Oostende zet Ensor in de kijker: 80 events tijdens groots Ensorjaar 2024

Tijdens het Ensorjaar zal Oostende ondergedompeld worden in de wereld van de kunstenaar met 80 activiteiten, events en expo’s. “Door iedereen te betrekken spreken we een veel breder publiek aan dan enkel de museumbezoeker”, zegt cultuurschepen Bart Plasschaert. Het Ensorjaar wordt het culturele hoogtepunt van deze legislatuur.

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed en dat resulteert in een stadsfestival waarvan de eerste activiteiten al op 2 oktober starten. Zes tentoonstellingen vormen de ruggengraat van het Ensorjaar. Dominique Savelkoul (Mu.Zee) : “Voor de expo ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux’ focussen we op James Ensor en het stilleven. Voor het eerst concentreren we ons op een genre dat heel belangrijk was in het werk van Ensor. We plaatsen het in een context van het stilleven in België tussen 1830 en 1930. We tonen meer dan 50 stillevens van Ensor en 20 tekeningen uit onze eigen collectie en bruiklenen van over heel Europa in combinatie met werk van anderen. We verwachten minstens 50.000 bezoekers voor de expo die opent op 16 december.” Andere tentoonstellingen zijn er in het Fort Napoleon (Grote Kunst voor Kleine Kenners) en de Venetiaanse Gaanderijen (Oostende, Ensors denkbeeldige paradijs). Xavier Tricot is curator van drie expo’s in het Ensorhuis over de zelfportretten (voorjaar), de Intrede van Christus in Brussel (zomer) en satire, parodie en pastiche in het wrek van Ensor (najaar 2024). “De Intrede is het internationale meesterwerk maar is sinds 1987 in het Getty-museum en zal nooit meer terugkomen. Een kopie en het grote wandtapijt zullen wel geëxposeerd worden Xavier Tricot schreef er een boek over en zal veel details duiden”, luidt het.

Voor iedereen

“Slechts 8 procent van de bevolking gaat naar een museum. En in tegenstelling tot Antwerpen zetten we in het Ensorjaar breder in dan enkel expo’s”, zegt cultuurschepen Bart Plasschaert. “Er was een brede oproep naar alle organisaties. 80 projecten werden weerhouden en ik ben blij dat 30 van de 100 Oostendse culturele verenigingen deelnemen. Het middenveld en de scholen zijn mee en daardoor zullen we een breder publiek aanspreken. Het zou mooi zijn dat we op 22 september 2024, als we de fakkel doorgeven aan Antwerpen, kunnen besluiten dat elke Oostendenaar in aanraking kwam met Ensor en iets beter weet wie hij was. Op 9 indoorlocaties en galerijen zijn er tentoonstellingen. Ensor zal ook zichtbaar zijn op 8 publieke plaatsen zoals het Stationsplein waar groot kunstwerk komt waar men doorheen zal kunnen wandelen. The Crystal Ship zal dan weer de figuren uit ‘De Baden van Oostende’ aanbrengen op meer dan 50 gevels. De miniatuurfiguren vormen samen een parcours en met een QR-spel wordt de deelnemer uitgedaagd om ze alle te spotten.

Er zijn verder 9 muziek- en podiumproducties in Kursaal, Mu.Zee, kerken, De Grote Post en het Marionettentheater. Serge Feys en acteur Dries Vanhegen werken samen aan ‘Ensor is zot’ waarin ze Ensor als artiest in een dramatisch verhaal belichten. “De première is in De Grote Post, we maken ook een voorstelling voor scholen, spelen op Theater aan Zee en trekken nadien op tourneé met het stuk”, zegt Dries Vanhegen. Ook het Ensorinstituut (project rond badkarren) en de scholen van Bewonderwijs en Beaufort doen mee. Deze laatste dompelen 23 basisscholen onder in een Ensorbad met als doel alle leerlingen te laten kennismaken met Ensor.

Verrast

“De creativiteit heeft me verrast en de projecten lijken ook niet op elkaar”, zegt intendant Wim Vanseveren. “Handel en horeca participeren met een kunstroute in etalages. Er werden ook 30.000 draagtassen gemaakt. Een opvallend project is dat van de klok waarmee we vanaf 2 oktober aftellen tot de start van het Ensorjaar op 16 december. Het mocht geen traditionele klok worden en daarom zal elke dag om 11 uur in het Ensorhuis een nieuwe zandloper gedraaid worden. De burgemeester start en elke dag draait iemand anders tijdens een ceremonie de aftelklok.” De intendant verwacht een grote opkomst : “Alleen voor de 6 expo’s verwachten we 150.000 bezoekers.”

The post Oostende zet Ensor in de kijker: 80 events tijdens groots Ensorjaar 2024 is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nestlé aangeklaagd wegens E. coli in Franse pizzafabriek

Nestlé is in Frankrijk in staat van beschuldiging gesteld in verband met een uitbraak van E. coli in een fabriek voor diepvriespizza’s. Dat maakte de Zwitserse voedingsreus vrijdag bekend. Wat de aanklachten tegen Nestlé Frankrijk en het filiaal dat de fabriek exploiteerde precies zijn, maakte het bedrijf niet bekend.

Lees meer »

Jumbo-baas al veel eerder verdacht van witwassen. Dit kwam nooit naar buiten. Maar bedrijfstop én familie wisten het wél

Ooit was hij één van de meest gevierde CEO’s van Nederland, maar in september moet hij toch voor de rechter verschijnen. Voormalig Jumbo-topman en mede-eigenaar Frits van Eerd wordt beschuldigd van grootschalig witwassen. Bij zijn arrestatie in 2022 uitten de bedrijfstop en zijn familie hun verbazing. Onterecht, zo blijkt nu: van Eerd werd al sinds 2014 verdacht in een vergelijkbare

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »

Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers

Politiezone Kouter meldt dat ze verschillende aangiftes kreeg van vooral oudere slachtoffers, bij wie thuis een aanzienlijk geldbedrag werd ontfutseld. Woordvoerder Annemie Wittesaele maant aan tot waakzaamheid: “Noch medewerkers van Cardstop noch bankmedewerkers zullen aan huis komen!”
The post Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Laat ons nu maar focussen op de start van de Spelen

Waar blijft die ‘ongeziene’ sportzomer waarmee Sporza uitpakt? We hadden tijdens het EK alvast een hoog déjà vu-gevoel. Het liep voor de Rode Duivels precies af zoals op het EK 2016, het EK 2020 en het WK 2022: teleurstellend en frustrerend. Bange Tedesco. Wie wél ongezien presteerde in Duitsland, was onze Charles De Ketelaere. Omdat
The post Laat ons

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden: “De donkerblauwe achterban vraagt mij kandidaat te zijn, maar anderen zijn compleet tegen”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

“Ik ben nogal chaotisch, dus ik moet me goed voorbereiden”: zo brengen onze BV’s hun vakantie door (deel 2)

Vakantie, dat staat voor veel mensen gelijk aan zon, zee en strand. Maar wat zijn de vakantieplannen van onze BV’s? Hoe proberen ze te ontspannen na een druk jaar? Onder meer Dimitri Vegas, Tanja Dexters en Zita Wauters verklappen hun ultieme vakantietips. “Verschillende plekken van de wereld zien en er niet zelf voor betalen … Dat is het voordeel aan

Lees meer »