Assisen West-Vlaanderen – Verdediging van Pedro Bouckaert haalt hard uit naar de speurders

Op het assisenproces over een roofmoord in Oostrozebeke hebben de advocaten van Pedro Bouckaert (49) in hun pleidooien vooral de speurders geviseerd. Volgens meester Filip De Reuse kwam zijn cliënt enkel door de onkunde en de tunnelvisie van de politie in de beschuldigdenbank terecht. De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak, net als het openbaar ministerie.

Ondanks die vordering van de procureur-generaal stond meester Gregory Everaert toch nog even stil bij de feiten. Daarbij werd benadrukt dat Bouckaert van een moordplan niets afwist. “Hoe kan dat als ze nog niet wisten wat ze met de kluis zouden doen? Waarom zou Nico Torck dan ook nog de moeite doen om andere handlangers te zoeken?” De beschuldigde gaf toe dat hij op vraag van de dader wel enkele spullen verbrandde. “Zelfs toen de familie Torck aan zijn deur stond om een zak te verbranden, was hij niet op de hoogte. Anders had hij toch op zijn minst die brandput uitgekuist.”

Meester Filip De Reuse prees de houding van openbaar aanklager Tom Janssens. “Het siert u dat u vraagt om hem vrij te spreken. U voelt zich bedrogen door uw eigen mensen. De speurders van de zone Midow. Wij voelen ons al zeven jaar bedrogen. Al zeven jaar lang strijden wij dag in dag uit tegen dit gedrocht van een onderzoek.” Vervolgens werd ook verwezen naar de talloze positieve getuigenissen over Pedro Bouckaert. “Ik heb nog nooit zo’n brave mens in die beschuldigdenbox zien zitten.”

Eerder deze week raakte bekend dat de politiezone Midow wellicht zal ontbonden worden en daar is de verdediging niet rouwig om. “Ik zal blij zijn als wij daar een klein steentje aan bijgedragen hebben. Ik meen dat. Ik ben heel erg diep ontgoocheld. Wat zij gepresteerd hebben is inderdaad du jamais vu. En er mag daar meer dan één zijn kepie aan de haak hangen. Dit dossier is een schoolvoorbeeld van tunnelvisie.” Uitgerekend de beschuldigde en zijn partner deden zelf meerdere voorstellen om bijkomend onderzoek te doen. Er werd echter geen bankonderzoek uitgevoerd en andere mogelijke pistes in verband met de kluis werden nooit onderzocht. “Het is ook gewoon carrément een barslecht onderzoek. Men heeft nooit een reconstructie uitgevoerd waar men een had moeten uitvoeren. En op de andere reconstructie zijn we nooit uitgenodigd.”

Beschamend

Onderweg naar de gevangenis overhandigde Nico Torck zelf ruim 3.000 euro aan de speurders. Het geld werd echter niet sporenbewust in beslag genomen, waardoor het nooit onderzocht kon worden op vingerafdrukken van Bouckaert en zijn vriendin. In de gevangenis werd bij Torck nog eens 1.000 euro ontdekt. “Ze hebben het dan nog niet door. Dat zijn speurders op een moordonderzoek. Moest mijn medewerker zo tewerk gaan, zou de liefde niet te lang duren. Het is gewoon beschamend. Ik zou daar zeer lang over kunnen pleiten.”

Om het belang van een correct onderzoek te benadrukken, verwees meester De Reuse ook nog naar een spreuk van de Franse filosoof Montesquieu. “Het onrecht aan één iemand aangedaan, is een bedreiging voor iedereen. Ik hoop dat we hier allemaal lessen kunnen trekken uit deze zaak.” Ten slotte vroeg de verdediging om Bouckaert terug te laten keren naar zijn partner, zijn dochter, zijn pluszoon en zijn zieke doofstomme moeder. “Pedro, ik hoop oprecht dat je hier met opgeheven hoofd kan buitengaan. Ik weet dat je geen leugenaar bent. Uw familie en uw vrienden weten dat ook.”

Vrijdag om 9 uur worden de eventuele replieken gehouden. Daarna krijgen de beschuldigden het laatste woord en kunnen het hof en de jury in beraad gaan.

The post Assisen West-Vlaanderen – Verdediging van Pedro Bouckaert haalt hard uit naar de speurders is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Kamping Kitsch Club lanceert, in samenwerking met Topradio, een eigen radiozender: Radio Kamping Kitsch Club. De online zender is enkel online te beluisteren via de link: Radio Kamping Kitsch Club en gaat van start op zaterdagnamiddag om 16.00 uur.
The post Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Lees meer »

Met Lieselot Decroix terug naar de Spelen van Peking: “Onvergetelijke ervaring, maar ook een ontgoocheling”

Eind deze maand starten de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad Parijs. De Westhoek telt verschillende ex-olympiërs. Wij zochten hen op en blikken terug naar hun olympische ervaring. Vandaag deel 1: ex-wielrenster Lieselot Decroix (37).
The post Met Lieselot Decroix terug naar de Spelen van Peking: “Onvergetelijke ervaring, maar ook een ontgoocheling” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Belgian Arrows herpakken zich, kan Italië nog een vuist maken?

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

De eerste beelden van Ruth Beeckmans als kwaadaardige koningin in ‘Sneeuwwitje’: “Dit doe ik voor kinderen die me te eng vinden”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne strikte was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

“Mijn boodschap? Grijp je kans om geschiedenis te schrijven!”: Marc Degryse vindt dat Rode Duivels er vol in moeten geloven

Binnen minder dan twee uur start Frankrijk-België en onze analist Marc Degryse neemt in een nieuwe ‘Deviltime’-Q&A’ nog even de tijd om vragen van de HLN-lezers te beantwoorden. Welke indruk maakt bondscoach Domenico Tedesco tijdens het toernooi op hem? Welke spelers zou hij aanduiden om een strafschop te nemen in een eventuele penaltyreeks? En welke Rode Duivels zijn tot nu

Lees meer »

Wie vanuit Londen het Verenigd Koninkrijk in reist staat schok te wachten: grootste deel heeft geen economische waarde

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen donderdag, schrijft hij in de Nederlandse krant ‘Algemeen Dagblad’. Hoe

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst

Keert Hugo De Bondt (76) terug naar de Brugse gemeenteraad, zij het als vertegenwoordiger van een andere partij? Jarenlang zetelde hij voor N-VA, nu plaatst het Vlaams Belang de gewezen politicus op een verkiesbare plaats voor de Brugse gemeenteraadsverkiezingen.
The post Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst appeared first on KW.be.

Lees meer »