Radio Shack Oostkust vzw organiseert lessenreeks: “Radiogolven blijven belangrijk in noodsituaties”

De vereniging Radio Shack Oostkust vzw organiseert vanaf 2 oktober een lessenreeks in voorbereiding van het examen voor het verkrijgen van de officiële licentie van radio-amateur. “Al bereiken we maar vijf mensen waarvan er enkele slagen voor het examen, dan nog is de lessenreeks geslaagd”, zegt voorzitter Paul De Caluwe. We stellen deze vereniging van gepassioneerde radio-amateurs graag aan je voor.

In tijden van supersnel internet, smartphones en andere moderne communicatiekanalen lijkt het onderling communiceren via radiogolven voor veel mensen wellicht iets uit een ver verleden. Maar kom daar niet mee af bij de leden van ‘Radio Shack Oostkust vzw’. Zij komen iedere week op vrijdagavond samen in een door het gemeentebestuur ter beschikking gesteld lokaal in industriepark ’t Walletje in Knokke-Heist-Westkapelle, waar ze zich met veel overgave wijden aan hun passie voor radioamateurisme en al wat daarbij komt kijken.

Uit de tijd?

“We horen wel vaker dat radioamateurisme toch een beetje uit de tijd is. Maar we hebben daar zeker ons antwoord op”, is voorzitter Paul De Caluwe stellig. “Bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem in 2016 is al het gsm-verkeer stilgevallen. Het zijn echter de radiogolven die steeds operationeel blijven. Dus ja, radiogolven kunnen nog steeds een belangrijke rol spelen in noodsituaties. Er zijn ook een aantal zendamateurs binnen de UBA Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw, die zich daar voor een stuk op toeleggen, de zogenaamde zogenaamde B-EARS’s (Belgian Emergency Amateur Radio Service, en zij organiseren regelmatig ook radioverkeer met simulaties van noodsituaties, in overleg met de hulpdiensten, om zo het een en ander goed te kunnen inoefenen.”

Paul De Caluwe, een gepensioneerd technisch ingenieur die tijdens zijn loopbaan actief was in de sector van de medische apparatuur, is al sinds zijn veertiende aan de slag als radio-amateur, in navolging van zijn oom ON4TD, die daar al in 1928 mee was begonnen. “Ik ben afkomstige uit het Gentse en ben eerst daar lid geworden van de lokale UBA-radioamateurvereniging”, vertelt Paul. “Op mijn achttiende heb ik dan examen gedaan bij het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, red.) om een officiële A-licentie (HAREC) van radiozendamateur te verkrijgen; waarvoor ik ook slaagde, met als roepnaam ON5QM. Toen behoorde ook nog telegrafie, dus het werken met morsecodes, tot die opleiding en dat maakte het er zeker niet gemakkelijker op.”

Proefondervindelijk

Radio Shack Oostkust vzw – ONZ/UBA werd zo’n 75 jaar geleden opgericht. Paul is er lid van geworden toen hij zich in Knokke-Heist kwam vestigen en nu enige jaren voorzitter van de vereniging. “Het doel van onze vereniging is veel meer dan zomaar wat praten met elkaar via de radiogolven. Het theoretische luik, alsook het proefondervindelijk bestuderen van hoe de radiocommunicatie werkt, zijn voor ons erg belangrijk. Als we samenkomen op vrijdagavond in ons lokaal, bespreken we onze ervaringen en hebben we het ook over nieuwe mogelijkheden en technieken”, verduidelijkt Paul.

“De lessen dienen als voorbereiding op het examen radio-amateur”

“Met onze vereniging maken we ook de radioamateurdienst en het radioamateurisme bekend bij het grote publiek. Zo hebben we een tijdje terug nog een demonstratie opgezet tijdens de Hobbymark in het cultureel centrum Scharpoord in Knokke-Heist. Verder proberen we ook het sociaal contact te bevorderen tussen de radio-amateurs uit Knokke-Heist en omgeving. Sowieso is het communiceren met radio-amateurs uit alle hoeken van de wereld bijzonder boeiend. We mogen wel niet over alles praten. Daar ziet een controle-orgaan van het BIPT op toe. Onderwerpen als politiek of religie zijn taboe. Naast radiogolven zijn we overigens ook geboeid door de radiocommunicatie van zendamateurs via LEO-satellieten (Low Earth Orbit) en het ruimtestation ISS.”

Praktische proef

Vanaf 2 oktober organiseert de vereniging dus een gratis zesdelige lessenreeks – plus een herhalingsles met praktische proef – als voorbereiding op een mogelijke deelname aan het klasse C-examen van het BIPT voor radioamateur. “Het is moeilijk in te schatten hoeveel mensen er zullen deelnemen, maar ook al zijn er maar vijf cursisten waarvan er dan een of twee slagen voor het examen, toch zijn we al tevreden.”

Voor info en inschrijvingen: www.onz.be.

The post Radio Shack Oostkust vzw organiseert lessenreeks: “Radiogolven blijven belangrijk in noodsituaties” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zwevegem wint tweede label van ‘Sportbedrijf’

Het gemeentebestuur van Zwegem ontving opnieuw het Label Sportbedrijf van Sport Vlaanderen. “We hechten veel belang aan fitte werknemers en zijn dankbaar voor de bijzondere dynamiek die is ontstaan tussen de werknemers dankzij de bedrijvensport.”, zegt sportschepen Raf Deprez (CD&V). Twee jaar geleden kreeg de gemeente als eerste in West-Vlaanderen al een eerste Label Sportbedrijf.
The post Zwevegem wint

Lees meer »

President Joe Biden na uitspraak over immuniteit Trump: “Macht van president niet langer beperkt door de wet”

De Amerikaanse president Joe Biden noemt het arrest van het Hooggerechtshof over de immuniteit van voormalig president Donald Trump "gevaarlijk". "Praktisch zijn er vrijwel geen grenzen aan wat de president kan doen. De macht van het ambt wordt niet langer beperkt door de wet." Het Hof stelt dat een president immuun is voor wat hij als president gedaan heeft, maar

Lees meer »

“Niet meteen wat je verwacht van een man die democratie hoog in het vaandel draagt.” Greet De Keyser over Biden die alleen wil wijken “als de Almachtige Heer het hem zou vragen”

Onze verslaggeefster in de VS, Greet De Keyser, keek naar het interview van president Joe Biden op zender ABC en hoorde hem vastberaden zeggen dat hij er niet aan dénkt om uit de race naar het presidentschap te stappen. Dat ondanks zijn belabberde debat met tegenkandidaat Donald Trump. Kon Biden iets rechtzetten in zijn eerste interview na die afgang, die

Lees meer »

Een model in New York, shopverslaafde of basketbalspeler die drumt in de kerk: één van deze mannen wordt Mister World Belgium

De fotoshoots zijn beoordeeld, het defilé in zwemshorten klaar om gehouden te worden. Nu zondag kiest Miss België-organisatrice Darline Devos uit één van deze acht mannen een Mister World Belgium. “Hij vertegenwoordigt ons land op de verkiezing van Mister World in Vietnam. Na tien jaar doet ons land eindelijk weer mee”, zegt ze. Het wereldkampioenschap voor mooie mannen vindt plaats

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso”

De food start-up The Nutty Farmer uit Zwevegem heeft de award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer 2024 van gemeente Zwevegem in de wacht gesleept tijdens de Tranzformer awards.
The post Start-up The Nutty Farmer wint award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer: “Meer jobs en winst voor boeren in Burkina Faso” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen

De E40 richting Calais werd vrijdagmiddag anderhalf uur afgesloten in Oostduinkerke. Een vrachtwagen kwam er in schaar te staan in de berm na een botsing met een auto. Alle verkeer moest de afrit Oostduinkerke verlaten.
The post Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen appeared first on KW.be.

Lees meer »