Marimba-muzikant Torben weer thuis na avontuur in VS: “Wilde eerst drummer worden”

Zwevegemnaar Torben Vancrayenest is 20 jaar en al heel zijn leven gepassioneerd door muziek. Toen hij voor het eerst in aanraking kwam met de marimba, een soort xylofoon, was hij op slag verliefd. In 2012 nam hij deel aan ‘Belgium’s Got Talent’ en kreeg hij drie ja’s. Zo’n 11 jaar later jaagt Torben nog steeds zijn muzikale dromen na. Hij heeft er net een Amerikaans avontuur opzitten met de showband Spirits of Atlanta.

Als kleine, muzikaal getalenteerde jongen lonkte Torben eerst en vooral naar het drumstel, maar toen hij per ongeluk de marimba ontdekte, kon hij niet meer zonder. “Eigenlijk wilde ik eerst drummer worden, maar nu kan ik eigenlijk totaal niet goed drummen en is het zelfs mijn minste slaginstrument”, klinkt het. Momenteel studeert hij percussie met specialisatie slagwerk aan het Lemmensinstituut in Leuven. Toen hij benaderd werd om bij een showband in Amerika te spelen, was hij onmiddellijk verkocht. Hierdoor werd hij genoodzaakt om zijn examens in juli te verplaatsen naar augustus, maar in ruil voor de American Dream was dit het minste van zijn zorgen.

Showband

Vorig jaar kreeg Torben de kans om deel te nemen met een showband in Amerika, een grote droom van hem. Na vele online audities die startten in februari, mocht hij afreizen naar Amerika. “Showbands in Amerika zijn echt niet te vergelijken met deze in België. Daar leven de muzikanten echt voor hun muziek. Ook zijn ze heel streng voor zichzelf en voor medespelers. Zo leer je ook heel veel en heel snel. We repeteren namelijk drie maanden voor een stuk van twaalf minuten, zodat de uitvoering tot in het kleinste detail perfect is”, stelt Torben.

“We hebben drie maanden gerepeteerd voor een stuk van 12 minuten”

Zo’n avontuur naar Amerika was helemaal niet goedkoop: hij betaalde meer dan 5.000 euro. Voor deze som geld kreeg hij een slaapplaats gedurende drie maanden, eten en trainingen. “Op zo’n repetitie lopen minstens tien juryleden rond die elk foutje horen, waardoor je jezelf overstijgt. Zo hield ik mijn drumsticks wat hoger dan andere leden, waardoor mijn marimba een iets andere klank uitbracht. Daarop hebben ze me aangesproken, zodat we een egaal geluid produceerden.”

Terug in België is het weer aanpassen. De structuur die hij daar drie maanden lang had, valt weg en in plaats van op zijn marimba te spelen, moest hij de afgelopen maand leren voor zijn examens. Torbens grote droom is dan ook om ooit als muzikant met zijn marimba door het leven te gaan. (TV)

The post Marimba-muzikant Torben weer thuis na avontuur in VS: “Wilde eerst drummer worden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Tielt trekt 350.000 euro uit voor herstel landelijke wegen, oppositie vreest ‘oplapwerk’

De stad Tielt trekt 346.353,83 euro voor (plaatselijke) herstellingswerken aan de Kreupelstraat, de Kroonstraat, de Lammekensstraat, de Wielmakerstraat, de Neringenstraat, de Keizerstraat en de Kapelleweg. Volgens oppositieraadslid Veerle Vervaeke (Open/N-VA) gaat het om oplapwerk.
The post Tielt trekt 350.000 euro uit voor herstel landelijke wegen, oppositie vreest ‘oplapwerk’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eline en Nils openen opnieuw zomerbar Sprink & Drink in Moorslede: “We voorzien 600 m² aan springkastelen”

Eline Hoorne en Nils Vercaigne openen woensdag opnieuw de deuren van hun zomerbar Sprink & Drink langs de Molenstraat in Moorslede. Voor het derde jaar op een rij kunnen kinderen er zich volop uitleven in een groot springkastelendorp. “Na het Belgische zomerweer van vorig jaar hebben we beslist om hen enkele extra dagen springplezier aan te bieden.”
The post

Lees meer »

Gemeente Ettelgem viert 50 jaar verbroedering

Van vrijdag 19 tot zondag 21 juli vindt opnieuw de Hoge Dijken Feesten plaats, een organisatie van vzw Ettelgheem en ontsproten in de schoot van de amateurvoetbalploeg KVK Ettelgem. Jaarlijks komt een Duitse delegatie van Essentho naar Ettelgem. De verbroedering is aan zijn 50ste verjaardag toe. “We krijgen een ontvangst door het stadsbestuur”, vertelt secretaris Fernand De Blauwe.
The

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »

Waregem krijgt label ‘kindvriendelijke stad’

De Paardenstad mag zich de komende zes jaar met trots Kindvriendelijke Stad noemen. Na een lang en succesvol traject overhandigde de Vlaamse kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens het bijzondere label aan het stadsbestuur.
The post Waregem krijgt label ‘kindvriendelijke stad’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Supercel beweegt zich richting Vlaamse Ardennen en Gent – Brusselse Belliardstraat ondergelopen

Een zware regen- en onweerszone trekt momenteel van zuidwest naar noordoost over ons land. Het onweer gaat gepaard met buien, eventueel hagel en mogelijk zeer zware rukwinden die schade kunnen veroorzaken. Het KMI schaalt sommige provincies op naar code oranje, omdat er voldoende kans is dat op meerdere plaatsen de rukwinden meer dan 90 km/u kunnen bereiken. Het noodnummer 1722

Lees meer »

Laat je verbazen door natuurbeelden en cartoons

Wie zich wil vergapen aan schitterende natuurbeelden kan van 29 juni tot 29 september terecht in het bezoekerscentrum van Zwin Natuurpark. De 59ste editie van de internationale tentoonstelling Wildlife Photographer Of The Year is er te gast. Een bezoek is inbegrepen in de toegangsprijs tot het Zwin Natuur Park. Knokke-Heist is ook opnieuw de gastheer
The post Laat je

Lees meer »

Dit woord mag de nanny van prins William en prinses Kate nooit gebruiken: “Uit respect voor de kinderen”

Maria Borrallo is al enkele jaren de toegewijde nanny van prins George (10), prinses Charlotte (9) en prins Louis (6). Maar het leven als koninklijke nanny is niet altijd zo simpel. Er zijn heel wat strenge regels en protocollen waarmee ze rekening moet houden. Zo mag Maria bijvoorbeeld het alledaagse woord ‘kids’ nooit gebruiken als ze de kleintjes wil roepen.

Lees meer »