Vader en dochter Faillie zijn het kloppend hart van Jumpers Middelkerke: “Run een sportclub als een bedrijf”

In Middelkerke is volleybal onlosmakelijk verbonden met de naam Faillie. De motor en bezieler van Jumpers Middelkerke is zonder enige twijfel Jurgen Faillie, terwijl zijn dochter Xafia als coach van vier jeugdploegen een belangrijke schakel is in de jeugdopleiding. “We delen dezelfde visie, maar soms botst het. Dan treedt mama op als bemiddelaar.”

Als geboren Roeselarenaar maakte Jurgen Faillie (56) kennis met volleybal toen hij als kleine jongen de wedstrijden van zijn drie neven bij The Jets Roeselare bijwoonde, de voorloper van het huidige Knack Roeselare.

“In die tijd was het bijna een must om in Roeselare supporter te zijn van The Jets. De club kende een steile opgang en promoveerde in enkele jaren tijd van derde provinciale naar tweede nationale. Na de wedstrijden bleef ik met vrienden nog wat hangen en sloeg ik al eens een balletje over het net. De volleybalmicrobe heb ik ongetwijfeld daar opgedaan. Doordat mijn ouders in het weekend werkten, kon ik enkel tijdens de week met het schoolteam spelen. Als beroepsmilitair zat ik ook in de kazerneploeg, maar volleybal in een club met naam en faam heb ik nooit gespeeld.”

Op sterven na dood

De liefde voor het volleybal doofde echter niet bij Jurgen Faillie, die zich na zijn verhuis naar de kust aansloot bij een club in Veurne om opnieuw recreatief te volleyballen. Vanaf toen is het allemaal snel gegaan. “Via mijn dochters maakte ik kennis met de volleybalverenigingen in Koksijde en Middelkerke, en enkele jaren later hielp ik Pascal Van Assche bij het coachen van de enige damesploeg van Jumpers Middelkerke. De club was op sterven na dood en ik wou mijn schouders zetten onder een project om de vereniging nieuw leven in te blazen. Toch waren verschillende oudere speelsters aanvankelijk geen grote voorstander van mijn komst. Toen die groep anciens vertrok, voelde ik dat het moment gekomen was om mijn jeugdproject voor te stellen. Een jaar later werd ik voorzitter, en dat ben ik nog altijd”, aldus Faillie.

De bedrijfsleider van Sanicentrum Nieuwpoort slaagde erin om in een vijftal jaar Jumpers Middelkerke uit te bouwen tot de snelst groeiende volleybalvereniging van Vlaanderen. “Eigenlijk moet je een sportclub runnen als een bedrijf. De club moet interessant zijn voor de buitenwereld, maar ook leuk en aantrekkelijk voor diegenen die lid zijn. Ook een langetermijnvisie is een absolute must, en als je wil groeien, moet je tijd investeren in de club.”

“Hij is enorm gedreven, ik pak de zaken eerder rustig aan. We vullen elkaar perfect aan” – Xafia Faillie

Zowel Jurgen Faillie als zijn dochter Xafia (28) kijken niet op een uurtje meer of min als het op engagement voor Jumpers Middelkerke aankomt. Vader coacht onder andere het fanionteam, dat in Promo 2 speelt, en zijn dochter is, naast kapitein en speelster in de ploeg van haar vader, ook coach van vier jeugdploegen.

“Volleybal zit wellicht in onze genen, want mijn dochtertje Aurore, die pas twee jaar is, kan als geen ander een bal opvangen”, vertelt Xafia. “Samen met mijn oudere zus maakte ik kennis met volleybal tijdens een cursus balinitiatie in Nieuwpoort. Ruim twintig jaar later ben ik bestuurslid, speelster en coach bij Jumpers.”

Moeder bemiddelt

Xafia werkt niet enkel als rechterhand van haar vader in het bedrijf dat hij runt, maar ook bij Jumpers Middelkerke probeert ze hem zoveel mogelijk te helpen en te steunen. “We delen dezelfde visie wat de toekomst en de uitbouw van de club betreft. We verschillen regelmatig van mening en dan botst het wel eens. Dan treedt mijn mama op als bemiddelaar en komt het altijd weer goed tussen mij en mijn vader. Hij is enorm gedreven en kan af en toe wel eens stressen, terwijl ik de zaken eerder rustig aanpak. Op dat vlak vullen we elkaar perfect aan”, aldus Xafia.

Jeugdwerking

Over de toekomst van Jumpers Middelkerke zijn vader en dochter het roerend eens. “Onze jeugdwerking draait op volle toeren en we slagen erin de jonge spelertjes te houden. We beschouwen het als onze missie om volleybal aan de Westkust te doen herleven en het Jumpersproject ook elders te promoten. De jeugd moet volleybal stilaan opnieuw ontdekken als een leuke en plezierige sport”, besluit Jurgen.

The post Vader en dochter Faillie zijn het kloppend hart van Jumpers Middelkerke: “Run een sportclub als een bedrijf” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

Website om overal in Vlaanderen aangepaste fiets voor mensen met beperking te huren voorgesteld bij het GielsBos in Lille

Bij zorgvoorziening Het GielsBos in Gierle, bij Lille, heeft G-sport Vlaanderen vandaag een nieuwe website voorgesteld waarop mensen met een beperking overal in Vlaanderen een aangepaste deelfiets kunnen huren. Het GielsBos gebruikt zelf al enkele jaren zulke aangepaste fietsen, en verhuurt die ook via een fietspunt aan andere mensen buiten de zorgvoorziening. Door aan te sluiten bij het online platform,

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Johan Boskamp over Oranje, Tedesco en zijn pensioen als analist: “Nederland heeft geen enkele speler van wereldklasse”

“Ik heb alleen nog maar op dat bankje gelegen en zitten zappen. Werelds!” Tot u spreekt Johan Boskamp (75), sinds vorige maand voetbalanalist op rust. Er ligt een nieuwe biografie van hem in de winkel. “Alle leugens en de rest staat erin”, zegt hij. Het liefst ouwehoert hij over voetbal. Over het EK, Oranje, de Duivels, Tedesco… en Mark Cavendish.

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke

Elke zomer organiseert het André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19 in Sint-Baafs-Vijve, een fototentoonstelling onder de noemer ‘Zomer van fotografie’. Dit jaar zijn ze er in geslaagd om de unieke expo Golden Lamb van MortAmour naar Sint-Baafs-Vijve te halen.
The post Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »