Een drukke agenda en een verwendag waar muziek in zit: “Bezoekers krijgen primeur te zien”

Zaterdagvoormiddag 30 september is er in de bibliotheek in de A. Dassonvillelaan in Lendelede de verwendag met als thema: ‘De bib, daar zit muziek in’. “En er zit letterlijk en figuurlijk muziek in”, zegt bibliothecaris Ellen Allegaert met wie we het even hebben over wat de bib nog allemaal doet.

“We voerden in de jeugdafdeling heel wat oude boeken af om meer licht en ruimte te krijgen in de afdeling. In die vrijgekomen ruimte onthulden we recent nog de Boekenboom rond een lelijke, maar noodzakelijke betonpaal, die de technische dienst van de gemeente transformeerde in een boom, met bladeren, zitbankjes en boekenplankjes. De kinderen gaan er gemakkelijk even zitten, slaan een babbeltje met elkaar, nemen een boekje in de hand. De Boekenboom laat kinderen ongedwongen een boek in de hand nemen!”

Paddenstoel

Ouders en kinderen die 30 september naar de verwendag komen, krijgen in de omgeving van de Boekenboom een primeur te zien. We verklappen nog niet wat, maar de allerkleinsten zullen er speelplezier aan beleven. De uitvoering is opnieuw van de technische dienst, de beschildering van Annelies Dorme. Deze primeur wordt op de verwendag om 10 uur onthuld. De Boekenboom en deprimeur zorgen er ook voor dat de ouders rustig hun boek kunnen kiezen terwijl de kinderen hun favoriete boekje zoeken in de jeugdafdeling. Een leuke manier voor de kinderen om kennis te maken met de bib, zodat ze later gemakkelijker blijven komen.” Tieners zijn volgens Ellen een moeilijker te bereiken doelgroep. “Booktok helpt daarbij. Het is een onderdeel van TikTok waar men een aantal boeken, ook Engelstalige, voorstelt. Of een boek waarvan een hippe persoon, een influencer zegt dat hij dat boek las… Voor jongeren zijn sociale media directer en gemakkelijker, een boek lezen vraagt een grotere inspanning en geeft minder snel resultaat.” Een ander project in de bib is de Leesjury. “Voor jongeren tussen de 4 en 18 jaar. We delen ze in zeven leeftijdscategorieën op, die elk een 6 à 8-tal boeken per jaar lezen en dan op het einde van het jaar stemmen welk boek hun favoriete boek was. Tijdens het leesjaar halen we dan een boek eruit en bespreken dat aan de hand van een spelletje, we lezen voor en knutselen. Het is dus niet alleen lezen. Alleen de leden van de boekenclub mogen die boeken lezen.”

Begrijpend lezen

In onderwijskringen wijst men er op hoe belangrijk begrijpend lezen is voor jongeren. “Voor alle leervakken is begrijpend lezen belangrijk, ook om een vraagstuk op te lossen. Al drie jaar doen we er alles aan om kinderen, jongeren en volwassenen naar de bib te halen door middel van interessante activiteiten. Wij werken samen met de scholen van Lendelede en Sente. Elke klas van de Lendeleedse scholen komt iedere maand op bezoek in de bib. Voor de basisschool in Sente is de afstand te groot om met de leerlingen naar de bib te komen en daarom bezorgen wij hen telkens een boekenkoffer met boeken voor alle klassen. Door die bibliotheekbezoeken komen de kinderen niet alleen in contact met boeken, maar ze leren ook in een catalogus kijken, hoe ze een boek moeten kiezen, hoe ze een boek kunnen reserveren en lenen, hoe ze online een account kunnen maken…. We leren ze zelfredzaamheid opbouwen.”

Muzikaal

Zaterdag 30 september kan je voor de verwendag in de bib terecht van 9.30 tot 12.30 uur. Om 10 uur wordt de primeur onthuld met een accordeonist. Om 10.30 uur is er Juke Books met jeugdschrijver Marijke Umans. Het publiek kiest een thema en Marijke draagt daar een gedicht bij voor of vertelt een verhaal. Ze wordt daarbij ook begeleid door een muzikant. De kinderen kunnen doorlopend muziekinstrumenten maken uit gerecycleerd materiaal. En er is ook een tentoonstelling met werken van de Wevelgemse kunstenaar C-ARTon (Brecht Carton). En tussendoor kan je genieten van een nootje en/of een kommetje soep van butternut. (IB)

The post Een drukke agenda en een verwendag waar muziek in zit: “Bezoekers krijgen primeur te zien” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Michel Platini over ‘zijn’ EK in 1984 tegen België en de komende derby: “De Belgische omschakeling kan ons doen wankelen”

Frankrijk – België als derby op een kampioenschap roept mooie nostalgie op bij Michel Platini. Onderweg naar de EK-titel in 1984 leidde Platini als aanvoerder Les Bleus voorbij België met een hattrick naar een 5-0-zege. Zo groot zal het verschil nu niet zijn: “Frankrijk staat nog een trapje hoger, maar het zal er van afhangen hoe de sterren staan.”

Lees meer »

Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Een eindwerk voor de eeuwen, dat moesten enkele leerlingen van het Ieperse VTI bouwen. Op school metsten ze een nieuwe Mariakapel die donderdag geplaatst werd naast een horecazaak. “We zullen dit later met onze kinderen en kleinkinderen kunnen bezoeken.”
The post Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Lees meer »

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »

Worden open relaties meer aanvaard? BV’s klappen uit bed. “Ik heb ingezien dat vaste relatie meer voldoening geeft”

Ex-topmodel Kate Moss (50) houdt er losse zeden op na. De Britse promoot eerlijk haar open relatie. “Zij en haar lief (kunstenaar en edelman Nikolai von Bismarck, red.) geven elkaar de vrijheid om seks te hebben met anderen”, aldus intimi. Hoe staan BV’s tegenover de vrije liefde. In ‘TV Familie’ zijn ze opvallend rechtuit. “Dankzij mijn open relatie combineer ik

Lees meer »

Wannes (56) breekt wereldrecord ‘buddylopen’ in Gent: “Na 110 kilometer kwam de man met de hamer”

Doel bereikt: in 12 uur en 4 minuten liep triatleet en ultraloper Wannes Wylin maar liefst 100 kilometer rond de Watersportbaan in Gent met een buddy in een rolstoel. Dat is een wereldrecord. Met de sportieve krachttoer wil hij aandacht vragen voor Triple Challenge, de vereniging die pleit voor inclusief sporten. “Willen we begrip en leren omgaan met anders zijn?

Lees meer »

KIJK. Justin Timberlake maakt mopje over dronken rijden tijdens concert

Justin Timberlake maakte tijdens zijn concert in Boston een mopje over zijn arrestatie van vorige week. De zanger werd in de boeien geslagen nadat hij onder invloed van alcohol aan de kant werd gezet door een politieagent. Daarvoor moet Timberlake, die beweert slechts één Martini gedronken te hebben, zich eind juli verantwoorden in de rechtbank. Het gênante moment was voer

Lees meer »