Aanleg nieuw stadsgroen Vlasakker gaat van start: “We versterken de aanwezige natuur en realiseren 6,6 hectare nieuw groen”

Het open gebied van 17 hectare tussen de Etienne Sabbelaan, de Maandagweg, de woonwijk Tarweveld/Klaverveld, hogeschool VIVES en universiteit Kulak wordt verder ingericht tot stadsgroen Vlasakker. “Een volwaardig stadsgroen waar natuurontwikkeling, ontmoeting en beleving hand in hand gaan”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Natuur.

“Hiermee zetten we een volgende stap in onze ambitie om 100 hectare extra natuur en bos te realiseren in Kortrijk” – Bert Herrewyn

De Vlasakker krijgt een groene toekomst. 6,6 hectare akkerland wordt omgezet naar waardevolle, nieuwe natuur met natuurlijke gras- en hooilanden, bomenrijen en grachtstructuren. “Zo wordt de beekvallei van de Pietje Patersbeek heringericht met verflauwde oevers om natte natuur alle kansen te geven. Een bestaande natte zone wordt een moerasbos waar unieke planten en dieren de kans krijgen om zich te vestigen en uit te groeien”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Biodiversiteit en Kinderen en Jongeren.

“We versterken de aanwezige natuur en realiseren 6,6 hectare nieuw groen. Wandelpaden, rustpunten, zitgelegenheden en ravotzones maken van Vlasakker een stadsgroen voor jong en oud. Hiermee zetten we ook een volgende stap in onze ambitie om 100 hectare extra natuur en bos te realiseren in Kortrijk.”

omgeving Vlasakker

“De afgelopen jaren merken we een duidelijke tendens om meer natuur te behouden en te versterken” – Benoit Ockier

De werken voor stadsgroen Vlasakker worden uitgevoerd door aannemer Ockier uit Kuurne en zullen een zestal maanden duren. De kostprijs bedraagt 800.000 euro. “We hebben al soortgelijke projecten uitgevoerd in Wevelgem en Moorsele. De afgelopen jaren merken we een duidelijke tendens om meer natuur te behouden en te versterken. Terwijl we vroeger vaker louter wegenwerken en rioleringswerken uitvoerden, wordt nu alles gecombineerd met ontharden en vergroenen”, zegt aannemer Benoit Ockier.

De groene long van ’t Hoge

Daarnaast worden ook de toegangspoorten tot Vlasakker vernieuwd, van waaruit meerdere nieuwe wandelpaden vertrekken doorheen het volledige groengebied. Een centraal vlonderpad (een plankenweg) leidt je naar verschillende uitzichtpunten met zitgelegenheid.

Ook het ‘Stadsgroen Lange Munte’ wordt gerealiseerd, met een doorsteek vanuit het Ecolab bij Kulak via een veilige oversteek van de Ambassadeur Baertlaan tot Crematorium Uitzicht. “Stadsgroen Vlasakker, eerder bestemd als wetenschapspark, wordt de groene long van ’t Hoge en een cruciale schakel tussen de campussen van de Kulak en VIVES”, aldus Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing.

The post Aanleg nieuw stadsgroen Vlasakker gaat van start: “We versterken de aanwezige natuur en realiseren 6,6 hectare nieuw groen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ouders klagen agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens schoolreis aan: “Een ware hel voor mijn dochter”

De leerlingen van een basisschool in Wallonië hebben er een vreselijke schoolreis opzitten. De reden daarvoor was het ongepaste gedrag van twee leerkrachten, die zich zowel verbaal als fysiek agressief zouden hebben gedragen. Een moeder van een van de leerlingen doet haar verhaal bij ‘RTL’. “Mijn dochter had voortdurend bang om iets verkeerds te doen.”

Lees meer »

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

GO! Basisschool wint videocall met presentator: Dieter Coppens looft Nieuwstad-leerlingen

GO! Basisschool Nieuwstad uit Veurne is een van de tien Vlaamse scholen die een videocall wint met Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne #ByeByeGazon. Daar had de kernboodschap van de campagne – een hittebestendiger en biodiverser klimaat – alles mee te maken.
The post GO! Basisschool wint videocall met presentator: Dieter Coppens looft Nieuwstad-leerlingen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid”

Het centrum van Deerlijk heeft er met Soes een nieuwe stijlvolle zaak bij. De stemmige koffiebar van Benoit Loosvelt en Annelien Vermeulen, met een ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes, opende onlangs de deuren.
The post Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enquête: helft wil Tedesco weg, één derde vindt dat Lukaku best stopt als international

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Maar hoe ziet u de toekomst van Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne bij de nationale ploeg? En hoe

Lees meer »

Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen

De E40 richting Calais werd vrijdagmiddag anderhalf uur afgesloten in Oostduinkerke. Een vrachtwagen kwam er in schaar te staan in de berm na een botsing met een auto. Alle verkeer moest de afrit Oostduinkerke verlaten.
The post Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »