Kortrijk trekt weer meer jonge stedelingen aan: “4 op 10 kopers is jonger dan 30 jaar”

In tegenstelling tot andere Vlaamse centrumsteden trekt Kortrijk opnieuw méér inwoners aan dan er vertrekken. Opvallend daarbij is dat 41,7 procent van de kopers jonger is dan dertig. Opmerkelijk initiatief van vastgoedontwikkelaar Immpact, 10 tot 15 procent van de woonunits worden voorhouden voor -30’ers die voor eind 2023 nog op het project intekenen en er zelf gaan wonen.

Betaalbare vastgoedprijzen in Kortrijk

De duurdere woningmarkt in andere centrumsteden is één van de oorzaken voor de vernieuwde belangstelling voor Kortrijk. Net zoals het toenemend aantal heropgewaardeerde én betaalbare stadswijken. Een schoolvoorbeeld hiervan is de nieuwe wijk Nieuw Overleie: de geplande appartementen zullen er qua prijzen een stuk onder het Vlaams gemiddelde liggen.

“Ook de vele stadsvernieuwingsprojecten van de afgelopen jaren hebben geleid tot een nieuwe stedelijke dynamiek die een aantrekkingskracht heeft op jonge starters” – schepen Wout Maddens

“De betaalbare vastgoedprijzen spelen zeker een rol. Een woonhuis kost in Kortrijk gemiddeld 291.349 euro, terwijl dat in de rest van Vlaanderen 348.064 euro is. Bij appartementen is het verschil er ook, al is het kleiner. Ongeveer 260.000 euro tegenover 267.429 euro in Vlaanderen. Kortrijk mag één van de betaalbaardere centrumsteden genoemd worden”, zegt Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten. “Maar ook de vele stadsvernieuwingsprojecten van de afgelopen jaren, denk maar aan de herontwikkeling van de Leieboorden, hebben geleid tot een nieuwe stedelijke dynamiek die een aantrekkingskracht heeft op jonge starters.”

Het is duidelijk dat jonge stedelingen, zowel singles als gezinnen, een vernieuwde belangstelling tonen voor Kortrijk. Dat heeft onder meer te maken met het gericht aanbodbeleid. Met de groeiambities uit het woonplan moeten er minimaal 3.750 extra woningen bijgebouwd worden tegen 2040. Kortrijk wil de lat nu nog iets hoger leggen: minstens 6.500 extra woongelegenheden vergunnen tegen 2040.

Nieuw Overleie

De nieuwe wijk Nieuw Overleie, een nieuwbouwproject van 170 woonunits op de oude Eandis site, wordt niet toevallig ontwikkeld door vastgoedontwikkelaar Immpact. “Jonge mensen willen weer graag in de stad wonen. Onder andere omwille van de bereikbaarheid, hun sociaal leven, cultuur, enzovoort, maar de vastgoedprijzen maken het dikwijls onbetaalbaar voor die doelgroep”, stelt Philippe Janssens, CEO van Immpact.

“Het recept om stadsvlucht tegen te gaan en jongeren aan te trekken, is voor een belangrijk deel dan ook het bouwen van betaalbaar vastgoed van rond de 230.000 euro. Bij Nieuw Overleie kan het vanaf 229.500 euro. Bovendien gaat het om een groene ontwikkeling met een sublieme binnentuin van 1.500 m² in het historisch stadsdeel. Het woonproject is bijna energieneutraal met onder meer geothermie, zonnepanelen en warmtepompen, wat dit project een surplus geeft. Die energiezuinigheid zal zich trouwens in een lagere woonkost vertalen.”

Een sublieme binnentuin van 1.500 m² – de oppervlakte van bijna een half voetbalveld – met overdekte fietsenstalling en een ondergrondse parking, inclusief deelwagens en laadpalen.

Voorbehoud voor -30’ers

Om een rem te zetten op het aantal investeerders dat interessante “vastgoedopportuniteiten” opkoopt, neemt Immpact nu een opmerkelijk initiatief. Zo wil de vastgoedmakelaar enkele woningen voorbehouden of een voorrangspremie aanbieden aan jongeren tot en met 30 jaar die voor eind 2023 nog op het project intekenen en er ook zelf gaan wonen.

“We willen niemand discrimineren, maar soms moet je jonge mensen een duwtje in de rug geven”, zegt Janssens. “Dat is wat we hier gaan doen, zonder het allemaal als een bezetene juridisch te verankeren. Het gaat vooral om het principe. Ik heb zelf van jongs af aan alles moeten opbouwen, met veel vallen en opstaan. Kansen krijgen is voor jongeren cruciaal.”

Intussen meldden zich al bijna 130 geïnteresseerde kopers en werden al vijf units verkocht sinds de verkoop vorige week officieel van start ging.

The post Kortrijk trekt weer meer jonge stedelingen aan: “4 op 10 kopers is jonger dan 30 jaar” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Stad Izegem introduceert hondenpoepbuizen

De stad Izegem plaatst deze week op vier locaties hondenpoepbuizen. De buizen zijn speciaal ontworpen om hondenpoepzakjes in te zamelen.
The post Stad Izegem introduceert hondenpoepbuizen appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Vliegtuigen van drugsbaron Sergio Roberto de Carvalho in beslag genomen

De Braziliaanse politie heeft bij invallen in zes deelstaten in het land voor miljoenen euro’s aan activa in beslag genomen bij de bende van drugsbaron Sergio Roberto de Carvalho (65), ook bekend als ‘de Braziliaanse Escobar’. Hij is een van de grootste drugshandelaars aller tijden en zit in België in de gevangenis. Ook in ons land was er een arrestatie.

Lees meer »

Hoe drie vrienden Hotel Ariane door elke crisis loodsen

In deze zomerreeks stappen we elke week binnen bij een bekend West-Vlaams hotel. Starten doen we met Ariane Hotel in de Westhoek, met een hartelijke ontvangst van Natasja Feliers (50). Een onwaarschijnlijk verhaal van tegenslag, geluk en… douchegordijnen.
The post Hoe drie vrienden Hotel Ariane door elke crisis loodsen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus

Lees meer »

Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.
The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5

Lees meer »