Sint-Michielsplein wordt parkeer- en verkeersvrij met nieuwe groenzones en extra ruimte voor horecaterras

Stad Kortrijk stelde woensdag het ontwerp voor het Sint-Michielsplein en omgeving voor. Tegen de zomer wordt het plein parkeer- en verkeersvrij, met 455m² nieuwe groenzones en ruimte voor een kwalitatief horecaterras ter hoogte van eetcafé Petit Paris. Ook een deel van de Rijselsestraat wordt heraangelegd en vergroend.

Heraanleg Sint-Michielsplein

Op vandaag wordt het Sint-Michielsplein grotendeels ingenomen door een rijweg en enkele parkeerplaatsen, met veel zoekverkeer als gevolg. “Hierdoor is er weinig ruimte voor groen en komen ook de waardevolle erfgoedpanden onvoldoende tot hun recht. Door het plein autovrij te maken en te voorzien van maar liefst 455m² aan weelderige groenzones, creëren we een uitnodigende plek voor zowel bewoners als bezoekers”, zegt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken.

Om maximaal in te zetten op biodiversiteit en waterinfiltratie verdwijnt de 1000m² asfalt en tegels en worden de groenzones aangelegd met vaste plantenborders met diverse bloeiende planten. De nieuwe verharding van het plein wordt uitgevoerd in gerecupereerde blauwsteenkasseien. Op het plein wordt een zomereik aangeplant, geflankeerd door enkele kleine judasbomen. Het beeld van Christus Koning blijft. De Sint-Michielskerk en de privégarages op het plein blijven met de wagen bereikbaar.

Het ontwerp ‘vergroening Sint-Michielsplein en omgeving’

Heraanleg Rijselsestraat

Ook de Rijselsestraat wordt vanaf het Sint-Michielsplein tot aan de Heilige Geeststraat heraangelegd en vergroend, met nieuwe plantvakken met ruimte voor bomen om de stad te verkoelen. Het éénrichtingsverkeer vanaf de Grote Markt wordt doorgetrokken tot aan de Heilige Geeststraat. Door de rijwegbreedte te versmallen tot 4,50 meter komt ruimte vrij voor extra groen, het inrichten van een toegankelijker busperron en extra fietsstallingen. De zes voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap die op het plein verdwijnen zullen worden ingericht in de Rijselsestraat.

“Door te ontharden en vergroenen creëren we overal leuke pleinen en parken in de stad. Kijk naar wat we doen met de Leieboorden, het Conservatorium- en Casinoplein, de Groeningelaan, … De heraanleg van het Sint-Michielsplein is een kleinere ingreep, maar met de uitbreiding van het terras van eetcafé Petit Paris maken we het plein ook gezelliger”, zegt Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing.

The post Sint-Michielsplein wordt parkeer- en verkeersvrij met nieuwe groenzones en extra ruimte voor horecaterras is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kevin De Bruyne zal ook in november niet aansluiten bij de Rode Duivels: “Om voor zijn lichaam te kunnen zorgen”

Zoals al geweten was: door een blessure géén Kevin De Bruyne (33) bij de selectie van de Rode Duivels voor het komende Nations League-tweeluik. Maar ook in november zal de aanvoerder er al zeker niet bij zijn, ongeacht zijn fitheid. Dat kwam hij overeen met bondscoach Domenico Tedesco. “Maar wanneer het écht telt – het WK en de kwalificaties -,

Lees meer »

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers en cameraman Stijn De Smet gewond in Beiroet: De Smet in been geschoten, Ramaekers breuken in gezicht opgelopen

VTM NIEUWS-oorlogsjournalist Robin Ramaekers (49) en zijn cameraman Stijn De Smet (37) zijn afgelopen nacht in Beiroet gewond geraakt terwijl ze een reportage aan het draaien waren. De Smet werd in zijn been geschoten en Ramaekers liep enkele breuken in zijn gezicht op. Beiden zijn inmiddels in veiligheid gebracht en worden ter plaatse verzorgd.

Lees meer »

Onze oorlogsjournalist op de plek waar Hezbollah-leider werd gedood: “Metersdiepe kraters van Israëlische bunkerbommen”

Onze oorlogsjournalist Robin Ramaekers is in Beiroet. Tot zijn grote verbazing kon hij gewoon naar de plek gaan waar vrijdag Hezbollah-leider Hassan Nasrallah werd gedood. Hij stapt naast de metersdiepe kraters die Israëlische bunkerbommen hebben gemaakt. Na de dood van de Hezbollah-leider is volgens Iraans minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi “alles mogelijk”, ook een oorlog in het Midden-Oosten. Volg

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Verkiezingskandidaten, je vindt ze op straat, op de markt of aan je deur. Al beginnen sommige mensen het wat beu te worden…
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voor het eerst sinds 1967 opnieuw een ommegang rond de kerk in Schoten

In Schoten vindt dit weekend voor het eerst sinds de jaren 60 opnieuw een ommegang plaats. Het is een initiatief van de Sint-Cordulakerk, en verschillende verenigingen en politici zullen van de partij zijn. "Iedereen die nog eens immaterieel cultureel erfgoed wil beleven, mag meewandelen", klinkt het bij Christof Victor (N-VA), Schotens schepen voor Cultuur en Erfgoed.

Lees meer »

Jennifer (22) uit Kemmel dingt mee naar kroontje Miss Grand International in Thailand: “Een droom die werkelijkheid wordt”

Jennifer Felix, die in Kemmel het schoonheidssalon JLBeauty uitbaat, reisde onlangs af naar Cambodja en Thailand om er deel te nemen aan Miss Grand International, een missverkiezing die voor vrede in de wereld pleit. “Ik zou uiteraard goed willen scoren, maar ik ben al blij dat ik mag deelnemen.”
The post Jennifer (22) uit Kemmel dingt mee naar kroontje

Lees meer »

Nachtelijke Russische droneaanvallen op Kiev – Oekraïense opperrechter gedood in voorstad van Charkiv

Minstens acht mensen zijn omgekomen bij een dubbele aanval van Rusland op een ziekenhuis in de regio Soemy, in het noordoosten van Oekraïne. Tijdens de evacuatie van patiënten en personeel volgde de tweede aanval. De Oekraïense luchtmacht maakte bekend dat Rusland afgelopen nacht 73 gevechtsdrones en 4 raketten heeft ingezet tegen Oekraïne. Het merendeel werd onderschept. Volg alle ontwikkelingen rond

Lees meer »

Interview met zwakbegaafde kinderverkrachter kan Axel Daeseleire twee jaar cel opleveren

Twee jaar gevangenis. Dat hangt Axel Daeseleire (55) boven het hoofd na een nooit uitgezonden interview met een pedoseksueel die opgesloten zat in het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent. Volgens het parket maakten de tv-maker en enkele anderen achter het programma ‘Axel gaat binnen’ misbruik van de zwakbegaafdheid van de zedendelinquent — hij heeft een IQ van 67 — om

Lees meer »