Heemkring De Meiboom schrijft ‘Het verhaal van Gullegem’: “Uitnodiging voor jongeren”

Heemkundige kring De Meiboom in Gullegem, die dit jaar 40 jaar bestaat, heeft voor zijn verjaardag een extra nummer uitgebracht van zijn tijdschrift Het Meiboompje. Dat werd het boek ‘Het verhaal van Gullegem’.

Auteurs Jaak Debussere, Pieter Casier, Hendrik Ghesquiere, Luc Saver en Bart Seynaeve wilden de geschiedenis van Gullegem uitschrijven in een verhaal dat op een vlot leesbare manier de lijm vormt tussen de verschillende generaties. “Bedoeling was aanvankelijk om dit gewoon te doen door vroegere bijdragen in ’t Meiboompje te herschrijven en aan elkaar te koppelen”, zegt Meiboomvoorzitter Pieter Casier.

Tocht door dorp

“Al gauw besloten ze echter om hun werk te larderen met nieuw materiaal. Zo werd het boek een echt verhaal en een tocht door het dorp: van Bergelen tot aan de watertoren en van de ijstijd tot aan de gemeentefusie. Gidsen hierbij zijn kinderen Jozefien en Staf die – vol verwondering en vragen – door hun opa op sleeptouw worden genomen in de tijd. Daar ontmoeten ze allerlei mensen die vertellen over hun ervaringen en herinneringen en op die manier het dorp Gullegem opnieuw tot leven wekken. Dit leverde heel wat nieuwe, interessante onderwerpen en verhalen op. Daarom is het eigenlijk ‘een’ verhaal van Gullegem en niet ‘het’ verhaal.”

Uitnodiging voor jongeren

Dit biedt een gedurfde insteek maar is volgens Pieter een uitnodiging voor jonge mensen en een wegwijzer voor nieuwe heemkundigen van elke leeftijd. “Doorwinterde heemkundigen zullen er een leuk dessert aan hebben, nieuwelingen een boeiend voorgerecht.

En we leerden als auteur ook nieuwe onderwerpen om aan het verhaal te blijven verder schrijven. Stof genoeg voor de komende jaren”.

Het huidige boek van 150 bladzijden is daarenboven verlucht met tal van herkenbare foto’s. Alle leden van de heemkring krijgen ‘Het verhaal van Gullegem’ gratis. Een bewuste keuze om mensen ertoe aan te zetten hun eigen geschiedenis mee te schrijven, en ongeveer 500 geschiedenisfanaten aan het lezen te zetten. (AV)

Wie geen lid is van De Meiboom kan het boek aankopen voor 25 euro. Voorlopig kan dit in taverne De Gouden Bank aan het einde van de Bankstraat. Daarna via [email protected]

The post Heemkring De Meiboom schrijft ‘Het verhaal van Gullegem’: “Uitnodiging voor jongeren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan”

Michiel Van Daele, die tussen 1995 en 2011 burgemeester was van Tielt, krijgt de titel van ereburgemeester. We gingen praten met de kersverse ereburgemeester over heden, verleden en toekomst. “Altijd heb ik het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn over was”
The post Michiel Van Daele (75) is nieuwe

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Team Burgemeester stelt kandidaten voor

Het huidige Liberaal 2018 trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober als Team Burgemeester, en stelde als eerste partij haar kandidaten voor. Op de lijst vinden we bekende en minder bekende namen, maar het geheel zal een ambitieuze ploeg zijn, verzekert lijsttrekker en huidig burgemeester Lieven Cobbaert (38).
The post Team Burgemeester stelt kandidaten voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Albert en Paola stralen op huwelijksverjaardag

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Daarbij zitten ze samen op een bankje.

Lees meer »

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »

Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces

Beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk daagde niet op voor een nieuw proces wegens flessentrekkerij in Kortrijk. Voor vier onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent riskeert hij zes maanden celstraf en een boete van 4.000 euro.
The post Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Niets is onmogelijk, maar elk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels om over de Mont Blanc te geraken”

Wordt het een scenario zoals tegen Wales in 2016 of krijgen we opnieuw ‘A Night to Remember’ zoals tegen Brazilië? Onze chef voetbal heeft zijn koffers nog niét gepakt, maar waarschuwt dat élk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels. “Iedere seconde zullen de Duivels scherp moeten zijn. Eenieder gaat zijn beste niveau moeten halen. Er zal optimaal geprofiteerd

Lees meer »

Ziekenhuizen van Hasselt, Tongeren en Heusden-Zolder bereiden intensievere en geïntegreerde samenwerking voor

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, az Vesalius in Tongeren en het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder hebben een intentieovereenkomst ondertekend. Daarmee geven ze aan dat ze de mogelijkheden voor een duurzame intensere samenwerking zullen onderzoeken en voorbereiden. Op die manier willen ze ook in de toekomst hun patiënten in iedere fase van hun leven de nodige hoogstaande kwalitatieve zorg blijven bieden in

Lees meer »