Elke dag te laat op school, maar De Lijn belooft aanpassingen tegen 2 oktober

Meer dan honderd leerlingen die in Ieper middelbaar onderwijs volgen, komen al sinds 1 september systematisch te laat op school door de nieuwe busregeling. “Een inschattingsfout”, zegt De Lijn, die tegen 2 oktober aanpassingen belooft. Volgens algemeen directeur Matthias Archie van scholengroep SMSI zijn die niet voldoende: “Ze beloven vijf minuten vroeger te arriveren, maar de leerlingen komen nu al gemiddeld een kwartier te laat.”

Woensdagmorgen 8.20 uur. De secretariaatsmedewerker van het College heeft opnieuw de handen vol om leerlingen die te laat komen te registreren. Vandaag zijn het er 23, op 12 september stonden er liefst 39 voor een gesloten schoolpoort. Voor alle scholen van de SMSI gaat het om tot honderd leerlingen per dag. En het gemeenschapsonderwijs meldt dat er iedere dag gemiddeld een 40-tal leerlingen te laat komen.

De boosdoener is de nieuwe regeling van De Lijn, die op 1 september in werking is getreden. De problemen situeren zich vooral op de lijnen 71 en 72 uit Mesen en Heuvelland.

Vroeger, aub

Petra Halàsc (16) uit het vijfde moderne talen komt uit Mesen en is nog geen enkele dag op tijd op school geweest. “Vorig jaar ging de bus nog van Mesen via Wijtschate rechtstreeks naar Ieper, maar nu gaat hij nog eens naar Kemmel. Ik snap dat de mensen van Kemmel ook naar Ieper moeten, maar laat de bus dan vroeger rijden. Het is heel vervelend als je al de eerste helft van de les moet missen. Als ik het eerste uur LO heb, moet ik ofwel wachten, ofwel alleen naar het sportcentrum wandelen.”

Gillian Saelens (15) en Florentine Demyttenaere (15) komen ook allebei uit Mesen. Hun buslijn 712 komt steevast te laat aan in Mesen en zit bovendien bomvol. “Tegen dat iedereen in de bus is geraakt, zijn er ook alweer enkele minuten gepasseerd. Het systeem is niet goed uitgewerkt”, zegt Gillian. “Vroeger waren er twee bussen. Eén die kwam van Le Bizet en de andere die vertrok in Mesen.”

Gillian Saelens en Florentine Demyttenaere uit Mesen zijn praktisch dagelijks te laat op school door de nieuwe busregeling. © TOGH

“Je zit ook gewoon veel langer op de bus, ook in het weekend of in de vakantie”, pikt Florentine in. “Dat kan al snel oplopen tot drie kwartier, terwijl het met de auto misschien een kwartiertje is. Ondertussen zijn er al veel leerlingen die door hun ouders naar school gebracht worden. De bus zit niet meer zo vol als in het begin van het schooljaar.”

Axelle Arnaert (17) uit Wulvergem stapte woensdag om 7.34 uur op de bus, maar arriveerde pas om 8.30 uur in het secretariaat van het College. “De bus had al vier minuten vertraging en het was superdruk. De bus zat supervol vanaf Dikkebus, echt ontploft. Ik heb nog geluk dat Wulvergem een van de eerste haltes is, zodat ik kan zitten. Er komen alleen maar meer en meer mensen bij. De bus doet nu gewoon te veel dorpen aan. Ze zouden beter nog een afzonderlijke lijn invoeren.”

Dan maar de auto

Ondertussen ondernemen ouders actie. Greet Vanoverbeke uit Mesen heeft een dochter in het College en een dochter in het Lyceum. “Ik heb een klacht gestuurd naar De Lijn, maar nog geen reactie gehad. Onze oudste dochter neemt nu de bus naar Wijtschate, van waaruit de oma haar naar het College brengt, en dat gaan we blijven doen tot er een oplossing is. Soms kan ze mee met een vriendin van wie de ouders ook al beslist hebben om hun dochter voortaan te voeren.”

Algemeen directeur Matthias Archie van scholengroep Sint-Maartensscholen Ieper zit verveeld met de situatie. “Het gaat dan ook om wel honderd leerlingen die systematisch te laat komen, en niet enkele minuten, maar gemiddeld vijftien minuten”, zegt hij. “Dat komt enerzijds doordat de bussen te laat komen en anderzijds omdat ze niet meer stoppen aan de Grote Markt. Ondertussen horen we al van ouders dat ze overwegen om hun kinderen naar Poperinge sturen. Dat zou een ramp zijn. Het gaat trouwens niet alleen om de bussen uit Heuvelland. Soms komen ook de bussen van Menen-Wervik te laat. De leerlingen uit Staden kwamen vorig jaar al te laat. Ook de lijn uit Veurne is vaak te laat. Vorige week heeft die zelfs gewoon een dag niet gereden, met als reden: personeelstekort!”

Alle hens aan dek

Bij De Lijn geeft woordvoerder Frederik Wittock toe dat er een inschattingsfout is gemaakt. “Als er foutjes gemaakt worden, moet je die kunnen toegeven en moeten die gecorrigeerd worden. Vanaf maandag 2 oktober rijden we in principe overal vijf minuten vroeger, en zou dat opgelost zijn. We dachten dat eerst pas rond te krijgen tegen maandag 6 november omdat we dat hele schema van de chauffeurs moesten hertekenen, maar we begrijpen dat het een grote nood is en dat de kinderen uiteraard op tijd op school moeten zijn. Dus hebben we alle hens aan dek geroepen.”

Voor de scholen zijn die maatregelen niet voldoende. “Vijf minuten vroeger heeft geen zin, als je weet dat ze er vijftien te laat komen”, zegt directeur Archie. “Bovendien is het nu nog mooi weer. Dan zijn er sowieso meer fietsers. Als het begint te regenen en mensen komen met de auto, zal het veel drukker worden. Ze zijn ook van plan om een extra bus in te leggen van het station naar de Markt, wat op zich goed kan zijn. Maar ze laten die bus al vertrekken om 8.07 uur. De meeste lijnen moeten dan nog aankomen aan het station, zelfs al komen ze op tijd. De bus zal volgens mij dus leeg naar de Grote Markt rijden. We hebben al laten weten dat we niet akkoord gaan.”

Ook Ieper krijgt van de directeur een veeg uit de pan. “Ik denk dat de stad druk kan leggen bij De Lijn, maar daarvan horen we weinig. We kregen reacties van de burgemeesters van Mesen en Heuvelland, maar van de burgemeester van Ieper niet. Dat stoort me een beetje, want het gaat toch om heel wat leerlingen die in Ieper naar school gaan.”

Andere omleiding

Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) zegt dat de stad al meermaals contact heeft opgenomen met De Lijn. “In overleg is ondertussen een wijziging uitgevoerd aan de omleiding die de bussen volgen door de werken in de Dikkebusseweg. Deze bussen zullen de leerlingen eerst afzetten aan de halte Rijselsepoort, die dichter gelegen is bij bepaalde scholen. Daarna rijdt de bus verder naar het station. Ook worden er wijzigingen aan de dienstregeling doorgevoerd.”

De bussen weer laten doorrijden naar de Grote Markt veegt de burgemeester van tafel. “Dat kadert in het vernieuwde openbaar vervoersplan, dat werd goedgekeurd door de vervoersregioraad, waarin alle betrokken gemeentebesturen uit de Westhoek zetelen. Dat is dus geen beslissing van onze stad. Bijkomend werd beslist om de centrumbus af te schaffen. Ieper ijverde uiteraard wel voor blijvende voldoende bediening van de binnenstad: er komt een vaste kwartierfrequentie tussen het station, het stadscentrum en het ziekenhuis. Het nieuwe openbaar vervoersplan wordt volledig ingevoerd begin 2024. Nu zijn al enkele wijzigingen aangebracht. We monitoren dit uiteraard van dichtbij en blijven in contact met De Lijn om waar nodig aanpassingen door te voeren.”

The post Elke dag te laat op school, maar De Lijn belooft aanpassingen tegen 2 oktober is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

Woonzorgcentrum Rozenberg Oostrozebeke breidt uit: “20 assistentiewoningen, dagopvang en dienstencentrum”

In Oostrozebeke wordt het woonzorgcentrum Rozenberg uitgebreid met 20 assistentiewoningen, een dagopvang en een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Rozenberg kwam de voorbije jaren in opspraak door de insulinemoorden. Een aantal ouderen kregen er, al dan niet opzettelijk, teveel insuline toegediend waardoor 3 mensen overleden. Na die moeilijke periode moet de geplande uitbreiding een nieuw, positief hoofdstuk worden voor het woonzorgcentrum.

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Philipsen (2de) en De Lie (4de) kijken vol bewondering naar recordzege Cavendish: “Bijna 40! Maar Mark rijdt rond alsof het zijn eerste Tour is”

Bevoorrechte Belgische getuigen van Mark Cavendish’s recordzege in Saint-Vulbas: Jasper Philipsen (tweede) en Arnaud De Lie (vierde). Zij beleefden de historische sprint vanop de eerste rij. En kwamen diep onder de indruk. “Ongelooflijk dat hij dit nog voor mekaar krijgt. Dit gaan er hem niet veel meer nadoen.”

Lees meer »

Team Belgium stuurt met 164 atleten grootste delegatie sinds 1928 naar parijs: “Grote kwantiteit, maar ook veel kwaliteit”

Op de Olympische Spelen in Parijs zullen 164 sporters, 82 mannen en 82 vrouwen, de Belgische kleuren verdedigen. Er zijn ook zestien reserven (negen mannen en zeven vrouwen) geselecteerd. Dat maakte het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zaterdag bekend. “Een eerste succes als resultaat van een goede samenwerking”, aldus Cédric Van Banteghem (CEO BOIC).

Lees meer »