Assisen Schlagermoord – “Haar wil was volledig uitgeschakeld” (verdediging Melissa Torck)

Op het assisenproces over de roofmoord op Roland Roelens (66) heeft ook de verdediging van Melissa Torck (27) de vrijspraak gevraagd. Advocaten Maarten Vandermeersch en Robbie Dewaele wierpen op dat hun cliënte geen enkele andere mogelijkheid had dan haar ondertussen overleden vader Nico Torck (44) te volgen. Ook het openbaar ministerie had eerder al naar de onweerstaanbare dwang verwezen.

Het motief voor de feiten van 27 oktober 2016 blijft onduidelijk. “Was het de kluis, de relatie met Melissa of beide? Ik heb hier een week gezeten en ik weet het nog niet”, aldus Vandermeersch. Het is bijvoorbeeld opvallend dat Torck zijn zoektocht naar handlangers zo snel staakte. De daders gingen aan de haal met een kluis, maar lieten andere waardevolle spullen liggen. “Waarom moest dat die 27ste zijn? Waarom zo impulsief en waarom met zo’n gruwelijke enorme agressie?”

De verdediging merkte ook op dat Melissa Torck volgens de deskundigen slechts een IQ van 67 heeft. Daardoor kon ze niet inschatten wat haar vader precies van plan was. “Voor Melissa is het altijd zo geweest. Ze moest niet nadenken thuis. Ze had geen vragen te stellen. Vader besliste. Over de vrienden, over de hobby’s, over het werk.” Daarbij werd uiteraard verwezen naar de getuigenis van de gerechtspsychiater. “Ze had als 20-jarige geen enkele andere mogelijkheid dan haar vader te volgen. Haar vrije wil was volledig uitgeschakeld. Ze was verlamd van angst, zeker toen hij daar dan begon te steken.”

Keuzes

Openbaar aanklager Tom Janssens suggereerde ook dat er sprake kon zijn van artikel 71, maar plaatste daar een kanttekening bij. Haar toen minderjarige broer werd door de jeugdrechter en de bijzondere jeugdkamer van het hof van beroep wel schuldig bevonden. “Maar dat gaat over iemand anders. U moet een individuele beoordeling maken voor haar. A. maakte bovendien wel minimale keuzes en inschattingen”, reageerde Vandermeersch.

“Melissa, bedankt voor het vertrouwen en ik hoop dat ik het vandaag een beetje kan terugbetalen”, richtte Robbie Dewaele zich vervolgens rechtstreeks tot zijn cliënte. De verdediging benadrukte dat het een vreemd dossier is, ook door de ongeïnteresseerde houding van de speurders en vooral de onderzoeksrechter. “Het is heel bevreemdend dat de leidinggevende van een onderzoek hier komt zeggen dat hij het dossier niet heeft gelezen. En bij het OM is het dossier blijven liggen, omdat ze eigenlijk niet wisten wat ze ermee moesten doen.”

Zoontje

Ondertussen is Melissa Torck gehuwd en heeft ze een zoontje van vier. “Het is mijn innerlijke overtuiging dat Melissa hier eigenlijk niet thuishoort en al zeker niet in de gevangenis. Ze is gewoon getuige geweest van gruwelijke moord op de enige vriend die ze op dat moment in haar leven had.” Dewaele stelde dat zijn cliënte rustig in de zetel zat toen ze plots mee moest met haar vader. “Die kinderen hebben zelfs de tijd niet gehad om hun schoenen aan te doen en gingen op hun kousen mee.”

Ook de tirannieke houding van Nico Torck werd uiteraard opnieuw aangehaald. “Kunnen we het er alstublieft over eens zijn dat Nico Torck een verschrikkelijke mens moet geweest zijn? Ik denk dat we daar niet in overdrijven.” Net daarom was Melissa blij met de aandacht die ze van de veel oudere buurman Roland Roelens kreeg. “Ze dansen op een bepaald moment samen, af en toe een kus op de wang. Moeten wij daar per se een label op plakken en daar iets achter zoeken? Ze hebben samen gewoon een leuke maand gehad.”

Ten slotte werd een laatste keer verwezen naar de getuigenis van de deskundigen. De verdediging merkte op dat voorzitter Antoon Boyen tot vier keer toe vroeg of de wil van Melissa volledig was uitgeschakeld. “Ik ben ervan overtuigd dat de psychiater en de psycholoog wisten dat hun antwoord enorm belangrijk was. Artikel 71 is geen achterpoortje voor advocaten. Dat staat net in de wet voor situaties zoals vandaag met Melissa.”

Dadelijk komt ook nog de verdediging van Pedro Bouckaert aan het woord.

The post Assisen Schlagermoord – “Haar wil was volledig uitgeschakeld” (verdediging Melissa Torck) is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Waarom staan er 50 strandstoelen op de Meir?

Wie vandaag over de Meir wandelde, zag daar een vijftigtal strandstoelen van Gazet van Antwerpen opgesteld staan. Die hadden we er in alle vroegte geplaatst. De stunt kaderde in een andere stunt: deze zomer kan je namelijk 8 weken lang Gazet van Antwerpen lezen voor maar € 8. En mis je na die 8 weken je dagelijkse portie nieuws? Dan

Lees meer »

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

Laatste tickets voor Jasper Steverlinck op Blender

Voor de eerste editie van Blender bundelen Wilde Westen en Schouwburg Kortrijk de krachten voor een zomerse concertreeks in Bolwerk. Deze muzikale mix serveert 12 concerten van alle genres gedurende drie weken. Op het programma staat onder meer Jasper Steverlinck op donderdag 4 juli vanaf 20 uur. Een goedgevulde bar en foodtrucks zorgen voor extra beleving.
The post Laatste

Lees meer »

Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun

Lees meer »

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK (21u). Mbappé over Ronaldo: “Hij is een legende, maar we hopen morgen te winnen” – Martínez: “Frankrijk is meer dan Mbappé”

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinale op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor?

Lees meer »

Voor het einde van het jaar bijna 100 nieuwe Hoppin-deelwagens in West-Vlaanderen

Vrijdag werd in Kemmel bij Heuvelland het Hoppinpunt ‘Kemmel Dorp’ als eerste van 96 Hoppin-deelwagens in gebruik genomen. Claus2you, het autodeelplatform van Claus Mobility uit Zonnebeke, staat in voor de uitrol van de vloot deelwagens voor de vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek. “Zo worden 51 Hoppinpunten uitgerust met minstens 1 deelwagen”, zegt Peter Roose, politiek voorzitter van de Vervoerregio

Lees meer »