Oefening baart kunst: jeugdwerk van vier Brugse meesters in Groeningemuseum

Donderdag 21 september opent de nieuwste collectiepresentatie ‘Oefening baart kunst’ in het Groeningemuseum in Brugge. Een selectie 18e-eeuwse academietekeningen, die de start van de carrière van Brugse meesters als Suvée en Duvivier inluidden, verlaten uitzonderlijk het Prentenkabinet van Musea Brugge. Ze brengen het verhaal van hun parcours van leerling aan de Brugse Academie tot meester in de schilderkunst.

Musea Brugge stelt uitzonderlijk ‘jeugdwerk’ tentoon van vier meesters tijdens hun opleiding in de tekenkunst aan de Brugse Academie voor Schone Kunsten uit de tweede helft van de 18e eeuw: Joseph-Benoît Suvée, Jean-Bernard Duvivier, Pieter Goddyn en Augustin van den Berghe.

“De Brugse Academie was voor deze vier leerlingen – en vele anderen – het begin van een succesvolle internationale carrière als tekenaar en schilder”, vertelt Evelien De Wilde, conservator Prentenkabinet bij Musea Brugge. “De tentoongestelde tekeningen geven dan ook een unieke inkijk in hun traject van leerling tot meester, van hun eerste artistieke uitingen tot hun internationale carrière in Parijs en Rome”.

Nieuwe inzichten

Volgens cultuurschepen Nico Blontrock worden tekeningen maar zelden uit hun bewaarplek gehaald en tentoongesteld omwille van hun fragiele karakter: “Voor ‘Oefening baart kunst’ verlaten de werken uitzonderlijk het Prentenkabinet en worden ze voor het eerst samen getoond. Het is een unieke presentatie die de opkomende Brugse talenten van de 18e eeuw in de kijker zet”.

Centraal in de opstelling vertelt een touchscreen het verhaal van de Brugse academie en haar belang voor de Brugse neoclassicistische schilders. Een verhaal vol nieuwe inzichten dankzij het onderzoeksproject ‘Leerling en meester, figuurtekeningen uit de Brugse Academie in hun context (1757-1892)’, waarbij Musea Brugge meer dan 850 tekeningen heeft geregistreerd, onderzocht en ontsloten.

Garemijn

Speciale aandacht gaat uit naar leraar en directeur Jan Anton Garemijn. “Tijdens zijn directeurschap hield Garemijn notitieboekjes bij die recent integraal zijn ontcijferd met behulp van vrijwilligers via crowdsourcing. De notitieboekjes zijn waardevolle tijdsdocumenten die inzicht geven in de werking aan de Brugse academie”, verduidelijkt Nico Blontrock. “Een kleine maar bijzonder fijne tijdelijke aanvulling van de vaste collectie van het Groeningemuseum.”

‘Oefening baart kunst. De Brugse Academie en de lokroep van het buitenland’ loopt van 21 september 2023 tot 12 maart 2024 in zaal 10 van hetGroeningemuseum, Dijver 12 in Brugge

The post Oefening baart kunst: jeugdwerk van vier Brugse meesters in Groeningemuseum is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Vlaams gezin met baby ontsnapt nipt aan Italiaanse modderstroom: “Eén seconde later en ik werd meegesleurd. Ik kon niet meer”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Als een hogepriester van de liefde: Lenny Kravitz (60) betovert Rock Werchter met oeuvre vol erotiek

Seks heeft dreadlocks en heet Lenny Kravitz (60). Verwekt in een Dixie tijdens een triootje tussen rock-, funk- en soulgoden, aangespoeld op een tropisch strand en sindsdien een overal een geliefde bastaard. Kravitz leeft – naar eigen zeggen – al zeven jaar als een pater, maar bracht Rock Werchter van climax naar hoogtepuntje en terug. Muzikaal kon het allemaal wat

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

Welkom op ‘t Vossenerf: Op vakantie tussen de Holsteinkoeien

Kris Decapmaker (42) en Charlotte Sys (42) wonen met hun twee kinderen Lander (19) en Laure (17) op ’t Vossenerf in Klemskerke. Het familiebedrijf ziet er vandaag helemaal anders uit dan twee generaties geleden, maar de toewijding aan de stiel bleef. “Op zondag eens een paar uurtjes kunnen uitblazen, dat is voor ons al een luxe.”
The post Welkom

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

Buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco: “Zijn tactische kunde? Niets van te zien”

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »