De Plataan vervult wens van Rudy (78) en laat hem nog één keer zijn schilderijen exposeren

Rudy D’Artois (75) was jaarlijks een enthousiaste deelnemer aan Buren bij Kunstenaars, maar een half jaar geleden ruilde hij zijn huis in voor een verblijf in woonzorgcentrum De Plataan. Toch laat de kunstmicrobe hem niet los en is zijn kamer er in een klein atelier veranderd. Dankzij een wensproject van De Plataan krijgt hij straks nog eens te kans te exposeren op zijn afdeling.

Rudy en zijn vrouw Christine Lafauw (78) zijn geen onbekenden in Izegem. Hij was jarenlang ontwerper en patroonmaker in schoenfabriek Tanghe. Tot in 1970 de fabriek uitbrandde en Rudy nog tien jaar bij Vandemoortele ging werken. Zijn hele leven ontwikkelde de schoonbroer van wijlen burgemeester Gerda Mylle zich ook tot een begenadigd kunstenaar. Die passie kwam ook terug in ’t Kaderke, de omlijstingszaak die Christine jarenlang in het pittoreske Sint-Pietersstraatje uitbaatte.

“Dan was het natuurlijk makkelijk om een kader voor de kunstwerken van mijn man te maken”, glimlacht Christine. “Hobby en werk kwamen toen heel dichtbij. Rudy is altijd blijven schlideren, maar een half jaar geleden ging onze gezondheid toch wat achteruit en zijn we naar woonzorgcentrum De Plataan verhuisd.”

Wensproject

Ook daar liet het schilderen Rudy niet los. “Het gaat wat moeizamer, maar ik doe het nog altijd heel graag”, vertelt Rudy. “Ik krijg daarbij hulp van het personeel, zodat ik op een paar momenten in de week nog eens een kwast kan vastnemen. Mijn kamer is dan ook een klein atelier geworden.”

Christine, die ziet hoe haar man bij het schilderen telkens opleeft, ziet het graag gebeuren. “Hij was jaarlijks ook een enthousiaste deelnemer aan Buren bij Kunstenaars, waarbij mensen bij je thuis kunst konden komen bekijken. Het personeel van De Plataan wist dat en dankzij hun intern wensproject kan die droom van Rudy nu nog eens in vervulling gaan.”

Veel plezier

In De Plataan hangt sinds vorig jaar een wensmuur. Het personeel vroeg de inwoners of ze graag nog eens een wens in vervulling wilden doen gaan. “Rudy heeft zijn hele leven les gevolgd in de kunstacademie en maakte tal van schilderijen, veelal abstract en beeldend van aard en met veel kleuren”, vertelt Ann Daenens, verantwoordelijke Wonen en Leven in De Plataan “Nu gaan we in samenspraak met hem 40 schilderijen exposeren op de afdeling Matisse, waar hij en Christine wonen. Dat is hun natuurlijke habitat en het zal hen veel plezier doen zijn kunst daar nog eens te kunnen tentoonstellen.”

De tentoonstelling van Rudy is op zaterdag 14 en zondag 15 oktober van 14 tot 18 uur te bezichtigen in de Plataan langs de Meensesteenweg 74.

The post De Plataan vervult wens van Rudy (78) en laat hem nog één keer zijn schilderijen exposeren is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Natacha zwerft al jaren alleen rond in oorlogsgebied

Ik liep Natacha voor het eerst tegen het lijf op 2 oktober 2022, twee dagen na de bevrijding van ­Lyman. Ze woonde vroeger op de Krim, maar was haar papieren kwijtgeraakt in Kiev, waarna ze de grens met het door Rusland bezette gebied niet meer over mocht. Na veel omzwervingen kwam ze in Lyman ­terecht. Toen de oorlog uitbrak, kon

Lees meer »

“We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca

Markt 28-uitbater Alexander Leroy schenkt sinds midden december het tankbier van Cristal. En hij is niet de enige. In een jaar tijd kende Cristal een stijging van maar liefst 67 procent in de Belgische horeca.
The post “We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brand in Luikse woontoren eist tweede dodelijk slachtoffer

De brand in een woontoren in Luik van maandag heeft een tweede mensenleven geëist. Dat meldt de Luikse politie. Er liggen nog drie slachtoffers in het ziekenhuis, van wie twee op de afdeling intensieve zorg. “Het gebouw blijft volledig ontoegankelijk voor de bewoners en is onbewoonbaar verklaard”, melden de ordediensten.

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »

“Focus op wat je wél kan, niet op de beperking”: vzw Boas leert andersvaliden al twintig jaar zwemmen, maar zoekt helpende handen

Boas, de Belgian Organisation for Adapted Swimming, bestaat twintig jaar. De vzw maakt er al twee decennia een erezaak van om mensen met een beperking of chronische aandoening de kans te geven om in alle vrijheid te (leren) zwemmen. Maar de organisatie schurkt stilaan tegen haar plafond aan, zegt oprichter en bezieler Dries Christiaens. “We hebben een wachtlijst met meer

Lees meer »

Jonge moeder (23) schudt vier maanden oude baby ‘uit frustratie’ hersenletsel: “Ik had nochtans eerst tot tien geteld”

Een 23-jarige jonge moeder uit Oudenburg staat voor de strafrechter omdat ze haar vier maanden oude dochtertje een hersenletsel schudde. “Ze leerden me tot tien te tellen als ik gefrustreerd was. Dat heb ik toen ook gedaan, maar ze stopte niet met huilen”, sprak de jonge moeder. Opvallend: omdat een deskundige liefst drie jaar wachtte met zijn verslag, werd ‘slechts’

Lees meer »

Aantal verkeersdoden op onze wegen voor het eerst in 2 jaar gedaald

Voor het eerst in 2 jaar is het aantal verkeersongevallen, en daarbij ook het aantal gewonden en doden, gedaald op de Belgische wegen. In 2023 verloren 501 mensen het leven op onze wegen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In Brussel en Vlaanderen zijn de verkeersongevallen gedaald met 9,5 procent en 2,2 procent. Wallonië

Lees meer »

Prinses Alexia wil bij omstreden studentenvereniging, maar is niet welkom: “Geen zin in spionerende beveiligers”

De Nederlandse prinses Alexia (18) staat op een keerpunt. Ze is klaar om haar hogere studies aan te vatten en heeft volgens de Nederlandse pers haar zinnen gezet op de Rijksuniversiteit Groningen. De middelste dochter van koning Willem-Alexander (57) en koningin Máxima (53) werd er al meermaals in studentenkringen gesignaleerd, om zich te oriënteren op een studie aan de universiteit.

Lees meer »

Nieuwbouw De Samenkomst en Academie in Ledegem valt twee miljoen duurder uit

De nieuwbouw zaal De Samenkomst en vlakbij de nieuwbouw voor de muziek- en kunstacademie in Ledegem valt maar liefst twee miljoen duurder uit dan is geraamd. Dat maakte burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD) donderdagavond bekend tijdens de gemeenteraad. “We overliepen de ingediende offertes en zijn toch wat geschrokken”, zegt hij. “De raming kwam uit op ongeveer 4,5 miljoen, de goedkoopste offerte

Lees meer »