Herfst

Jan Devriese leeft tussen deadlines. De Brugse stukjesschrijver maakte 45 jaar geleden zijn allereerste artikel, toevallig (of niet?) voor deze krant. Na een lange omzwerving is de cirkel rond en de pen weer thuis. Elke twee weken zal Jan hier wat woorden in een meer dan aanvaardbare volgorde zetten. Hij wisselt af met Laura Schuyesmans, die leeft met een deadline.

Alsof je op wandel was en je gedachten even waren afgedwaald en je een straatje links en dan weer rechts was ingeslagen en plots niet meer wist waar je was: zo zijn we deze week in de herfst beland.

Ach, het kind moet een naam hebben. Op andere plaatsen in de wereld noemt men deze tijd van het jaar gewoon lente. Zo ben ik ooit in de lente naar Zuid-Afrika vertrokken, en toen ik daar vijftien uur later arriveerde, was het er herfst. Mijn kortste zomer ooit, zo leek het wel, grotendeels slapend doorgebracht, op grote hoogte. En onderweg geen gezond kleurtje gekregen, verdorie.

Er zijn mensen die, als ze het geld ervoor hadden, altijd naar de zomer zouden reizen. De wereld rond, van boven naar onder en terug, en tussendoor nu eens een beetje naar links en dan weer een beetje naar rechts, of andersom of helemaal kriskras, het maakt niet uit, zolang ze maar in hun zwempak kunnen leven. Miljonairs op de vlucht. Miljonairs op jacht. Naar de zon, naar het licht, naar de warmte. Miljonairs staan niet graag in de kou. Hun idee van regen: tuinsproeiers in het gemanicuurde gazon.

Herfst herken je aan soep. Haal ze in huis, die zogenaamde vergeten groenten

Mij lijkt dat een saai bestaan. Wat heb je op de duur nog om naar uit te kijken? Wat weet je nog, van het prille leven, van de ontwakende natuur, van de eerste knoppen, de bloesems, de vroege vogels? Wat weet je nog van het verkleuren, het vallen van het blad, van bostapijten vol vruchten en zaden? Van de stilte van het land, de kleine dagen waarop je je samen rond het vuur schaart en naar de zwijgzame sneeuw staart?

Vergeet niet: wij zijn natuur. Wij zijn verandering. Wij zijn seizoenen. Wij zijn evenveel herfst als het dwarrelende blad, evenveel lente als de priemende krokus, evenveel zomer als het kwieke koolmeesje, evenveel winter als de slapende egel. Evenveel, en een beetje meer. We delen DNA met wormen, met fruitvliegjes, met bananen. Maar die hebben geen smartphone bedacht. De losers.

Dus, mensen: maak er wat van, van die herfst. Mopperen mag, maar wel eerst monter het bos in. Kijk en luister en ruik. Open de raampjes in je hoofd. Herken. En wandel. Regen en wind? Welkom. Doorweekt en rillerig thuiskomen? Een warme douche en een bord soep. Herfst herken je aan soep. Haal ze in huis, als je beste vrienden, die zogenaamde vergeten groenten. Verwelkom ze, eer ze, bereid ze je beste bouillon. Snij er een homp brood bij, en een eind worst. Ga samen gezellig aan tafel. Geniet. Proef het goeds uit de grond, de grond waaruit we allemaal ooit zijn voortgekomen. Wees dankbaar. Wees zacht. Wees herfst.

The post Herfst is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

LIVE ZWITSERLAND – ITALIË (18u). Spalletti rekent op Bastoni en Mancini in de defensie, geblesseerde Dimarco haakt af

Zwitserland kon op dit EK voetbal tegen Duitsland even dromen van groepswinst, maar de 1-1 van Füllkrug verwees hen naar de tweede plaats. Bij de Italianen was het dan weer bibberen tot in het absolute slot: Zaccagni trapte zijn ploeg tegen Kroatië pas in de laatste minuut naar de tweede plaats in hun groep. Kunnen de troepen van Spalletti zich

Lees meer »

Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten”

Jordy Van Hoornick (29) is zelfstandig uitbater van twee Bristol-winkels. Nu het bedrijf een gerechtelijke reorganisatie heeft aangevraagd, zag Jordy zich genoodzaakt zijn medewerkers af te danken. “We weten gewoon niet waar we aan toe zijn”, opent Jordy zijn klaagzang.
The post Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten” appeared

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

? “Het mooiste vandaag zou zijn als Evenepoel het afmaakt in Bologna”

Na lang aftellen is de Tour gisteren begonnen met een loodzware etappe richting Rimini. Ook vandaag krijgt het peloton op Italiaanse bodem een bijzonder pittige rit voorgeschoteld, met twee keer de beklimming van de San Luca. Krijgen we een eerste keer vuurwerk tussen de klassementsmannen? Wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikt vooruit.

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »