Burgemeester Kris Declercq over affaire-Martens: “Hoop dat er correcte regeling komt”

Burgemeester Kris Declercq van Roeselare, die in 2016 de sjerp overnam van Luc Martens, reageert kort op de onthullingen over zijn voorganger. “Ik hoop oprecht dat er, al dan niet gerechtelijk een correcte regeling komt voor alle gedupeerden”, klinkt het.

De verhalen over de West-Vlaamse ondernemers die zich bedot voelen door ereburgemeester Luc Martens – tegen wie ondertussen een onderzoek door het parket loopt – zijn huidig Roeselaars burgemeester Kris Declercq (CD&V) niet onbekend. “Enkele burgers spraken mij aan dat zij door Luc Martens werden benaderd voor een lening en problemen ondervonden bij de terugbetaling. Ik raadde hen, zoals gebruikelijk, aan om een raadsman te contacteren”, zegt de burgemeester. Daar bleef het echter niet bij. Declercq zag zich genoodzaakt zijn voorganger te interpelleren. “Gezien ik begin september meerdere geruchten opving, informeerde ik mij bij de heer Martens die me toelichtte en bevestigde dat dit een private aangelegenheid betrof. Ik hoop oprecht dat er, al dan niet gerechtelijk, een correcte regeling komt voor alle gedupeerden”, zegt burgemeester Declercq.

Minimaliseren

Brecht Vermeulen, die namens N-VA in de politiek al de degens kruiste met Luc Martens, was al langer op de hoogte van wat er de voormalige politicus boven het hoofd hing. “Sinds juli had ik de eerste berichten opgevangen, in augustus kwam dan de definitieve bevestiging. Ik ken ook heel wat mensen onder de gedupeerden. Ook een kapitaalkrachtig iemand uit onze partij – maar niet uit Roeselare – is ook naar geld gevraagd geweest door Luc Martens. En toen hij wist dat ik op de hoogte was, heeft hij me benaderd. Om dat niet politiek uit te buiten… Dat gaan wij ook niet doen, het is een privékwestie. Maar wel eentje die afstraalt op de politiek en die zijn partij allicht geen deugd zal doen. Tegen mij minimaliseerde hij wat er aan de hand was, maar het aantal procedures dat nu al lopende is, bewijst dat er toch wel meer aan de hand is. Er zijn ook strafklachten op komst. Ik vind het heel jammer voor hem dat het zover is moeten komen, maar hij heeft het over zichzelf afgeroepen.”

Serviceclubs

Brecht Vermeulen is ook voorzitter van Rotary Mercurius. “Vorige week hadden we een vergadering met de collega’s van Rotary Club Roeselare. Daar hield men zich officieel nog op de vlakte, maar achter de schermen was het wel al te horen. Hij is overigens uit Rotary gezet. Er zijn immers ook leden van beide Rotary-verenigingen die bij de benadeelden zijn”, zegt Vermeulen. Tegenover onze redactie ontkent Luc Martens dat hij uit de serviceclub gezet is. “Ik heb zelf mijn lidmaatschap opgeschort tot de hele zaak uitgeklaard is”, klinkt het.

Volgens Brecht Vermeulen is het duidelijk dat de goegemeente zoiets niet verwacht van een man met die staat van verdienste. “Het is inderdaad triestig dat hij in zo’n onverkwikkelijke zaak is betrokken geraakt. Maar hij kent natuurlijk de truken van de foor. Hij heeft ‘een tong van lintjes’ en kan het goed uitleggen. Toen dat nog toegestaan was, is hij wel vaker met de klakke rondgegaan om campagnes te financieren. Maar hij heeft dus heel wat mensen bedot. Jammer.” (WVS/LK)

The post Burgemeester Kris Declercq over affaire-Martens: “Hoop dat er correcte regeling komt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

25.000 huisartsen hebben afgelopen week een brief van het Riziv gekregen waarin staat of ze te veel antibiotica voorschrijven. Wie blijft volharden, dreigt een boete te krijgen. “De cijfers zwart op wit zien, dwingt je om je eigen gedrag en dat van jouw collega’s in vraag te stellen.”

Lees meer »

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »

Een drukfout op de affiche, dacht onze man. Måneskin bewees hem ongelijk: “Putain, caramel, jambon: ge hádt ons”

Måneskin als headliner. Een gok volgens sommigen, een zwaktebod volgens anderen. Grijnzende bassiste Victoria had voor de gelegenheid hartjes uit zwarte tape geknipt, maar had na de tepelstickers nog genoeg over om criticasters de mond te snoeren. Werchter hield de adem in. Onze man niet, maar was toch aangenaam verrast. “Damiano bleek de ultieme Italian Stallion. Alsof hij het beruchte

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering legt de eed af

223 dagen na de verkiezingen heeft Nederland een nieuwe regering. Zestien ministers en dertien staatssecretarissen legden dinsdag de eed af in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Ze werden een voor een voorgesteld aan koning Willem Alexander door de nieuwe eerste minister Dick Schoof, tot voor kort nog een partijloze ambtenaar.

Lees meer »

Blonde god met blauw bloed en beeldschoon bikinimodel: Griekse prins Alexios verbergt liefde voor Brooks Nader niet langer

Zij deed in een rood Baywatch-badpak al veel mannen zwijmelen. Nu is ook de kleinzoon van de laatste Griekse koning, petekind van de Britse kroonprins William en de voormalige toyboy van Poppy Delevingne, voor haar gevallen. De begeerlijke Griekse prins Constantijn Alexios (25) en het Amerikaanse model Brooks Nader (27) vormen het nieuwe ‘it-koppel’ in de royalty- en societywereld.

Lees meer »

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »

Belg zet opnieuw meer geld op spaarboekje

Het totale bedrag op de spaarrekening bij twaalf Belgische banken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen naar 256 miljard euro. Dat toont een rondvraag van De Tijd aan. Als we dit doortrekken naar de hele markt, betekent dit dat de spaartegoeden bij Belgische banken in de eerste helft van het jaar met 3,9

Lees meer »

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »