soetkin Vergote (42) gehuldigd als Laureaat van de Arbeid in Lo-Reninge: “Met haar inzet en toewijding inspireert ze anderen”

Gehuldigd worden met de titel Laureaat van de Arbeid, is een eer die slechts een beperkt aantal burgers te beurt valt. Om haar bijzondere staat van dienst, haar inzet, haar inspirerende gedrevenheid en de manier waarop ze mensen motiveert, werd Soetkin Vergote gehuldigd.
The post Soetkin Vergote (42) gehuldigd als Laureaat van de Arbeid in Lo-Reninge: “Met haar inzet

Lees meer »

Studie: luchtvervuiling oorzaak 7 procent doden in Indiase steden

Ruim 7 procent van alle sterfgevallen in tien van de grootste steden van India houdt verband met luchtvervuiling. De situatie is het ernstigst in hoofdstad New Delhi. Dat blijkt uit onderzoek van een door India geleid team wetenschappers. Zij roepen op tot actie om tienduizenden levens per jaar te redden.

Lees meer »

Johan Boskamp over Oranje, Tedesco en zijn pensioen als analist: “Nederland heeft geen enkele speler van wereldklasse”

“Ik heb alleen nog maar op dat bankje gelegen en zitten zappen. Werelds!” Tot u spreekt Johan Boskamp (75), sinds vorige maand voetbalanalist op rust. Er ligt een nieuwe biografie van hem in de winkel. “Alle leugens en de rest staat erin”, zegt hij. Het liefst ouwehoert hij over voetbal. Over het EK, Oranje, de Duivels, Tedesco… en Mark Cavendish.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

“Backstage moedermelk afkolven en dan zonnebrillen verkopen: pure rock-’n-roll”. Eline De Munck baat pop-upshop uit op festival

Haar eerste Rock Werchter als mama. “En dat doet iets met mij, ik heb voor het eerst de balans gevoeld tussen mama zijn en mezelf”, vertelt Eline De Munck (36). Terwijl baby Colette (bijna 4 maanden) thuis bij haar meter ligt te slapen, is mama aan het werk. Dubbele shift zelfs, want tussen het verkopen van haar limited collectie RW-zonnebrillen,

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

Albert en Paola stralen op huwelijksverjaardag

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Daarbij zitten ze samen op een bankje.

Lees meer »