Volksspelen moeten jong en oud samenbrengen in Zuienkerke: “Begin van echte kermis?”

Het Feestcomité Zuienkerke organiseert op zondag 24 september het allereerste Groot-Zuienkerks volksspelentornooi. “Rond die aloude volksspelen willen we jong en oud nog eens samenbrengen in Zuienkerke”, zegt medeorganisator Niels Dewulf. “Grootouders kunnen ze misschien wel aan hun kleinkinderen aanleren.”

Nu er al een hele tijd geen echte kermis meer plaatsvindt in Zuienkerke, wil het Feestcomité Zuienkerke de bewoners nog eens samenbrengen rond een gloednieuw evenement. Nieuw, maar dan wel met oude spelen; volksspelen meer bepaald.

“We kozen voor volksspelen omdat we denken dat meerdere generaties zich ermee kunnen amuseren. Kinderen en jongeren zullen die spelen mogelijk niet kennen, maar hun ouders of grootouders kunnen het hen dan aanleren”, zegt bestuurslid Niels Dewulf van het feestcomité.

Hoefijzers en eieren

“Welke spelen er dan zoal aan bod komen? Dat zijn er acht in totaal. De deelnemers kunnen zich onder meer uitleven met vlaggen werpen en met het zo dicht mogelijk bij een ijzeren staak gooien van hoefijzers. Verder is er nog ‘trou-madame’, waarbij kaasvormige houten schijven door een bak met poortjes moeten gerold worden. Ook met de toptafel en de sjoelbak zullen heel wat mensen zich ongetwijfeld amuseren. Het eierwerpen – waarbij twee mensen een ei naar elkaar gooien en bij elke worp een stap achteruitzetten tot het ei uiteindelijk breekt – belooft dolle pret te worden”, klinkt Niels Dewulf enthousiast. “En de lokale horeca zorgt voor een mooi prijzenpakket voor de winnaars.”

Eten en drinken

Het feestcomité, dat jaarlijks ook instaat voor de organisatie van de nieuwjaarsreceptie, zorgt verder voor de uitbating van de bar – de hele dag door – en voor de verkoop van hotdogs en croque monsieurs.

Alle animatie vindt vanaf 11 uur plaats aan ‘de boomgaard’, de oude pastorie bij het kerkplein in Zuienkerke dus. “Als het evenement een succes wordt, zullen we zeker bekijken om volgend jaar voor een tweedaagse te gaan, en een evenement dat kan uitgroeien tot een echte kermis in het dorp.”

The post Volksspelen moeten jong en oud samenbrengen in Zuienkerke: “Begin van echte kermis?” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jeroen Nollet is militair wereldkampioen parachutespringen

Het Belgisch militair team parachutisten heeft op het WK voor militairen hun wereldtitel verlengd. Ze deden dat in de discipline 4Way Formation Skydiven in het luchtruim boven de Hongaarse stad Szolnok, ten zuidoosten van Boedapest. Het Belgische kwartet haalde het voor de Verenigde Staten en Qatar.
The post Jeroen Nollet is militair wereldkampioen parachutespringen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Noor Ceulemans gooit hoge ogen

Tennisster Noor Ceulemans uit Zandvoorde is jong en ambitieus. Na de zomervakantie begint ze aan haar tweede jaar in de topsportschool in Wilrijk. Eerst wachten haar nog enkele belangrijke tornooien in zowel binnen- als buitenland.
The post Noor Ceulemans gooit hoge ogen appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Wegelink kan schoolgebouw kopen: “Vlaamse subsidie van 1.387.849 euro”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) investeert 1.387.849 euro in de vrije basisschool De Wegelink in Vichte. Dit geld zal dienen om het schoolgebouw over te kopen van de gemeente Anzegem waaraan een totaalprijskaartje vasthangt van 2.071.400 euro, inclusief de speelplaats en grond. “De goedkeuring van deze subsidie, die aangevraagd werd door het vrij onderwijs, maakt dat de verkoopsakte

Lees meer »

Zomerbar Den Agaar in Koekelare opent: “Een droom die uitkomt”

Kirby Ceulemans (38) en haar zoon Jason (16) baten voortaan de zomerbar Den Agaar uit in de Asstraat 37 in De Mokker. Gevestigd in de nieuwe hangaar van haar vriend Stijn Depoorter, biedt deze sfeervolle bar zowel binnen- als buitenzitplaatsen.
The post Zomerbar Den Agaar in Koekelare opent: “Een droom die uitkomt” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brand in toren van kathedraal Rouen “onder controle”

In de torenspits van de gotische kathedraal van Rouen in Normandië was vanmiddag brand uitgebroken. Op beelden was te zien hoe een rookpluim uit de historische spits ontsnapte. De brand zou inmiddels wel “onder controle” zijn, maar is “nog niet geblust”, zo meldt brandweerchef Stéphane Gouezec aan Franse media. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar in de toren

Lees meer »

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) in opspraak nadat hij seksfilmpje toont op partij-event: “Durf mezelf niet meer in de spiegel te kijken”

Uit getuigenissen van jongeren die een verkiezingsevenement van Open VLD hebben bijgewoond, blijkt dat de burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd (Open VLD) hen ongevraagd een zelfgemaakt seksueel filmpje heeft getoond. De politicus geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt en zou ook zijn excuses hebben aangeboden.

Lees meer »