Nieuw innovatiecentrum in Oostende biedt ruimte om drones te testen en te ontwikkelen

POM West-Vlaanderen heeft dinsdag een nieuw innovatie- en democentrum geopend in Oostende. In Drone Dock kan gewerkt worden aan drones en is er ruimte voor technische demonstraties. Het is de bedoeling dat er ook prototypes en dronetechnologie worden ontwikkeld. Hogeschool Vives neemt de uitbating van het centrum voor zijn rekening.

De nieuwe loods is gelegen naast het VLOC waar ook het DroneLab van hogeschool VIVES is gehuisvest. Dat is een kenniscentrum voor de ontwikkeling van duurzame dronetoepassingen. Op lange termijn wil de POM drones steeds vaker inschakelen voor verschillende toepassingen, maar daar is nog heel wat onderzoek voor nodig. Dat onderzoek kan voortaan gebeuren in Drone Dock.

“Hogescholen hebben naast onderwijs ook een belangrijke onderzoekstaak. Wij moeten mee zijn met de nieuwe tendensen en daarom worden onderzoeksprojecten ook mee geïntegreerd in de opleidingen”, zegt Rob De Roo van Hogeschool Vives.

Testfaciliteiten

Het is de bedoeling om het centrum uit te rusten met testfaciliteiten. “Binnenkort komt er een wind- en regensimulatie. Daarmee kunnen we de prestaties van onze drones testen en optimaliseren”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. Er komt zowel binnen als buiten een testruimte voor drones. Ook wordt er voorzien in een vergaderruimte om informatie internationaal te kunnen uitwisselen. Ook is er plaats om prototypes te bouwen.

Verder wordt bekeken of drones in verschillende sectoren kunnen worden ingezet. “Zo kunnen we drones inschakelen bij offshore installaties of bij haveninfrastructuur. Vanuit Drone Dock kunnen we bijvoorbeeld testen ontwikkelen die gericht zijn op inspectie, onderhoud en monitoring van windmolenparken in de Noordzee”, zegt de Bethune. “We onderzoeken ook of we aan de kust nog gelijkaardige infrastructuren kunnen uitbouwen.”

Uitbouwen

POM West-Vlaanderen heeft ook de ambitie om drone-infrastructuur uit te bouwen in de rest van de provincie. “Drones kunnen worden gebruikt op onze regionale luchthavens. De stap naar onbemande luchtvaart is klein. De luchthaven Kortrijk-Wevelgem ziet hier alvast toekomstmuziek in”, vertelt de Bethune.

De voorzitter van POM West-Vlaanderen wil daarbij drones ook in een positief daglicht stellen. “Heel wat mensen denken bij drones aan wapens en oorlog, maar dronetechnologie kan veel meer zijn. Drones kunnen helpen om op een productievere en duurzamere manier te werk te gaan. Het is die positieve, vredelievende droneontwikkeling die voor ons centraal staat.”

The post Nieuw innovatiecentrum in Oostende biedt ruimte om drones te testen en te ontwikkelen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Michael verwierp de erfenis van zijn moeder op aanraden van zijn notaris: wat kun je doen als je een verkeerd advies krijgt?

Een foute inschatting waardoor een zoon de erfenis van zijn moeder van meer dan 180.000 euro verwerpt, een huis dat voor een wel heel lage prijs uit de hand verkocht werd… Wat kan je ondernemen als je van oordeel bent dat een notaris fouten heeft gemaakt of nalatig is geweest? En heb je dan recht op schadevergoeding? Ombudsnotaris Eric Michoel

Lees meer »

Adele had geen zin in extra concerten na München en wees aanbiedingen af: “Ze kon miljoenen verdienen”

“Ik zal ongelooflijk lang niet te zien zijn.” Adele (36) heeft na haar laatste concert in München tijdelijk afscheid genomen van haar fans. De Britse nachtegaal heeft naar eigen zeggen nood aan een lange pauze. Al had ze net zo goed opnieuw op tournee kunnen gaan. Volgens bronnen kreeg de superster verschillende lucratieve aanbiedingen, maar daar had ze blijkbaar geen

Lees meer »

Actie terug naar school van Huis van het Kind

De scholen namen op 2 september een rollende start in het thema van de Olympische Spelen. Jaarlijks zorgt het Huis van het Kind voor een leuke gadget en dit jaar is dat de jojo. Op de eerste schooldag kreeg elk kind een jojo. Daarmee kunnen de drie basisscholen meedingen naar een gouden, zilveren of bronzen
The post Actie terug

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke hebben geen geheimen: “Wij weten alles van elkaar, zelfs hoeveel geld we op de bank hebben staan”

Ze zijn de beste vrienden, en hebben eindelijk samen een programma gemaakt. Maar tijdens de opnamen van ‘Jani & James Doen Het Zelf’, waar Jani Kazaltsis (45) en James Cooke (39) onder andere meedraaiden in een frituur, ging het er bij momenten toch bits aan toe. “Achteraf zeiden we tegen elkaar: ‘Hebben wij nu echt ruzie gemaakt over mayonaise?’”

Lees meer »

Alleen boete van 1.064 euro is zijn deel, maar bijna was Ben O’Connor zijn leiderstrui in Vuelta erg bizar kwijt

Oef. Want bijna was Ben O’Connor zijn rode trui in de Vuelta op wel erg onwaarschijnlijke wijze kwijtgespeeld. De Australiër werd na afloop van de zestiende rit naar de mythische Lagos de Covadonga op het podium verwacht om zijn leiderstrui op te halen, maar was daar niet te zien. O’Connor en Decathlon AG2R dachten immers dat dit moment elders plaatsvond,

Lees meer »

Belfius Bank krijgt boete van 1 miljoen euro omdat ze klanten niet juist informeerde over risico’s kasbons

Belfius Bank heeft van de FSMA, de markttoezichthouder, een boete van 1 miljoen euro gekregen omdat ze klanten die intekenden op een kasbon, niet de juiste infobrochure heeft verschaft. Ook was de reclame voor de kasbon niet goedgekeurd door de FSMA. Naast de boete moet Belfius ook een nieuw lid met "een goede juridische opleiding" toevoegen aan haar directiecomité.

Lees meer »

Braziliaans hooggerechtshof bevestigt blokkering X

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft de beslissing van een van zijn rechters om het sociale netwerk X te blokkeren op het hele Braziliaanse grondgebied maandag bevestigd. Het gerechtelijke bevel is het gevolg van een aanslepende krachtmeting met X-topman Elon Musk.

Lees meer »

Iris en Ann starten met schrijfclub Schrijf!@RSL: “Mensen die willen schrijven samenbrengen op een rustige plek”

Wie droomt om ooit een boek te schrijven vindt vanaf 5 september gelijkgezinden in een nieuwe schrijfclub. Iris Salembier en Ann Busquart zijn de initiatiefnemers van Schrijf!@RSL die elke donderdag aspirantschrijvers samenbrengt.
The post Iris en Ann starten met schrijfclub Schrijf!@RSL: “Mensen die willen schrijven samenbrengen op een rustige plek” appeared first on KW.be.

Lees meer »